שתף קטע נבחר

 

טורקיה: מנהיג ה-PKK הכלוא יזכה לביקור

רוב הטורקים רואים בו "רוצח ילדים", אבל בעיני הכורדים הוא גיבור לאומי: הרשויות בטורקיה ביקשו להזים את השמועות על מצבו הבריאותי המידרדר של עבדאללה אוצ'לאן, שכלוא בבית סוהר באי אימראלי, ואישרו לאחיו לבקר אותו

בעד אוצ'לאן, נגד ארדואן. הפגנה בקלן    (קרדיט: רויטרס)

בעד אוצ'לאן, נגד ארדואן. הפגנה בקלן    (קרדיט: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טורקיה עשתה אתמול (יום שבת) מחווה כשאישרה למשפחתו של מנהיג המחתרת הכורדית (PKK), עבדאללה אוצ'לאן, לבקרו בכלא לראשונה זה שנתיים. צעד זה נועד ככל הנראה להזים את השמועות על מצבו הבריאותי המידרדר.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

משפחתו של אוצ'לאו תפגוש אותו בבית הסוהר המאובטח באי אימראלי, הסמוך לאיסטנבול, בחג הקורבן האיסלאמי (איד אל-אדחא) שיחל בשבוע הבא. כך דיווחה סוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
התקשורת בטורקיה דיווחה כי יהיה זה הביקור המשפחתי הראשון שבו זוכה מנהיג "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" מאז 6 באוקטובר 2014. על פי הדיווח בסוכנות "אנטוליה", אוצ'לאן ייפגש בכלא עם אחיו מהמט. האישור המיוחד לביקור המשפחתי הגיע בשעה שקבוצה של 50 פעילים כורדים, בהם חברי פרלמנט, שובתים רעב זה היום השישי ברציפות במחאה על היעדר העדכונים על מצבו הבריאותי של אוצ'לאן.

 

עשרות פעילים כורדים שובתים רעב

למרות המחווה הטורקית, אמרו פעילים כורדים בעיר דיארבקיר, אחד ממעוזי הכורדים בטורקיה, שימשיכו בשביתת הרעב עד שמשפחתו של אוצ'לאן תשוב עם אישור קונקרטי שהוא חי ומרגיש טוב.

 

אוצ'לאן הקים את מחתרת ה-PKK בשנות השבעים במטרה להשיג זכויות גדולות יותר לכורדים בטורקיה ומאז 1984 הוביל מתקפות ופיגועים קטלניים נגד המדינה הטורקית, לרוב נגד כוחות הביטחון.

 

אוצ'לאן נלכד ב-1999 בקניה על ידי שירות הביטחון הטורקי, הועמד למשפט ונידון לעונש מוות. עונשו הומתק ב-2002 למאסר עולם כשטורקיה ביטלה את עונש המוות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אוצ'לאן ניהל מבית הסוהר שיחות חשאיות עם גורמי ממשל טורקיים בכירים, שהובילו את ה-PKK להכריז על הפסקת אש ב-2013. אלא שהפסקת האש קרסה ב-2015 והסכסוך בין הצדדים ממשיך מאז לגבות קורבנות רבים, בייחוד באזור דרום-מזרח המדינה שבו מתגוררת אוכלוסייה כורדית גדולה.

 

אף שהוא נחשב על ידי טורקים רבים כ"רוצח ילדים" שאחראי למותם של עשרות אלפי בני אדם, אוצ'לאן נחשב לגיבור לאומי בעיני כורדים רבים בדרום-מזרח המדינה, ודמותו מופיעה בדרך קבע על גבי שלטים, כרזות ודגלים בעצרות של הכורדים באזור.

 

אוצ'לאן גם נהג להיפגש בכלאו עם נציגי "מפלגת העם הדמוקרטית" הפרו-כורדית, אולם פגישות אלה הופסקו עם חידוש האלימות בין ה-PKK לבין כוחות הביטחון הטורקיים. המפגש האחרון היה באפריל 2015.

 

הפסקת האש ב-2013 הושגה לאחר שקיים שיחות עם בכירים טורקיים. אוצ'לאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפסקת האש ב-2013 הושגה לאחר שקיים שיחות עם בכירים טורקיים. אוצ'לאן(צילום: AFP)

האחרונים לבקר את אוצ'לאן בכלא היו נציגי "הוועדה למניעת עינויים של מועצת אירופה" (CPT) באפריל 2016. עם שובם מהביקור הם סיפרו שבבית הסוהר באי אימראלי, שבים מרמריס, מוחזקים רק ארבעה אסירים.

 

בינתיים, כאמור, שביתת הרעב של הפעילים הכורדים נמשכת. נאדיר יילדירים, חבר פרלמנט מטעם מפלגת HDP, אמר שהמצב כיום אינו שונה מזה שהיה ב-5 בספטמבר, אז החלה שביתת הרעב. "שביתת הרעב שלנו תמשיך עד שבן משפחת אוצ'לאן, עורך דין, או פוליטיקאי יילכו לאימראלי, ייפגשו עם אוצ'לאן ויעדכנו אותו לגבי בריאותו ותנאי הביטחון בכלא", הוא אמר.

 

בחודשים האחרונים הביעו תומכיו של מנהיג ה-PKK דאגה למצבו הבריאותי, בייחוד לאחר שהרשויות הטורקיות הפסיקו את הביקורים אליו בכלא וניתקו אותו מהעולם החיצוני. דאגה זו הלכה וגברה לאחר ניסיון ההפיכה הכושל ב-15 ביולי, אז צצו שמועות שמתכנני ההפיכה רצו להגיע לאי אימראלי ולרצוח את אוצ'לאן. 

 

שר המשפטים של טורקיה, בקיר בוזדאג, דחה בשבוע שעבר את הטענות בנוגע למצבו הבריאותי של אוצ'לאן, והאשים את המחתרת הכורדית בהפצת "מידע כוזב" לצורך מטרותיה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נלכד בקניה ב-1999 על ידי שירות הביטחון הטורקי. אוצ'לאן
צילום: AFP
מומלצים