שתף קטע נבחר
 

השכר תקוע שנים: "הממשלה גרמה לכך"

בעקבות הדו"ח של מרכז טאוב שאישר שפריון העבודה עלה והמשכורת לא השתנתה, ד"ר יעקב שיניין, מנכ"ל חברה לייעוץ כלכלי מסביר שהכול נובע ממחירי הדיור. "מחירי הדיור הזויים, העובד לא מקבל את מה שהוא נותן"

טענות יוקר המחיה מקבלות חיזוק מחקרי: דו"ח של מרכז טאוב קובע כי השכר הריאלי במגזר העסקי ב-14 השנים האחרונות עומד במקום, בעוד שמחירי המזון והדיור מתייקרים. מחבר הדו"ח, גלעד ברנד ומנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי "מודלים כלכליים", ד"ר יעקב שיניין, ניסו להסביר את הנושא באולפן ynet. צפו בדיון:

 

הפריון עולה והשכר נשאר במקום

הפריון עולה והשכר נשאר במקום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רבים מאיתנו מרגישים שהם עובדים יותר ומרוויחים פחות, אך הדו"ח של מרכז טאוב חשף כי מדובר ביותר מתחושה, כאשר בחן את הקשר שבין פריון העבודה, המדד שמשקף את התפוקה של העובדים, לעומת השכר הריאלי, השכר שמקבל העובד כאשר לוקחים בחשבון את האינפלציה ואת סל הצריכה של משק בית ממוצע.

 

"הסתכלנו חמישים שנה אחורה וראינו שבעבר היה קשר חזק מאוד בין השכר והפריון", מסביר ברנר. "הקשר הזה נחלש והתרופף בתחילת שנות ה-2000. ב-15 שנים האחרונות רואים מצב שבו הפריון ממשיך לעלות והשכר נשאר באותה רמה".  

 

אז אנחנו מפיקים יותר אבל השכר הריאלי נשאר זהה.

"ממש ככה. יש צמיחה במשק, אבל פירות הצמיחה לא מגיעים לציבור העובדים".

 

ברנר מסביר כי התשובה נעוצה במחירי הדיור והמזון. "אם מסתכלים על השכר הריאלי, ולוקחים בחשבון את המחירים של סל הצריכה של משק בית ממוצע. כמעט חצי מסל הצריכה של משק הבית מורכב מדיור ומזון, אלו המוצרים העיקריים שבהם התמקדה האינפלציה בעשר שנים האחרונות. לעומת זאת, סל הייצור של המשק, מה שהעובדים מייצרים, מורכב מעט מאוד ממזון ודיור. זאת אומרת שהעובדים מייצרים סל שמתייקר בקצב איטי וצורכים סל שמתייקר בקצב יותר מהיר".

 

שיינין הדגיש כי "יש קשר מאוד ברור בין פריון לצמיחה, אבל היצרן נותן את כל הפריון בתור שכר. הפריון ב-14 שנים האחרונות הוא מאוד נמוך, בקושי אחוז ומשהו לשנה. כאשר הפריון כל כך נמוך ויש שינויים במדדים שונים, כמו הדיור שעלה בצורה מטורפת, העובד נפגע אבל היצרן לא יכול לפצות אותו, הממשלה היא שגרמה לדבר הזה".

 

שיינין הדגיש את ההשפעה של מחירי הדיור: "מה שקרה למחירים זה הזוי, ולא קרה בשום מדינה מערבית. דירה ממוצעת עולה 147 משכורת ממוצעות במשק. לעומת זאת, בארה"ב בית ממוצע עולה 57 משכורות. כאשר יש במדד מרכיב של 25 אחוז שנובע ממדד מחירי הדיור, העובד מבחינתו לא קיבל את מה שהוא תרם. היצרן אומר לו: נתתי לך את כל התוספת, והעובד אומר: אבל לא קיבלתי".

פריון העבודה בהשוואה לשכר הריאלי  (מקור: מכון טאוב) (מקור: מכון טאוב)
פריון העבודה בהשוואה לשכר הריאלי (מקור: מכון טאוב)

 

מה הממשלה ובנק ישראל צריכים לעשות? 

"הממשלה צריכה להוריד את מחירי הדירות, להפוך אותם לנורמלים. היא יכולה לעשות את זה בדרך אחת: להפשיר הרבה יותר קרקעות. הממשלה היא המונופול הגדול ביותר של קרקעות, והיא יושבת על 95% מקרקעות המדינה. בשבוע הראשון של התואר בכלכלה מלמדים שאם אתה מגדיל את ההיצע, המחירים יירדו, אם את רואה שהמחירים לא יורדים, לא הגדילו את ההיצע".

 

הכלכלנים במשרד האוצר לא היו במבוא למיקרו כלכלה?

"הם היו, והיו להם ציונים טובים מאוד, כנראה יש להם אינטרסים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים