"הלוויה מרשימה ביותר, מחווה אדירה למדינה"
אלפים, בהם עשרות מנהיגים מהעולם, השתתפו בהלוויית הנשיא התשיעי. חתנו ורופאו של פרס: "הוא רצה הלוויה ממלכתית לא כדי לפאר את זכרו, אלא כדי שזו תהיה מחווה למדינה". סמנכ"לית בית הנשיא לשעבר: "אירוע שהראה שפרס מנהיג גדול ונערץ"
כבוד אחרון: מלכים, נשיאים וראשי ממשלות - היו חלק מ-5,000 בני אדם, בהם בני משפחה וחברים, שרים וחברי כנסת שנפרדו בצהריים (יום ו') מנשיאה התשיעי של מדינת ישראל, שמעון פרס. לדברי חתנו, פרופ' רפי ולדן, "ההלוויה הזאת הייתה מעמד מהמרשימים ביותר שהתקיימו בשנות המדינה. זה ענה לחלוטין לרצונות ולציפיות של שמעון פרס, שרצה להיטמן בהלוויה ממלכתית - לא כדי לפאר את זכרו, אלא כדי שזאת תהיה מחווה למדינת ישראל. זאת הייתה מחווה אדירה".
ולדן אמר כי "קשה לתפוס שהשתתפו באירוע מאות אנשים נכבדים, מלכים, נשיאים וראשי ממשלות שבאו בלי להתבלט, שלא הופיעו בפני התקשורת, שלא זכו לשום תהילה על השתתפותם פה. לראות נשיאים עומדים בין עשרות אנשים אחרים, לא זוכים לתשומת לב מיוחדת, לא נואמים ובכל זאת הרגישו צורך לבוא כדי לכבד את זכרו של האיש הגדול הזה, שהיה גדול מהחיים. זאת דמות בעל שיעור קומה עולמי. אם למישהו היה ספק בזה, המעמד הזה הוכיח את זה".
לדברי ולדן, "המעמד היה מכובד. הארגון היה למופת ופה אנו חייבים תודה מרגשת למשרד הביטחון. הנאומים היו מרגשים ביותר. הנשיא ריבלין - הרגשנו שהוא מדבר מדם לבו על החיבה והכבוד שחש לנשיא פרס. הוא הדין לראש הממשלה, יו"ר הכנסת. ריגש אותנו במיוחד עמוס עוז. זאת הייתה בקשתו של שמעון פרס שעמוס ידבר בהלוויה".
הוא סיפר כי "שלושת הילדים, צביה, יוני וחמי - כל אחד מהצד שלו הציג את הפנים האישיים של הקשרים שלו עם שמעון פרס והדברים באמת נגעו ללב. ולשיאים הגענו עם נאומיהם המדהימים של הנשיא קלינטון ובמיוחד הנשיא אובמה. לחשוב שהנשיא עוזב את כל עיסוקיו, בא במיוחד בטיסה לישראל ועוזב מייד בחזרה כדי לכבד את זכרו של שמעון פרס. זאת המחשה נוספת שהאיש זכה לכבוד האחרון שאכן הגיע לו".
מבחינתו, אמר, "אני סובייקטיבי כמובן אבל הרגע הכי המרגש היה עבורי כשרעייתי צביה נשאה את דבריה וסיפרה על הקשרים המאוד אישיים שלה עם אבא שלה, לא כמדינאי אלא כאיש משפחה וכאדם עם דמות אנושית נוגעת ללב".
ולדן ביקש להוסיף: "ראוי לציין את השתתפותו של אבו מאזן שזכה לנשיקה מרעייתי צביה. זה אחד הדברים שמייצגים מאוד את המורשת של פרס והמורשת לשלום - בימים קשים כאלה, אבו מאזן, שנתון תחת ההאשמות שהוא משתף פעולה עם ישראל, ראה לנכון לבוא להלוויה והתקבל בכבוד רב".
סמנכ"לית בית הנשיא לשעבר וראש לשכתו של פרס, יונה ברטל, התקשתה לעכל שהאיש הדינמי שהכירה נפטר. "אם יכולתי לדבר עם שמעון הייתי אומרת: 'תראה מי הגיע להלוויה שלך'", אמרה בשיחה עם ynet. "ממש חיפשתי אותו. אני פשוט לא מפנימה שהוא איננו". לדבריה, ההלוויה הייתה "אירוע ברמה בינלאומית שנתן כבוד למדינה ולעם".