מקס סטוק גבתה על שקיות והתחרטה
הרשת החלה לגבות 10 אגורות על שקיות ניילון ב-1 בינואר והפסיקה כעבור יומיים, אחרי שצרכנים התלוננו. "המוכר אמר לי שזו רשת גדולה, אבל הם לא מופיעים ברשימת הרשתות של המשרד להגנת הסביבה וייתכן שהכסף הלך לרשת ולא למדינה". לפי המשרד, מותר לכולם לגבות כסף על שקיות, אבל אם נמסר לקונים כי הגבייה היא בשל חוק השקיות - זו עלולה להיות הטעיה. מקס סטוק: "טעות בתום לב"
רשת מקס סטוק, שמוכרת פריטים מוזלים לבית, גבתה 10 אגורות על שקיות ניילון במשך יומיים והתחרטה. לקוחה בשם אורנה ערכה קניות בסניף יהודה הלוי בתל אביב ב-2 בינואר וגילתה להפתעתה שבחנות החלו לחייב על שקיות.
"שאלתי אם הכסף הולך למדינה והיא לא ידעה להגיד"
"אמרתי למוכר שמדובר בחוק שנוגע רק לסופרים הגדולים וגם לקוחות אחרים הצדיקו אותי, אבל הוא טען מספר פעמים שהם רשת גדולה והם חייבים לחייב על שקית", סיפרה אורנה ל-ynet.
"בהתחלה חשבתי שהוא צוחק. שאלתי אותו אם הוא בטוח והוא התעקש שכן. באתר המשרד להגנת הסביבה יש רשימה של קמעונאים שחובתם לגבות היטל זה ומדובר רק בסופרים. מקס סטוק לא ברשימה. פשוט ביזיון לעשות רווחים לא הוגנים. ברשותי קבלה המוכיחה את טענתי".
ליטל קנתה במקס בגבעתיים וגם היא התלוננה על אותו הדבר. "גבו ממני 10 אגורות על שקית. שאלתי למה, אמרו שנכנס חוק לתוקף. חשבתי שהחוק הוא רק לסופרמרקטים, הרי כמה שקיות כבר אני לוקחת במקס סטוק? שאלתי אותה אם הכסף הולך למדינה והיא לא ידעה להגיד. אולי זה הולך לכיס של הרשת? בסוף זה הופך להיות מס שמוטל על האזרח".
"חשבנו שצריך לגבות אבל הבנו שלא"
ביומיים האחרונים - כבר השתנתה המדיניות. בסניף בגבעתיים אמרו לנו: "הפסקנו לגבות על שקיות, חשבנו שצריך לגבות, אבל מסתבר שלא". בסניף בראשון לציון אמרו לנו: "כבר לא גובים על שקיות, אבל אנחנו נותנים לפי הצורך ללקוח. אם תקני לא תקבלי ממני עכשיו 10 שקיות, הן לא מוצעות פה למעלה, הן למטה ומחלקים אותן לפי הצורך של הלקוח. בהתחלה כן גבינו, כי חשבנו שאנחנו צריכים להיות כמו כולם, אבל הבנו שלא".
אורנה שמעה שמקס סטוק התחרטה – דרך פייסבוק. בפוסט שעלה בעמוד הרשת ביום שלישי, החברה הודיעה ללקוחות ש"בשלב זה ולפי החלטת מנהלי הרשת, החל מהיום לא יתבצע חיוב נוסף עבור שקיות".
התגובות היו מעורבות. רבים חשבו שחבל – כי החברה צריכה לתרום להגנת הסביבה. אחרים כמו אורנה תהו לאן הלך הכסף שמקס סטוק כן גבתה. אורנה אמרה ל-ynet: "כמה כסף עשו בכל הסניפים? זה לא הולך למשרד לאיכות הסביבה כמו בסופרים, אלא לכיס של מקס סטוק".
לירון, קופאית בסופר, כתבה בפייסבוק באותו עניין: "בתור מישהי שנמצאת בתוך המערכת הזו (עובדת בחברת סופרים גדולה) אני חייבת לציין שממש הופתעתי מהדרישה לשלם עבור השקיות ו(זה) אף קומם אותי, מהסיבה הפשוטה שכל חיוב עבור השקיות עובר למדינה כחלק מהחוק. בנוסף, על החברות שחל עליהן החוק למכור שקיות חדשות בעובי מסוים. משום שמקס סטוק (לכאורה) לא שינו את עובי השקיות ובנוסף... לא העבירו את הרווחים שעשו על השקיות ביומיים האחרונים למדינה, כפי שהחברות הקמעונאיות מחויבות בכך, זה פשוט היה נראה כמו מהלך זול של לרכב על הטרנד החדש בשביל עוד כמה שקלים... מאכזב אבל שמחה שהתעשתם".
המשרד להגנת הסביבה: אם היתה הטעיה יש לפנות לרשויות הרלוונטיות
לפי המשרד לאיכות הסביבה, מותר לכל גוף לגבות כסף על שקיות, זה חוקי. יחד עם זאת מקס סטוק אכן לא נמצאת ברשימת הקמעונאים שמחויבים למכור שקיות ב-10 אגורות, לכן אם נאמר ללקוחות שהגבייה היא בעקבות החוק – זו עלולה להיות הטעיה. במקרה כזה יש להגיש תלונה לרשות להגנת הצרכן.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "החוק אינו מונע מאף גוף לגבות תשלום כפי ראותו עבור כל המוצרים שנמכרים בחנותו - לרבות שקיות או אריזות אחרות, אך קובע כי המינימום שיגבה קמעונאי גדול עבור שקית הוא 10 אגורות. מקס סטוק אינה מופיעה ברשימת הקמעונאים הגדולים של הממונה על ההגבלים עסקיים מכוח חוק המזון. ככלל, בכל מקום שבו נמסר לקונים כי הגבייה היא בשל חוק השקיות ומדובר בהטעיה צרכנית לכאורה, יש לפנות לרשויות הרלוונטיות".
ממקס סטוק נמסר בתגובה: "עם כניסת חוק השקיות לתוקף בינואר 2017, החל חיוב לקוחות בסניפי הרשת השונים וזאת מתוך הבנה שהחוק חל על כל הרשתות במשק. עם היוודע הנושא כי רק רשתות המזון נדרשות לקיים את הנוהל, מיד הופסקה הגבייה עבור שקיות במעמד הרכישה. ייעודה המרכזי של רשת מקס הינה הבאת מוצרים במחירים הוגנים ושווים לכל כיס, כך פעלה וכך תמשיך לפעול והנ"ל קרה בתום לב".