ההרפס שאחרי השפעת: כיצד למנוע ולטפל?
רבים סובלים בחודשי החורף מהרפס שמופיע פעמים רבות לאחר מחלות חום או שפעת. למה זה קורה ומה הטיפול שיעזור?
בשיתוף סופר-פארם
החורף הוא תקופה שבה וירוסים וחיידקים רבים משגשגים באוויר וגורמי לרבים מאתנו לתופעות דוגמת שפעת, הצטננויות קשות ותופעות נוספות. אחת מהן היא הרפס.
הרפס היא מחלת עור הנגרמת על ידי נגיף ההרפס סימפלקס – (HSV (Herpes Simplex Virus. הנגיף, המצוי לפי הערכות בקרב 80% מהאוכלוסייה ומתפרץ אצל מחצית מהנשאים, עלול לגרום להופעה של שלפוחיות ופצעים באזור הפה והאף.
מעבר להיחלשות מערכת החיסון החורף מביא עימו כמה טריגרים נוספים להתפרצות הרפס, כך מסביר ד"ר בוריס צוקרוב, מומחה לרפואת עור.
קראו עוד כתבות במדור פארם נט
למה זה קורה דווקא בחורף?
ד"ר צוקרוב מפרט: סיבה אחת להתפרצות פצעי הרפס בחורף, הינה יובש הנובע ממזג אוויר קר מאוד ויבש: בחורף רבים סובלים מיובש וסדקים באזור השפתיים והאף כתוצאה מהאוויר היבש, הרוח והקור. בעקבות הפגיעה בלחות הטבעית של העור ובשכבת ההגנה של השפתיים עולים להתפרץ פצעי הרפס.
סיבה נוספת להתפרצות הפצע, מקורה במחלות ויראליות, דלקתיות וחיידקיות המלוות בחום ובהיחלשות המערכת החיסונית. מחלות חורף, דוגמת מחלת השפעת, דלקות ומחלות ויראליות אחרות, גורמות להחלשת המערכת החיסונית ולהחלשת התגייסות המערכת למיגור המחלה.
בעקבות זאת עלולות להופיע תופעות רבות, ביניהן גם הרפס. חשוב לציין כי מידת ההשפעה משתנה מאדם לאדם ובהתאם לחומרת המחלה.
איך לזהות והאם ניתן למנוע?
לא תמיד אנו יכולים למנוע את הופעת הפצע, אך ישנם מספר דברים שרצוי להקפיד עליהם. בעת הופעת יובש וסדקים באזור השפתיים, הפתרון הטוב ביותר למניעה הוא באמצעות שימוש בתכשירי לחות, שעשויים לסייע בשמירה על שלמות ובריאות העור.
מריחה לפי הצורך של תכשירים אלה, בדגש על מקרים בהם יש גם מחלת חורף ברקע עשויה לסייע במניעה.
בנוסף, חשוב מאוד לזהות שאכן מדובר בהרפס. הסימן הראשון להופעה קרבה של פצע הרפס הוא במקרים רבים עקצוץ מציק בשפתיים. ברגע שעקצוץ זה מופיע סביר כי הפצע יתפתח ויופיע גלד בתוך טווח שבין שעות לימים ספורים.
רצוי להקדים ולטפל באופן מידי עם הופעת העקצוץ, בטרם הפצע מתפתח ונוצרת שלפוחית; טיפול בשלב זה יקצר את משך ההחלמה ויפחית את רמת הכאב וגודל הגלד המופיע.
לאור חשיבות הטיפול המקדים והמהיר רצוי כי מי שסובל מעת לעת מהרפס יקפיד על נשיאת המשחה הטיפולית בתיק, בדגש על תקופות רגישות כמו אחרי מחלה, היות ולעיתים מדובר, כאמור, בשעות בודדות בין הופעת העקצוץ להתפתחות הפצע ורצוי לתת מענה מיידי ככל שניתן.
תכשירים לחות נפוצים לשפתיים
אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מפרט:
משחת שפתיים פלקסיטול (אלטמן) – משחה אינטנסיבית המבוססת על אוריאה וחומצה לקטית, לטיפול ביובש בינוני וחמור.
שפתון דר' עור – שפתון המכיל מרכיבי לחות רבים ומספק גם הגנה מפני קרני השמש.
משחת שפתיים פרופשיונל (לייף) – משחת לחות המועשרת במרכיבים מרגיעים ומלחחים, ובנוסף מסנן קרינה מפני השמש.
אוורון (וולדה) – שתפון המבוסס על רכיבים טבעיים כמו שעוות דבורים, חמאת שיאה ועוד.
הטיפול היעיל
הטיפול בהרפס שפתיים מתבצע לרוב באמצעות משחות טיפוליות המזרזות את ההחלמה של הפצע. רז מסביר:
תכשירים מומלצים
זובירקס/אציקלביר SP (לייף) – משחה וותיקה ונפוצה המבוססת על החומר ACYCLOVIR. יש למרוח 5 פעמים ביממה (בערך כל 4 שעות) למשך מספר ימים, עד להיחלשות והתחלת הגלדת הפצע.
פנליפס/פנליפס קולור – משחה חדשה יותר, המבוססת על החומר PENCICLOVIR. גרסת ה"קולור" מכילה פגימנט בצבע העור, כדי לטשטש את הפצע ולהסוות את המשחה. יש למרוח 5 פעמים ביממה (בערך כל 4 שעות) למשך מספר ימים, עד להיחלשות והתחלת הגלדת הפצע.
סליצאה ליפ ג'ל (הובנר) – משחה המבוססת על נגזרת של סיליקה. החומר הפעיל קושר ביעיליות רבה נוזלים ומים מן הפצע, וכך מייבש אותו, ומונע את התפשטות הוירוס.
רז מדגיש כי חשוב לא לגעת עם השפורפרת ישירות בפצע, כדי לא לזהם את הפיה ואת התכשיר בווירוס. יש למרוח כמות קטנה על האצבע, לעשות למשך מספר שניות עד שהופך לשקוף, ובעזרת האצבע למרוח עד ספיגה על מקום הפצע. יש לשטוף היטב את הידיים לאחר השימוש.
בשיתוף סופר-פארם