פריצת דרך: מעיל חיישנים מאבחן דלקת ריאות – בלי רופא ובלי רנטגן
מהנדסים באוגנדה פיתחו חליפה שבאמצעות חיישנים מצליחה לאבחן דלקת ריאות מהר יותר מהרופא וללא צורך בצילום חזה. בקרוב יתחילו הניסויים הקליניים שבסופם מקווים המפתחים שניתן יהיה לאבחן במהירות ובקלות את המחלה הזיהומית שהורגת ילדים יותר מכל מחלה אחרת
בעתיד הלא רחוק ניתן יהיה להגיע לאבחנה כבר בבית הרבה לפני הרופא: צוות של מהנדסים באוגנדה המציא חליפה חכמה המאבחנת דלקת ריאות מהר יותר מהרופא. הפיתוח יעניק תקווה למאות אלפי ילדים שמתים מדי שנה מהמחלה, יותר מכל מחלה זיהומית אחרת.
על פי ארגון יוניצף מתים מדי שנה 900 אלף ילדים בגלל דלקת ריאות ברחבי העולם, רובם באפריקה ובאסיה. מדובר ביותר מקרי מוות של ילדים מרוב המחלות ובהן מלריה, דלקת קרום המוח, איידס ודיזנטריה.
באופן מסורתי נעזרים הרופאים בסטטוסקופ כדי להאזין לקולות לא תקינים של הריאות כמו חרחורים או צפצופים. עם זאת, כמעט ולא ניתן להבחין באמצעות הסטטוסקופ בין דלקת ריאות ויראלית לחיידקית.
פעמים רבות דלקת הריאות אינה נשמעת כלל, וללא צילום רנטגן לא ניתן לאבחן כי בכך המדובר. כשמדובר במלריה או שחפת השכיחים באפריקה – האבחנה המאוחרת עלולה לגרום למותו של החולה.
החיישנים במעיל מקשיבים לריאות
את הרעיון לפיתוח החדש הגתה אוליביה קובורונגו, בת 26, לאחר שסבתה חלתה ועברה מבית חולים אחד למשנהו עד שאובחנה כסובלת מדלקת ריאות. "זה היה כבר מאוחר מדי", סיפרה קובורונגו, "חשבתי על דרך שתוכל לעקוב אחר בריאותה בצורה אוטומטית".קובורונגו הציגה רעיון לעמיתיה: חליפה הכוללת חיישנים שמודדת את תבניות הנשימה. מהנדסי טלקומוניקציה וצוותי רופאים קידמו את הרעיון למעשה: הם פיתחו את ה"מאמא-אופה" – תקוות האם, ערכה העשויה חליפה חכמה ביורפואית ואפליקציה סלולרית שמבצעת את האבחנה הסופית.
וכך זה עובד: מלבישים את החליפה על גופו של הילד, והחיישנים מזהים את תבניות קולות הריאות, את חום הגוף וקצב הנשימה. המידע כולו נשלח לאפליקציה סלולרית דרך בלוטות'. האפליקציה מעבדת את הנתונים ומשווה אותם לבסיס הנתונים השמור בה.
על פי בדיקות שערכו המפתחים, החליפה החכמה שעדיין רק בגדר אב טיפוס, מסוגלת לאבחן דלקות ריאות במהירות גבוהה פי 3 מזו של רופא, ומפחיתה את הסיכון לטעויות רפואיות.
"המטרה שלנו היא לאבחן דלקת ריאות בשלב מוקדם לפני שהיא מידרדרת", הסבירה קובורונגו, "היא פותרת את מצוקת כוח האדם הרפואי הקשה באוגנדה, כאשר יש רופא אחד לכל 24 אלף תושבים".
בקרוב יחלו המפתחים בניסויים קליניים בבתי חולים באוגנדה, שם ימשיכו לבחון את רמת הדיוק של החליפה בהשוואה לבדיקות המסורתיות. "אנחנו מקווים שהפיתוח יציל אלפי בני אדם בעולם כולו", היא מסכמת.
המעיל שמאבחן דלקת ריאות
מומלצים