כך נגדיל את מספר הנשים במדעי החלל
תחום המדעים, ובפרט המדעים העוסקים בכוכבים, עדיין מזוהה עם המין הגברי, ובכך מפסידות נשים רבות תחום שלם של תעסוקה. הפיתרון: לפתח את מסלולי הלימוד לנשים, ובמקביל לספק גב כלכלי לנשים בתחום. דעה
בילדותי, אבי נהג לספר לי על מערכת השמש ועל מהירות האור. אני זוכרת כמה הדהימה אותי העובדה שבכל פעם שאנחנו מסתכלים לעבר כוכבים רחוקים, אנחנו מסתכלים אל העבר, ובאותם רגעים נולד החלום שלי לחקור את החלל.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
האם אפשר לפטר עובד בגלל פוסט בפייסבוק?
חשיבה לטווח ארוך: אל תייבאו זרים להיי-טק, אלא תשקיעו בסטודנטים
חורף של עצמאי: חלית? הפסדת כסף
לאחר שסיימתי תואר ראשון בגיאופיזיקה ובמדעי החלל התגייסתי בשנית לצה"ל, שם עסקתי במשך כעשור בתפקידי ניהול ופיתוח פרויקטים טכנולוגים. תפקידים אלה מזוהים כתפקידים גבריים ובמרבית הזמן הייתי הקצינה היחידה סביב שולחן הדיונים.
תוך כדי השירות התחתנתי עם עידו והבאנו לעולם את יואב, נדב ורוני. כאימא, הבנתי את חשיבות שיחות הילדות בדרך להגשמת חלום החלל שלי. החלטתי שאת המוטיבציה הזו עליי להעביר לילדיי ולילדות וילדים שחולמים על הכוכבים.
לאחר שהשתחררתי מצה"ל הקמתי עסק עצמאי בשם Allspace, המכונה בעברית "מצוינות בחלל". העסק מתמקד בליווי וניהול פרויקטים חינוכיים בתחום מדעי החלל ואסטרונומיה לבתי ספר יסודיים ועל-יסודיים. במקביל לכל אלו, אני חוקרת חלל במעבדה לחקר כוכבי שביט בבית הספר למדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב. הדוקטורט שלי מתמקד בחקר שביט הדומה לגופים שעזרו להתפתחות כדור הארץ, בהנחייתם של פרופסור עקיבא בר נון ז"ל, שנפטר לאחרונה, וד"ר דיאנה לאופר.
"הבעל הוא המפרנס העיקרי"
מבחינתי, מדע החלל הוא תחום מחקר הכרחי, בעתיד האנושות תחיה במקומות נוספים מחוץ לכדור הארץ - וכדאי שנגיע מוכנים, נשים וגברים כאחד.
כיום, תחומי המדעים מזוהים עם המין הגברי, מה שמקשה על נשים, כיוון שכדי להגיע לעמדה בכירה בתחום יש לסלול את הדרך מגיל צעיר. כיום יש מספר תכניות לעידוד נערות לבחור בתחומי המדעים, הטכנולוגיה, ההנדסה והמתמטיקה, אך זהו מעט מדי.
נשים רבות אינן ממשיכות במסלול האקדמי בגלל ההכרח לצאת לפוסט דוקטורט בחו"ל. כיון שבמרבית הבתים המפרנס העיקרי הוא הגבר, קשה לחשוב על אישה שתנתק את משפחתה לטובת מסלול אקדמי בחו"ל, וכתוצאה מכך הבעל ייאלץ לקטוע את עבודתו כמפרנס העיקרי.
כיוון שאינן יוצאות להשלמת ההשכלה בחו"ל, נשים אינן יכולות להגיע לקבל מעמד בכיר באקדמיה ולהדריך סטודנטיות להמשיך בתחום.
כדי לתקן את המצב, יש להתחיל מיצירת מסלולי לימוד והעצמה לנערות מצד אחד, אך לא פחות חשוב, לאפשר לנשים שבוחרות בתחומים אלה כדרך חיים את הגב הכלכלי, כך שיוכלו להיתפתח ולעודד נשים נוספות.
הכותבת היא חוקרת ומפעילה פרויקטים בתחום מדעי החלל. "שבוע החלל הישראלי" מתקיים ביוזמת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, בבתאריכים 29.1-4.2