שתף קטע נבחר
 

5 תחנות קולינריות במאה שערים

חמין, בלינצ'ס, עוגות פרווה, סלט ביצים עם מיונז והרבה צניעות - יצאנו לסיור קולינרי בשכונת מאה שערים בירושלים וגילינו מטבח מסורתי וטעמים שלא השתנו כבר עשרות שנים


 (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)
גם אם מאה שערים נחשבת כיום בעיני הקהל החילוני כסמן לקיצוניות דתית, הרי שבקרב הציבור החרדי היא נתפסת כתל אביב של המגזר. זאת שכונה תוססת ומתקדמת, שבין חצרותיה מתנוססים כיום שלטים המזמינים לשיעורי יוגה, סדנאות איפור וסטיילינג, ובמעדניות שלטים המכריזים על ״קוגל בריאות עשוי כוסמת״.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הקדמה, לטוב ולרע, כבר כאן: סניף של רשת הכל בחמישה שקלים תואמת קופיקס עם מנת החמין הזולה בארץ וגם מסעדת סושי.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

אבל האוכל המוצע במעדניות השכונה הוותיקות הוא אותו אוכל כבר עשרות שנים. זוהי ממלכתם של החמין, הקוגל, הגפילטע פיש, הבלינצ׳ס והעוגות פרווה עמוסות המרגרינה, בלי אף מילה על שומן טראנס. מאה שערים היא גן עדן למי שמחפש טעמים של פעם שלא השתנו במהלך השנים.

 (צילום: טומי הרפז ) (צילום: טומי הרפז )
(צילום: טומי הרפז )
 

אנחנו פוגשים את איריס שרף-ריינהרץ, המדריכה שלנו בנבכי השכונה, על קו התפר בין הישן והחדש, מול קולנוע אדיסון המיתולוגי, פעם סמן הקידמה הירושלמית והיום הנקודה המסמנת את הכניסה לחלק החרדי של השכונה. העדנה המחודשת שלה זוכה מאה שערים, מספרת שרף, נושאת עמה גם בעיתיות הניכרת לעין אפילו בתוכן הפשקווילים המתנוססים על לוחות המודעות ומזהירים את הציבור מפני האינטרנט על סכנותיו.

 

מכאן יצאנו לדילוג קניות בין מעדניות השכונה. בכל תחנה קנינו את הספציאליטה שלה, וכך הרכבנו את הארוחה המושלמת נוסח יהדות אשכנז בחמש תחנות.

 

 

תחנה ראשונה: חלות ועוגות אצל מלכה

מלכה (״עדיף בלי שם משפחה״) פותחת לנו את הדלת ומהמטבח מציצות עיניהן של שלוש בנות צחקניות. בראשית שנות הארבעים לחייה היא כבר אם ל-12 ילדים וסבתא לנכדים, ומביתה המרווח במונחי השכונה היא מנהלת שני עסקים משגשגים - מעון יום לפעוטות הפועל מחדר עמוס ספרי קודש, ומאפייה פופולארית.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

ביום חמישי בצהריים הפעוטות כבר נאספו לבתיהם ועל השולחן בחדר המצוחצח מעמיסה מלכה חלות זהובות עם שומשום. בחדר הסמוך, על המיטה, נערמות קופסאות של עוגות ועוגיות - עוגת הסנדוויץ' המורכבת משכבות של בצק פריך, מילוי שוקולד ופירורי שוקולד פריכים; עוגת קפה עשויה שכבות דקיקות של בצק פריך וקרם קפה; פסים מלבניים של עוגת שיש שמערבולות של וניל ושוקולד מסתחררות בהם וכדורי שוקולד שגולגלו בשבבי קוקוס בידיים סבלניות.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

את כל אלה אופה מלכה בעצמה במהלך השבוע, ובימי חמישי ושישי יורדים ילדיה הצעירים אל הרחוב, מקימים דוכן קטן מתחת לבית ומוכרים את התוצרת.

 

מחירים: 15 שקלים לעוגה או עוגיות, 15 שקלים לחלה גדולה, 10 שקלים לחלה קטנה.

 

מאה שערים 3, ירושלים

 

תחנה שניה: טשולנט בדייטש

מיד אחרי חנויות ריהוט יד שניה מבתי נפטרים שוכנת מסעדת דייטש. כמה מדרגות מובילות למרתף שבו מוגש הטשולנט הטוב יותר במאה שערים, כבר קרוב לארבעים שנה. בני משפחת דייטש, ג׳ינג׳ים מזוקנים וחייכניים, משרתים כאן את קהל הסועדים במאור פנים וביעילות.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

מרק עוף זהוב וצלול עם אטריות דקיקות וקניידלע שמנמן ואוורירי לפתיחת הארוחה, ואז צלחת של צ׳ונלט מהביל, עמוס בנתחי בשר נימוחים וקישקע מתקתק שאי אפשר להפסיק לאכול. אפשר לאכול מנה אחת במקום, ולהצטייד בכמה מנות הביתה לשבת.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)
 

מחירים: 28-15 שקלים לטושלנט במקום או לחצי קילוגרם לקחת, 12 שקלים למרק עוף במקום או לחצי קילוגרם לקחת.

 

מאה שערים 32, ירושלים, 02-5829529

 

תחנה שלישית: סלטים וקינוחים בהדר גאולה

למעלה מ-50 סוגי סלטים מפארים את המקרר הענק הניצב במרכז המעדניה, ועל הדלפק שמולו מתנוססים שלושה סוגי קוגל שחומים - קוגל תפוחי אדמה, קוגל אטריות ירושלמי וקוגל אטריות מתוק עם צימוקים. זה המקום להצטייד בכל מה שקשור למנות הראשונות והאחרונות של הארוחה שלכם.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

גפילטע פיש עם או בלי ראש דג, סלט חצילים בטעם כבד (מתקתק ומצוין), בלינצ׳ס ביתיים ממולאים גבינה בטעם של פעם ועוגת קוקוש (קקאו) עשויה שכבות דקיקות של בצק שמרים במילוי קקאו ריחני. אם תקף אתכם הרעב תוכלו לשבת במזנון בחדר האחורי ליד תלמידות אולפנה שמסתודדות מעל צלחת צ׳ולנט מהבילה.

 (צילום: טומי הרפז ) (צילום: טומי הרפז )
(צילום: טומי הרפז )
 

מחירים: סלטים- כ-10 שקלים לקופסה של 250 גרם, בלינצ׳ס - 36 שקלים לשש יחידות, עוגת קוקוש - 50 שקלים לקילוגרם.

 

מלכי ישראל 13, ירושלים, 02-5370590

 

תחנה רביעית: כרוב ממולא בשטיסל

מבחוץ, מראה מודרני שכולל חלון ראווה שקוף אל הרחוב ושילוט עדכני, מבפנים - לוק של אולם חתונות בשנות השבעים עם שולחנות ערוכים, מקרר עמוס סלטים ודלפק עם תבניות נירוסטה גדולות וחמות של אוכל מוכן.

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

יש כאן עשרות סוגי סלטים הממזגים מזרח ומערב- זו לצד זו שוכנות במקרר קופסאות של מטבוחה מרוקאית, חצילים בצ׳ילי בנוסח אסייתי וסלט ביצים רוסי עם מיונז. אבל אנחנו באנו לכאן בשביל מנה אחת- גלילות חמות של כרוב ברוטב עגבניות מתקתק ובמילוי של אורז רך, שאפשר לאכול במקום ואפשר לקחת הביתה.

 (צילום: טומי הרפז ) (צילום: טומי הרפז )
(צילום: טומי הרפז )

מלכי ישראל 11, ירושלים, 02-5384447

 

תחנה חמישית: דגים כבושים ומעושנים במרכז החמוצים של כהן

מוסד החמוצים והדגים הכבושים של מאה שערים מציע מבחר מסחרר של מעדנים כבושים, מוחמצים ומעושנים, הכל נעשה במקום כבר למעלה משלושים שנה. בכבושים תמצאו כאן זיתים נהדרים, גמבות, חצילים ועגבניות שכדאי לקנות הביתה אבל גולת הכותרת של המקום, לטעמנו, היא מבחר הדגים המצויין.

 (צילום: טומי הרפז ) (צילום: טומי הרפז )
(צילום: טומי הרפז )

מקרלים מעושנים, סלמון בעישון חם או קר, סלמון כבוש (גרבדלקס), מקרוסקות ומטיאסים, טונה ופורל. קנו הביתה כמה קופסאות וקחו לכם לנשנוש לדרך מגשון קטן ומעוצב של מבחר דגים מעושנים (40 שקלים).

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)
 

מחירים: דגים כבושים ומעושנים: 14-7.5 שקלים למאה גרם. ירקות כבושים: 4-2.8 שקלים למאה גרם.

 

מלכי ישראל 1, ירושלים, 02-5383921

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טומי הרפז
סיור קולינרי במאה שערים
צילום: טומי הרפז
מומלצים