שינוי מדיניות הקנאביס: אין בשורה למעשנים
ההכרזה של השר ארדן שלפיה "עוברים לאי-הפללה באחריות", היא בפועל החמרה כלכלית עם המשתמשים. המצב רחוק מלגליזציה של סמים קלים. פרשנות
על פי מדיניות האכיפה החדשה של השר לביטחון פנים גלעד ארדן, מי שייתפס משתמש בקנאביס צפוי בפעמיים הראשונות לקבל קנס בלבד, ללא רישום פלילי. בפעם השלישית תהיה אפשרות לסגירת התיק בהליך "הסדר מותנה". משמעות הסדר זה היא שהחשוד יודה בעובדות ויתחייב לקיים תנאים שיפורטו בהסדר (כגון תשלום לאוצר המדינה, התחייבות להימנע מביצוע עבירה או הפקדת רישיון נהיגה). במידה שהחשוד יקיים את התנאים לא יוגש כנגדו כתב אישום ולא תוטל עליו סטיגמה של הרשעה פלילית. החל מהעבירה הרביעית יוגש נגד המשתמש כתב אישום.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- תקף נציגה של "סלקום" - אבל לא יישלח לכלא
- העלילה על האב – ואיבדה משמורת על הילדים
- דרס למוות רוכב אופניים - וירצה עבודות שירות
- הוכרה כנכת צה"ל: שירות צבאי גרם למיגרנות
ברקע שינוי המדיניות עומדים הצעת חוק לאי הפללת צרכני קנאביס שיזמה ח"כ שרן השכל, וועדה שהוקמה ביוזמת השר ארדן לבחינת נושא אכיפה והפללה כלפי משתמשי קנאביס.
במסגרת עבודת הגופים השונים הוצגו כמה מודלים הקיימים במדינות שונות. הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת קראה לאמץ את המודל הפורטוגלי שבמסגרתו השימוש בסמים הוגדר כבעיה רפואית ולא פלילית. מודל זה שם את הדגש על היחסים שבין המשתמש לבין הסם, ולא על סוג הסם בו נעשה שימוש.
הסברה, טיפול ואכיפה
נקודת המוצא במדיניות החדשה של ארדן היא שהשימוש בסמים הוא דבר רע ומזיק. לגישתו, הסברה וטיפול תחת שימוש באיום הפלילי יביא לירידה בשימוש בסמים. עוד מציע השר להתמקד באכיפה במרחב הציבורי ולא בבתיהם של המשתמשים.
חשוב להבין שלא מדובר בלגליזציה של השימוש בסמים, והמדיניות הצפויה לא הופכת את השימוש בסמים לחוקי. כמו כן, היא לא נותנת מענה לשימוש עצמי בסוגי סמים אחרים ולא מטפלת בשוק הסמים בכללותו על בעיותיו השונות.
תפנית במדיניות או הקלה אל מול המצב הקיים?
האם המדיניות שהוצגה על ידי השר ארדן מהווה תפנית מהמדיניות אשר הייתה נהוגה עד כה? כלל לא בטוח.
למעשה, על פי הנתונים שהציגה המשטרה בוועדות, בשנים האחרונות קיימת ממילא ירידה של 30% בפתיחת תיקי שימוש בקנאביס וירידה חדה עוד יותר במעצרם של המשתמשים.
המדיניות המוצעת גם דומה בחלקה למדיניות התביעה הנהוגה כיום, שלפיה, ככלל, במקרה ראשון שבו נתפס אדם ללא הרשעות קודמות עם סם מסוג מריחואנה או חשיש לשימושו העצמי ובכמות קטנה, ייסגר התיק בכפוף להודאת החשוד ולהתחייבותו להימנע מלהמשיך ולהשתמש בסם. כמו כן, לשכות התביעה המשטרתית משתמשות לעיתים בשיקול דעתן הרחב וסוגרות תיק שני שנפתח לחשוד בנסיבות דומות.
כך שלמעשה, בהטלת הקנס המנהלי על פי המדיניות החדשה יש החמרה כלכלית בהשוואה למדיניות התביעה הנהוגה היום כלפי מי שנתפס לראשונה מחזיק סם לשימוש עצמי.
עוד ראוי להדגיש כי אין במדיניות המוצעת אישור לגידול קנאביס בבית. בפקודת הסמים נותרה עבירת גידול סם כאחת החמורות ונראה שהמשטרה אף הגבירה את האכיפה בנושא (עליה של 71% בתיקי הגידול בין השנים 2010 ל-2015). עוד חשוב לזכור כי בפקודת הסמים אין הבחנה בין גידול לצריכה עצמית לבין גידול לצרכי מסחר. נראה כי הגיע העת לעשות שינוי חקיקתי גם בנושא זה.
בעיה נוספת היא שהמדיניות המוצעת מתייחסת לסם הקנאביס בלבד ואינה נותנת מענה לסוגי סמים קלים אחרים.
כמו כן, המדיניות לא חלה במקרים שבהם לצד השימוש החשוד ביצע עבירות נלוות אחרות. כך למשל, אם שוטר יראה את המשתמש זורק את הסם מידו, הוא עלול להיות מואשם הן בשימוש בסם והן בשיבוש או העלמת ראיות.
יש הסבורים כי המדיניות החדשה דווקא עלולה להקטין את הסיכוי ללגליזציה של הסמים בארץ. בנוסף, היא עלולה לגרור הגברת האכיפה בתחומים אחרים כמו נהיגה תחת השפעת סמים.
מבחן היישום
אם לשפוט לפי המודל הפורטוגלי ומודלים אחרים, נקודת המוצא של השר ארדן שלפיה חינוך וטיפול יביאו לירידה בשימוש בסמים, היא נכונה. ואולם, הלכה למעשה השאלה המרכזית היא מה תהיה בפועל מדיניות האכיפה והאם הרשויות יניחו לאותם משתמשים נורמטיביים שעושים שימוש בסם הקל בנסיבות חברתיות ומזדמנות.
לצד זה צריך יהיה להמתין ולראות, אם יושקעו המשאבים הדרושים (משאבים שמצויים בחסר עוד לפני יציאתה לדרך של המדיניות החדשה) בחינוך, הסברה וטיפול, ובכלל זה מרכזי טיפול בקהילה, מרכזי יום ומרכזי גמילה.
כמי שעוסק בתחום הפלילי ופוגש לקוחות רבים המשמשים בסמים, יש לקוות שהמדיניות החדשה תצמצם את השימוש בכלי הפלילי כלפי אנשים נורמטיבים ושומרי חוק שכל חטאם בשימוש מזדמן של סמים קלים. באשר למשתמשים מכורים, יש לקוות שיוקצו המשאבים הדרושים כדי שאלה יוכלו להיות מטופלים באופן המיטבי.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד רן שחם
עוסק בדין הפלילי