שתף קטע נבחר
 

האמהות שתורמות חלב אם להורים שהן לא מכירות

שלומית תרמה חלב אם לשלישיית פגים, שירי נתנה את החלב לזוג גברים שהביאו לעולם תאומים בהליך פונדקאות, והתאומים של אמיר הוזנו מתרומות חלב אם בלבד במשך 7 חודשים. מה גורם לאמהות לתרום את החלב שלהן ולמה התרומה הזאת כל כך חשובה?

לאמיר (השם המלא שמור במערכת) ובן זוגו נולדו תאומים באורגון שבארה"ב. עד גיל 7 חודשים בערך הם דאגו להאכיל את ילדיהם בחלב אם בלבד, ללא תחליפים כלל. עם הזמן שילבו גם תחליפי חלב, וככל שהתאומים גדלו, התווספו גם מוצקים כחלק מהתפריט היומי שלהם.

 

בהתחלה השיגו בני הזוג את חלב האם מהפונדקאית שילדה את התאומים, אבל כשחזרו לארץ, הם פרסמו תמונה של התאומים בקבוצת תורמות חלב בפייסבוק. "הוצפנו בכל כך הרבה פניות עד שהיינו צריכים לבחור ולסנן מתוכן", מספר אמיר. "נסענו בכל רחבי הארץ לאסוף את התרומות. זה לא היה פשוט, אבל המאמץ השתלם. כשהתאומים גדלו זה נהיה קשה יותר להשיג תרומות, כי הכמויות שהם צרכו גדלו, ואני מניח גם שנשים העדיפו לתרום לתינוקות שנמצאים בשלב מוקדם יותר".

 

- מדוע התעקשתם על חלב אם?

"ברור לי שגם בתחליפי חלב יש את כל הוויטמינים הדרושים לתינוקות. יחד עם זאת, בחלב אם יש נוגדנים שחשובים לבריאות, ואנחנו מאמינים שזה נכס לכל החיים. אנחנו משפחה ששומרת על אורח חיים בריא באופן כללי, זה חלק מתפיסת עולם שהיא מעבר לעניין החלב. אנחנו מאמינים שזה הדבר הכי טוב לילדינו".

 

 ( )

"המתנה המרכזית שאמא יכולה להעניק לפג שלה, מלבד חום ואהבה, היא האכלתו בחלב אם", מסבירה פרופסור רונית לובצקי, מנהלת מחלקת אשפוז ילדים בבית החולים "דנה-דואק" לילדים בתל אביב. "תינוק שנולד פג חשוף למחלות זיהומיות, משום שהמערכת החיסונית שלו אינה בשלה עדיין. פג שמקבל חלב אם מוגן ממחלות, וזאת בזכות הרכיבים החיסוניים שמכיל חלב האם והם חיוניים לפג. בנוסף על כך, מערכת העיכול, שאף היא איננה בשלה מספיק, הופכת את עיכול התחליפים לקשה במיוחד".

למה לזרוק אם אפשר לתרום למישהו שזקוק? המקפיא של שלומית לנדאו ()
למה לזרוק אם אפשר לתרום למישהו שזקוק? המקפיא של שלומית לנדאו

 

חשוב לחדד, מציינת לוביצקי, שאמא שבוחרת לתת לתינוקה תחליף חלב איננה מסכנת את בריאותו. יחד עם זאת, חלב האם הוא הבחירה הטובה ביותר, שכן הוא מתאים את עצמו לתינוק. אם האם איננה מסוגלת לשאוב, יש עליונות לחלב אם של אמא אחרת, כי המרכיבים שבו עדיין מגינים על התינוק בחלק ניכר מהמקרים. "זאת הסיבה שבגללה חשוב להקים בנק חלב אם בישראל", מסכמת לוביצקי.

 

כמו אמיר ובן זוגו, ועד שתוסדר הקמתו של בנק חלב אם בישראל, הורים רבים נעזרים ברשת כדי לדי למצוא תרומות. לאמהות שמתלבטות אם לתרום את החלב שלהן, אמיר מציע שלא להתמהמה. "אמהות צוברות 'סטוקים' מתוך חשש שאולי יום אחד יחסר לילדיהן, ואז, כשהן רוצות לתרום, זה מאוחר מדי והן נאלצות לזרוק את החלב", הוא אומר.

 

"אני, למשל, סירבתי לקבל תרומות של חלב שנשאב לפני למעלה מ-6 חודשים, למרות שיש ויכוחים בנושא. העדפתי ללכת על בטוח. אני מאמין שזה סיפוק אדיר גם עבור התורמות, וגם לנו. אין מילים להודות לנשים המדהימות שתרמו עם אהבה ורצון טוב. נהיה אסירי תודה לכל החיים".

 

 ( )

גם במקפיא של שלומית לנדאו, מהישוב שומריה שבדרום, נצברו כמויות גדולות של חלב אם. במקום לזרוק את החלב, היא החליטה לתרום אותו לשלישיית פגים. "ילדתי פג בשבוע 29. בורכתי בהרבה חלב ושאבתי כל שעתיים שלוש, ככל שאת שואבת ומניקה יותר, יש לך יותר חלב. הייתי מכוונת שעון מעורר בלילות ובימים כדי להימנע מגודש, אפילו בשבתות כיוונתי שעון שבת. בכל בוקר, כשהגעתי לפגייה, הבאתי את החלב האחרון ששאבתי, כדי שלמלאכי יהיה חלב טרי. בהתחלה הוא אכל רק בין 3 ל-5 cc, ולכן הצטברו אצלי מאגרים של חלב. כל המגירות במקפיא שלי ושל הוריי היו מלאות בכוסות של חלב קפוא, לא היה מקום אפילו לעוף".

 

יום אחד נתקלה שלומית בפייסבוק במודעה של אם המחפשת תרומת חלב עבור שלישיית התינוקות שלה. הם היו בני 8 חודשים כרונולוגית, אבל גילם המתוקן היה 5 חודשים. האם כתבה כי ילדיה רגישים לתחליפים ולכן היא זקוקה לתרומה. "זה זעזע אותי", נזכרת לנדאו, "נקרע לי הלב. האמא הזו לא יודעת מה הילדים שלה יאכלו מחר, היא סיפרה שהיא חיה מהיום להיום עם התרומות. מיהרתי ליצור איתה קשר כדי לתרום את מאגרי החלב שצברתי.

הייתה מכוונת שעון מעורר בלילות ובימים. שלומית לנדאו
הייתה מכוונת שעון מעורר בלילות ובימים. שלומית לנדאו

 

"אני גרה במושב שומריה והיא ברמת גן. לקחנו 2 צידניות עם חלב אם וקרח ומים, ונסענו אליה הביתה. היא שמחה נורא. שלחתי לה בערך 70 כוסות. כשחישבתי אח"כ את כמות הארוחות הבנתי שהכמות הגדולה שתרמתי, הספיקה ל-3 ימים בלבד".

 

- מהיכן המודעות לתרומה?

"הייתי בפגייה, אז ראיתי נשים שנלחמות על כל טיפה של חלב. בפגייה בסורוקה קיבלתי ליווי צמוד, שיצר את המודעות והחשיבות במתן חלב אם, בייחוד לפגים. עודדו אותנו לשאוב, תמכו בנו. לכן היה לי חשוב לתרום, הרי בינה לביני אין שום קשר, אחת מרמת גן והשנייה מהדרום, כל מה שחיבר ביננו הוא ששתינו אמהות לפגים".

 

 ( )

שירי לרון-נחום ילדה תאומים, בן ובת, בשבוע ה-25 בלבד להריון. בתה נפטרה בפגייה, ובנה אושפז למשך כשלושה וחצי חודשים עד ששוחרר. "לפגים קשה מאוד לינוק", היא אומרת. "שאבתי לו כל הזמן כמות של בין 100 ל-150 cc, והוא היה אוכל רק 20, לא הצליח להגביר את הקצב. כשהשתחררנו מהפגייה עברנו להנקה מלאה, ואני נשארתי עם מאגרים שחולקו בין המקפיא שלי ובין המקפיא אצל אמא שלי".

 

באותה התקופה יצרה לרון-נחום קשר עם בחורה שחיפשה חלב אם לתת לבנה התינוק, שנאלץ לעבור ניתוח מוח מסובך והיא רצתה להזין אותו בחלב אם. אך התרומה לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל, כי נמצאה תורמת שמתגוררת קרוב יותר לאם והתינוק. 

 

מאגרי החלב חולקו בין המקפיא שלה ובין המקפיא של אמה. שירי לרון-נחום ()
מאגרי החלב חולקו בין המקפיא שלה ובין המקפיא של אמה. שירי לרון-נחום

 

"הרבה חלב נזרק עד שמצאתי למי לתרום", היא אומרת. "בסוף נתקלתי במודעה בפייסבוק של עמותת לה"ב (עמותה למען הפגים בישראל), על זוג גברים עם תאומים שרצו להאכיל את התינוקות שלהם בחלב אם. הם הגיעו עם צידנית וחזרו שוב לנגלה נוספת. הם העריכו מאוד את התרומה ולא הפסיקו להודות לי. זה עזר להם מאוד".

 

- מדוע היה לך חשוב לתרום?

"חוויתי את החשיבות במתן חלב אם בפגייה. ראיתי אמהות בוכות שאין להן חלב. לחלב אם יש המון יתרונות, ובמיוחד לפגים, שרגישים יותר לזיהומים ואין להם מערכת חיסונית עדיין. אצל פגים, חלב אם יכול להציל חיים. עבורי, תרומת חלב אם היא כמו כל תרומה. אני חתומה על כרטיס אדי ותורמת דם. יש לי משהו שיכול לעזור לאחרים, אז למה לא?". 

 

 ( )

בחודש שעבר הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק ראשונה מסוגה להקמת בנק חלב אם ביוזמת חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס וישראל אייכלר. ח"כ לוי-אבקסיס: "הנקה היא בחירה חופשית של כל אמא, אך לצערנו יש אמהות שרוצות להניק ואינן יכולות, או תינוקות, בעיקר פגים, שמתקשים לצרוך תחליפי חלב אך אין אם שתוכל להניקם. עבור כל אלו שהיו צריכים להיתלות עד היום בקהילה עוטפת או בטוב לבן של זרות, בנק חלב אם נותן אפשרות בטוחה ויציבה, שדואגת להתפתחות הילדים ולנשימה לרווחה של ההורים".

 

עמותת לה"ב פועלת שנים רבות לקידום הקמת בנק חלב אם בארץ, ולאחרונה גם קמה עמותה בשם "בנק חלב אם לישראל", שמטרתה לקדם את הקמת הבנק הראשון בישראל. עמדת העמותה היא שבשל הפוטנציאל ליתרון בהזנת חלב אם, כל הפגים צריכים לקבל אותו כהזנה בלעדית - חלב אם של האם הביולוגית, ובמידה ואינו זמין או הכמות אינה מספקת - חלב אם מפוסטר מתורמת.

 

מה דעתכם על הנקה בציבור? צפו בבייבי טוק: 

 

צילום: אסף מגל, ליאור פז, אורי דוידוביץ וניצן דרור

צילום: אסף מגל, ליאור פז, אורי דוידוביץ וניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלומית לנדאו עם בנה התינוק. "ראיתי נשים שנלחמות על כל טיפת חלב"
מומלצים