שתף קטע נבחר
 

בקרוב: סימון אחיד על מוצרי מזון - "ללא גלוטן"

חולי הצליאק נאלצים לחפש אחר סימוני "ללא גלוטן" על גבי אריזות מוצרי המזון בזכוכית מגדלת, ולהתבלבל בין הכיתובים השונים. ארגון זכויות הצליאק פנה לתעשיינים ולמשרד הבריאות. במשרד נענו בחיוב ויקדמו תקנות סימון אחיד

אם אתם חולי צליאק, ייתכן שפיתחתם כישורי בילוש בחיפוש אחר הסימון "ללא גלוטן", "נטול גלוטן" או "Gluten Free" על גבי מוצרי המזון רבים, שאינם מיועדים באופן ייחודי לצליאקים. המוצרים המיוחדים מונחים בנונשלנטיות על המדפים לצד מוצרים "רגילים" עתירי גלוטן או כאלה שיוצרו בסביבה שעלולה להכיל גלוטן.

 

 

הסימונים רבים ומבלבלים. ישנם פרחים, שיבולים, "אין כניסה" לחיטה (סימון שנפוץ גם בעולם והוא הסמל של עמותת הצליאק בישראל), בתוך עיגולים, אליפסות או סתם כיתוב קטן בינות לכיתובים רבים ומתישים שמופיעים על גבי אריזות מוצרים. בעקבות חוסר האחידות והבלבול הרב, בארגון זכויות הצליאק יוזמים מהלך של סימון אחיד יחד עם משרד הבריאות, שתומך ברעיון.

עולם שלם של סימוני "ללא גלוטן" ()
עולם שלם של סימוני "ללא גלוטן"

 

יש כללים ל"ללא גלוטן" אבל אין חובת סימון אחיד

נכון לימים אלה, תקנות בריאות הציבור (מזון) מגדירות כיצד יש לסמן גלוטן (חלבון מן הצומח הנמצא בגרעינים של חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל ומוצריהם, לרבות עמילנים, לתת וסובין), אך לא מחייבות סימון אחיד לכך.

 

התקנות קובעות כי "אדם לא ייצר מזון שיש בו או שהוסף לו גלוטן בשיעור העולה על 20 חלקים למיליון, לא ייבאו ולא ישווקו, אלא אם כן צוינו ברשימת הרכיבים במזון שם הצמח, מקור הגלוטן והמלים 'מכיל גלוטן'". עוד כוללות התקנות כי "יכול שמזון יסומן במלים 'ללא גלוטן' אם נתקיימו לגביו התנאים שלהלן:

שיעור הגלוטן בו אינו עולה או שווה ל-20 חלקים למיליון;

הוא יוצר בתנאי ייצור נאותים כהגדרתם בתקנות בריאות הציבור (מזון) (תנאי ייצור נאותים), התשנ"ג-1993, להנחת דעתו של המנהל;

ננקטו הצעדים הדרושים כדי להבטיח כי רמת הגלוטן בחומר הגלם ובמזון לא תעלה על 20 חלקים למיליון".

עיגול (צילום: מירב קרסיטל) (צילום: מירב קרסיטל)
עיגול(צילום: מירב קרסיטל)

אליפסה (צילום: מירב קרסיטל) (צילום: מירב קרסיטל)
אליפסה(צילום: מירב קרסיטל)
 

"לא ניקח על זה כסף"

"כרגע, אין סימון אחיד", אמר ל-ynet מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק ומוביל המאבק, דן סולומון, והוסיף כי "יש למעלה מ-20 סוגים של סימונים, כל אחד מסמן איך שבא לו. אנחנו מבקשים סימון ברור על כל המוצרים ללא גלוטן.

 

"סימון אחיד ונראה לעין, שלא יהיה צריך לאמץ את העיניים. נפגשתי עם ראשי איגוד המזון ונאמר לנו שהתעשיינים שוקלים את העניין בחיוב. רציתי לדבר קודם איתם כי אני דוגל בשיתוף פעולה. פניתי גם למשרד הבריאות וגם שם שוקלים בחיוב את הנושא הזה".

 

יש אגודות שלוקחות כסף על סימון שלהם, שמהווה בעצם סימון אחיד על גבי אריזות של מזונות שונים. אולי תיזמו תו משלכם?

"אמרו לנו: 'בואו תעשו תו משלכם ותגבו עליו כסף', אבל אני לא חושב שזה ראוי. אני מסרב לכך. אני חושב שזה התפקיד של משרד הבריאות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מקיים עבודת מטה בעניין קביעת תקנות סימון אחיד לגלוטן".

 

מהתאחדות התעשיינים ומלשכות המסחר לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים