חוק מוסר תשלומים: "גמרנו עם שוטף + אינסוף"
בשורה לעסקים הקטנים והבינוניים: הצעת החוק הנוגעת למוסר התשלומים צפויה להגיע לאישור סופי מחר. בראיון באולפן ynet מסבירים נשיא לה"ב ובעלי חברת הסעות כיצד החוק צפוי לשפר את מצבם של העסקים הקטנים
בשורה לעסקים הקטנים והבינוניים: מחר (שלישי), במסגרת יום העסקים הקטנים, צפוי לעבור לאישור סופי חוק מוסר התשלומים, אשר יחייב את המדינה לשלם לספקים בזמן. נשיא לשכת ארגוני העצמאים (לה"ב), רועי כהן, ואליעזר אשכנזי, הבעלים של חברת ההסעות טיול שני, הסבירו באולפן ynet כיצד החוק צפוי לשפר את מצבם של העסקים הקטנים. צפו בדיון באולפן:
30% מהעסקים נסגרו ב-2016 בגלל בעיה של תזרים מזומנים
הצעת חוק מוסר התשלומים, או בשמה הנוסף "שוטף + 30" נידונה בכנסת מזה 7 שנים. ההצעה באה להסדיר את מוסר התשלומים וקובעת כי מוסדות המדינה ושלוחותיהן ישלמו לספקים תמורה בעד עסקה תוך 45-30 יום.
החוק בעצם ישים סוף להתנערות המדינה?
"בשנת 2016 נשבר שיא בסגירת עסקים. 43,500 עסקים נסגרו. 16 אלף איש פשטו רגל. ראינו שקרוב ל-30% בגלל נושא של תזרים מזומנים", אומר כהן. "אני מקווה שההצעת חוק הזאת תביא לכך שבמדינת ישראל יהיה מוסר תשלומים הוגן, שיגרום לכל העסקים לדעת שיש להם ודאות כלכלית".
ומה יקרה במידה והמדינה לא תשלם בזמן? כהן מציין כי בהצעת החוק יש ריבית מוסדרת, ריבית פיגורים גבוהה שתתווסף לתשלום במקרים של איחורים מצד המדינה.
כהן מעריך כי השפעת החוק תחלחל גם למגזר העסקי: "שמונים אחוז מהעסקאות בישראל קשורות בעצם למדינה. ברגע שהיא תשלם בזמן לאותם עסקים אז אותו ספק שקיבל תשלום בזמן לא ילין שכר לספק שנמצא תחתיו, והוא לא ילין לספק שאחריו ובעצם ייצור מצב של ודאות כלכלית".
אשכנזי מנגד לא בטוח שמדובר בבשורה כי לדבריו הבעיה האמיתית היא הבחירה של מוסדות המדינה לצאת למכרזים רק מול ספקים גדולים, אשר לרוב עובדים מול ספקי משנה, ולא פעם מלינים את שכרם. במידה והיו עובדים ישירות מול ספקי המשנה, אז הייתה נוצרת ודאות בתשלומים.
כהן, מסכם ואומר: "סוף כל סוף המדינה באה ואומרת: אני מוכנה לשלם בזמן לעסקים הקטנים, להביא בשורה אמיתית ולגרום לכך שהעסקים ירגישו שיש מישהו שחושב עליהם".