ועידת החינוך: מורי הקבלן קטעו את נאומו של בנט
מורות ומורים שמועסקים כעובדי קבלן התפרצו לדבריו של שר החינוך, הניפו שלטים וקראו לעברו: "סירבת להיפגש איתנו". בוועידת החינוך של ynet ו-"ידיעות אחרונות" ישוחחו הנשיא ריבלין, השר כחלון, שרי חינוך לשעבר ואנשי תקשורת עם מורים, הורים ותלמידים
סערה בוועידת החינוך שהתכנסה היום (ג') בבנייני האומה בירושלים: מורות ומורים שמועסקים כעובדי קבלן התפרצו לדבריו של שר החינוך, נפתלי בנט, וקראו קריאות ביניים, "מורות קבלן זה פשע". אחת המורות נעמדה במהלך דבריו של שר החינוך וקראה לעברו, "לא אתה אחראי לתופעה, אבל עכשיו זו המשמרת שלך!, אמרת 'בואו נדבר', אבל אתה מסרב להיפגש איתנו". המורים מחו על העסקתם בתנאים לא ראויים ודרשו העסקה ישירה.
המורים קראו לעבר בנט, "באנו לפגוש אותך ולומר שלא נרפה ולא נניח לך עד שתטפל בחרפה הזו".
ועידת החינוך של "ידיעות אחרונות" ו-ynet, בשיתוף קק"ל, נפתחה בהשתתפות מומחי חינוך מהארץ ומהעולם, אישי ציבור וכמובן אנשי חינוך - מנהלים ומנהלות, מורים ומורות תלמידים ותלמידות.
המוחים הם מורים שמועסקים בתוכנית "היל"ה" - התוכנית הייעודית של משרד החינוך להענקת השכלה לנוער נושר. היא הופעלה מראשיתה בתחילת שנות ה-90 באמצעות זכיין. כ-8,000 בני נוער לומדים בתוכנית, אך המורים הועסקו בתנאים נחותים ביחס למורי מערכת החינוך הפורמלית. כל המורות קיבלו שכר לפי שעות "אפקטיביות", כלומר עבור שעה שבוצעה בפועל בלבד ולא קיבלו משכורות בחגים ובחופשים, או במקרים שבהם תלמידים לא הגיעו לשיעורים. המשמעות: ארבעה חודשים ללא משכורת.
גם לפני כחודש וחצי הפריעו המורים לנאום של בנט בכנס של מרכז השלטון המקומי, וצעקו לעברו: "תן לנו מילה שיעבירו אותנו להעסקה ישירה. אנחנו לא מבינים איך אתה מסכים להעסקת עובדי קבלן". בנט השיב: "טוב, אני שומע, שומע היטב. לגבי מורות היל"ה - אני אשמח לשבת ולדבר". אחר כך העיר: "רבותיי, רבותיי. יש דרך ארץ".
טלילה אילון, נציגת עובדי היל"ה, אמרה בוועידה: "אני לא בחרתי בעבודה הזאת בשביל הכסף, אני עושה אותה מתוך אהבה והרגשת שליחות. אבל לצערי המורות בתוכנית היל"ה לא מועסקות באותם תנאים כמו מורות בבתי הספר. קראנו לעצמנו מורות קבלן. אני מועסקת במסגרת מכרז שמתחדש כל חמש שנים וכל חמש שנים מתחלף לי המעסיק. אין לי בטחון תעסוקתי, אני לא יודעת משנה לשנה אם אני ממשיכה ללמד, אני לא יודעת מי יהיה המעסיק שלי בשנה הבאה. אני מבקשת לקבל את אותם תנאים שמורים בבתי ספר מקבלים כדי שאוכל להיות מורה טובה יותר לתלמידים שלי ואני מבקשת שיתייחסו אליהם כתלמידים סוג א'. מגיע להם חינוך כמו לילדים של שר החינוך ושר האוצר. זה מה שאנחנו מבקשים, שלנו ולילדים יתנו את התנאים שיאפשרו לנו ולהם להצליח".
בנט אמר בוועידה היום: "הגעתי למסקנה שטכנולוגיה זה נחמד, זה טוב, ממוחשב או לא ממוחשב, בסוף, זה מתקשר גם למחאה פה, בסוף הדבר היחיד שמשנה זה איכות המורה בכיתה. מעל לכל, זה המורים". הוא סיפר: "אני מרבה בביקורי פתע, כשאתה עושה ביקור פתע אז לא מגיעים ילדים עם דגלונים ששרים ומדקלמים בעל פה מה לומר אלא אתה מקבל תמונת אמת, וכמעט כל שבוע אני עושה ביקור יחד עם הנהג שלי דני".
הוא הזהיר מחשיפתם של ילדים לפורנוגרפיה: "ילד בכיתה ה' שנחשף לפורנוגרפיה זה מרסק את הנפש שלו, את הנשמה. כל הרעיון של זוגיות הופך לרעיון מעוות. ילדה שצילמו אותה והפיצו את תמונתה או שהיא צילמה את עצמה - זה יכול להוביל להתאבדות ובוודאי לקשיים נפשיים מאוד קשים. לראות סרטון עריפה של דאעש בגיל צעיר הופך אותך לאדם פחות רגיש ושוב, פוגע עמוקות בנפש.
"אני רואה בסוגיית הפורנוגרפיה, האלימות, השיימינג, סכנה מיידית וברורה לילדי ישראל", אמר בנט, והצהיר כי בכוונתו לקחת אחריות ו"הובלה לאומית לטפל בזה, בשותפות עם ההורים".
ענת מור, מורה ששוחחה עם בנט, העלתה בפניו השגות לגבי שכר המורים והבעיות בתשלומים שצצו בתחילת שנת הלימודים. בנט השיב: "משכורות המורים עלו ב-50% בעשור האחרון. אחרי שנים של בעיות שאת מזכירה ב-1 בספטמבר, אנחנו מתנפלים על הנושא הזה בשאיפה לצמצם. לא נגיע לאפס בעיות אבל שמנו את זה בראש סדר העדיפות - שמורה יקבל את משכורתו בזמן, ובשאיפה שב-1 בספטמבר הקרוב נראה את הבעיה הרבה יותר קטנה ועם הרבה יותר טיפול".
שר האוצר ישיב לשאלות בנוגע לתקציבי החינוך. בהמשך יעביר נשיא המדינה ראובן ריבלין שיעור אזרחות, וישוחח עם בני נוער מ"ארבעת השבטים": חרדי, חילונית, דתי לאומי וערביה.
במהלך הוועידה יעלו לדיון הנושאים הבוערים שעל סדר היום במסגרות החינוך הפורמלי וגם הבלתי פורמלי, במטרה להבין כיצד מובילים חינוך לשינוי - בחייו של כל תלמיד ובחברה הישראלית.