דילמת ההורים: לסמוך על המטפלת או להתקין מצלמה
הורים רבים מתלבטים אם להתקין מצלמה בבית כדי לראות את המטפלת והתינוק ולוודא שהכל בסדר, במיוחד לאור המקרים האחרונים שנחשפו בתקשורת. אז מה עדיף - לסמוך על האינטואיציות שלנו או על הטכנולוגיה? תלוי את מי שואלים
הדיווחים האחרונים על הזנחה ולעיתים אף התעללות בפעוטות, גרמו כמעט לכל הורה לילד קטן לחשוב אם הילד שלו נמצא בידיים טובות. גם כשמחליטים לקחת מטפלת לילד שתהיה איתו בבית, יש לא מעט דילמות ולבטים. אמנם הורים מראיינים, שואלים את כל השאלות הנכונות, בוחנים היטב את ההמלצות אך עדיין לחלקנו נשאר הספק. האם התקנת מצלמה בבית היא הפתרון? דילמה.
מיכל (השם המלא שמור במערכת) מהמרכז בחרה להתקין מצלמות בביתה, בידיעתה של המטפלת, כמה חודשים אחרי שהחלה את עבודתה. הטריגר לטענתה היה כששמעה על מקרה שבו גננת נשארה לבד עם הילדים בגן ונפטרה במהלך היום. מיכל חששה כי חלילה יקרה משהו למטפלת והילדה תישאר לבד.
"תמיד הדפתי את הדברים מסביב כי סמכתי עליה בלב שלם", מחדדת מיכל. "לכן בהתחלה לא עבר לי בראש שצריך להתקין. עם הזמן שמעתי שיחות בעבודה על מקרים של מטפלת שידעה שמותקנת מצלמה ועדין מתנהגת לא כראוי. חברים המליצו ויחד עם המקרה על הגננת, החלטתי להתקין את המצלמות. פתאום קיבלתי רגליים קרות. הייתי שאננה בהתחלה ואחרי זה הבנתי שכדאי, ליתר בטחון. בנוסף, רציתי לדגום ולראות גם את הבנות הגדולות שלי, לפקח יותר מרחוק בזמן שאני בעבודה".
המצלמות, משתפת מיכל עזרו לה לחזק את התחושות החיוביות כלפי המטפלת ולעקוב אחר המתרחש בבית. "כשיש מצלמה, יש לך את היכולת לדגום רגעים במהלך היום, להסתכל ולהמשיך הלאה. זה מקנה תחושת בטחון".
דפנה אלי, מטפלת בילדים כבר 22 שנים. בראיונות העבודה שלה היא מודיעה להורים שהיא בעד שיתקינו מצלמות בביתם. "למדתי בסמינר לוינסקי את התחום. נשארתי בבית עם הילדים שלי עד גיל מאוחר ואני אוהבת תינוקות. אני רואה בעבודה שלי סוג של שליחות. צריך לזכור שההורים משאירים בידי המטפלת את התינוק שלהם, הדבר הכי חשוב להם בעולם ולכן אני בעד שיתקינו מצלמות ויעדכנו את המטפלת על כך".
אם אני סומכת על המטפלת שלי, למה אני זקוקה למצלמה?
"חשוב מאוד לסמוך על המטפלת. יש המון מטפלות מקסימות וטובות שאכפת להן ודואגות לילדים, אבל היום לצערי, יש כאלו שמקלקלות ועושות דברים לא טובים. הרי נחשפנו בטלוויזיה על מקרים לא נעימים. אנשים מפחדים לסמוך ב-100% משום שכשהדלת נסגרת, הם לא באמת יודעים מה קורה, גם אם קיבלו המלצות. בכל זאת, אישה זרה שנכנסת הביתה ומטפלת בתינוק קטן שלא יודע לדבר. המצלמות עוזרות להורים להיות בתמונה, לפקח, לדעת מה קורה בבית. היום נהוג בהמון גנים להתקין מצלמות ולראות בעבודה, דרך הנייד ולכן אני לא רואה שום הבדל בין מצלמות בגנים למצלמות בבתים".
רונית יובל מגן יבנה החליטה לסמוך על האינטואיציה שלה ובחרה לא להתקין מצלמות. כשתום, הבן הגדול שלה היה בן שלושה חודשים היא בחרה במטפלת עבורו. "ראיינתי המון מטפלות ועליזה התחברה בצורה אחרת. במהלך הריאיון היא שיחקה איתו ודיברה איתו. כשהיא הייתה מגיעה בבוקר הוא היה זוחל אליה במהירות. היא הייתה מנשקת ומחבקת, ראינו ילד מאושר".
לא חששת להכניס אישה זרה הביתה בלי פיקוח?
"בעלי ואני שוחחנו ולא הרגשנו צורך להתקין. ידענו שהכל מתנהל על מי מנוחות. ראינו את האהבה שלה לילד, ראיתי איך הוא מתפתח וגדל אצלה. כשנולדה רז, האמצעית שלי היה ברור שהיא תטפל בה. אפילו חיכינו לה כמה חודשים עד שהתפנתה וגם היא פרחה. ההורים שלי עשו כמה ביקורי פתע ובעיקר סמכנו על האינטואיציות שלנו. ברחוב פגשנו אמהות שהכירו אותה מהגינה והן ספרו שראו אותה משחקת איתם. הרגשתי מאוד בטוחה. לא הרגשתי שאני צריכה מצלמות אבל יכול להיות שאמא אחרת במצבי הייתה מרגישה פחות בטוחה וכן מתקינה.
"כשהבן הגדול נכנס לגן, זה היה גן עם מצלמות. הסתכלתי כמה פעמים בהתחלה והרגשתי לא בנוח. הרגשתי שאני פולשת לפרטיות. אני סומכת על התחושות שלי, רואה את הקשר עם הצוות, את התגובות של הילד, עושה ביקורי פתע מדי פעם. זה מספיק".
"אני מאמינה שאפשר להיות הורה מעורב מבלי לפגוע בפרטיות. להורה יש יכולות אינטליגנטית כדי לדעת אם לילד טוב או רע עם מטפלת. אפשר לשים לב מה הילד אומר, איך הוא מתנהג, האם צוחק איתה. יש המון סימנים לזהות מבלי לפלוש לפרטיות ולהתקין מצלמות".
אז מה שונה המצב של היום מבעבר? מדוע הורים מרגישים צורך להתקין מצלמות ולעקוב אחרי ילדיהם בשלט רחוק? "אנחנו נמצאים היום בעידן שההורים עסוקים יותר, מחויבים לצאת לעבודה בשלב מוקדם יותר ולכן, יש להם צורך לשלוט ולדעת, כדי להצליח לארגן את החיים המורכבים שלהם", מסביר ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה, מנהל קליניקה לטיפול רגשי בילדים ונוער. "לפני שניים-שלושה דורות המטפלות היו קרובות אלינו, מישהי שמכירים, שמטפלת בכמה ילדים. היום מכירים פחות, ייתכן והגענו אליה דרך המלצות אך לרוב זו מישהי שנפגשים לראשונה לצורך טיפול בלבד. מטבע הדברים זה לא פשוט".
האם המצלמות הן הפתרון להורים המודאגים?
"אנשים רבים מחליטים לפתור זאת באמצעות התקנת מצלמות. היתרון בהתקנת מצלמה הוא שהמטפלת יודעת שיש מצלמה ויכולה לעדן התנהגות כזו או אחרת. יחד עם זאת, ישנם חסרונות: הראשון הוא שעבוד למצלמה - יצאנו מהבית במטרה לעבוד אבל אנחנו כל הזמן מסתכלים, בודקים, מריצים קדימה ואחורה, זה מטריד אותנו.
"חסרון שני הוא שאנחנו רואים התנהגויות של מטפלים שהם בגדר הסביר אך מפרשים זאת בצורה לא נכונה. לדוגמה - מטפלת שמציבה גבולות לילד, משכיבה אותו לישון, הילד בוכה. כהורה, זה נראה לנו טבעי. במצלמה עלולים לראות זאת כהתעללות ונוצר מעין סחרור. הסכנה היא שכשאנחנו מתקינים מצלמה, אנחנו עלולים לחשוד ולא יודעים מה לעשות, למרות ששוחחנו עם המטפלת, קיבלנו עליה המלצות וצריך לזכור שרוב המטפלות הן בסדר".
מה מומלץ לעשות?
"ראשית, אין שיטה אחת טובה. כל בחירה טובה להורה ולאופי שלו. אני ממליץ להורים שזקוקים להיות בשליטה באופן קבוע, לא להתקין מצלמה כי זה יכול לגרום לכך שכל דבר יראה להם חשוד. הם עלולים להחליף מטפלות לילד וזה עלול לפגוע בו יותר, לכן מומלץ להימנע. בנוסף, לפני שבוחרים מטפלת, עוד בטרם הראיון הראשוני, כשהראש נקי - חשבו מהם התנאים עבורכם שבהם תחליטו לעקוב. אם הגבולות נחצים מתקינים ואם הגבולות לא נחצים - מתאפקים. בעיקר חשוב לזכור שההחלטה היא החלטה משותפת של שני ההורים, שמתייעצים יחד. לפעמים אחד רואה חלק אחד והשני אחר, מאזנים אחד את השנייה, ואם שני ההורים חושדים - יש חשד וצריך לפעול".
מה עדיף - מטפלת או משפחתון? צפו בבייבי טוק: