שתף קטע נבחר

 

ילדים ללא גלוטן: למצוא את התחליפים למזונות שונים

כשילדים רגישים לגלוטן או מאמצים את אורח החיים של הוריהם של הימנעות מגלוטן, חשוב לוודא כי התחליפים הניתנים להם תומכים בתפריט יומי מאוזן המכיל רכיבי תזונה החשובים לגדילה והתפתחות. הדיאטנית עמלי מסיקה מסבירה כיצד משתפים את הילדים כך שיקחו חלק פעיל בתזונה החדשה

בשיתוף שטראוס

 

הגלוטן הינו חלבון הדגן ומהווה חלק אינטגראלי מדגנים מסוימים, כגון דגני חיטה ואחרים. לעיתים קיימת רגישות לגלוטן הבאה לידי ביטוי בדרכים שונות, המוכרת מביניהן היא מחלת הצליאק - חשיפה של אותם אנשים הרגישים לדגנים גוררת סימפטומים הקשורים בדרך כלל לאי נוחות במערכת העיכול.

 

מחפשים מסעדות ללא גלוטן? תוהים אם ממתקים ללא גלוטן טעימים? היכנסו לעמוד ללא גלוטן

 

בנוסף, קיימים לא מעט אנשים שאינם רגישים לגלוטן על פי בדיקות מעבדה, אבל הורדתו מהתפריט היומי תורמת להם להרגשת הקלה במערכת העיכול - עבורם זו דרך להימנע ממזונות רבים שתורמים להם להשמנה. למעשה, ההערכה אומרת כי בנוסף ל-2-3% באוכלוסייה המאובחנים כבעלי צליאק, ישנו אחוז שנע בין 8-12% של אנשים הנמנעים מגלוטן מסיבות אחרות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

במקרים אלו יש לשים לב כי התנהלות עם תפריט נטול גלוטן לאורך זמן יכולה לייצר לחסר תזונתיים הנובעים לא רק מהסרת הגלוטן מהתפריט היומי אלא גם מהסרתם של רכיבי תזונה רבים המצויים בדגנים המלאים. כך, למשל, אנשים הבוחרים להחליף את המזונות שהכילו גלוטן במזונות כמו אורז לבן, פסטה ללא גלוטן, מאכלים כמו פשטידות ומאפים המבוססים על עמילן לסוגיו, מוותרים בדרך זאת על מגוון של סיבים תזונתיים ויטמינים מקבוצה B ומינרלים רבים, ולכן יש צורך לשים לב לא רק למה "לא" אוכלים אלא גם למה "כן".

 

כאמור, שכשמוותרים על הגלוטן מוותרים על עוד כמה "חברים" שחשובים לנו ולא תמיד מצויים במזונות בהם אנחנו מחליפים את מוצרי החיטה, כמו אורז לבן שאינו מכיל סיבים תזונתיים ואף מעט מיתר מהרכיבים. הדבר דומה לאלו המחליפים חלב בתחליפי חלב, לעיתים התחליפים מספקים החלפה כמותית ולא תמיד איכותית לרכיב אחד או שניים, כמו למשל סידן, אבל לא לכל המכלול המצוי בחלב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ויטמין B9 למשל, נמצא בירקות ירוקים כמו תרד ומנגולד, דגנים מלאים, קטניות, אספרגוס, ברוקולי, כרוב ותפוזים. ויטמין B6 החיוני לתפקוד מערכת העצבים, נמצא באבוקדו, תרד, שעועית ירוקה, חמניות ובננות.

 

מגנזיום מצוי במוצרי חלב, עלים ירוקים כהים, כמו תרד ומנגולד, אגוזי פקאן, לוז ושקדים, דגי מקרל, אבוקדו ואורז מלא. סיבים אפשר לקבל מדגנים אחרים, כגון אורז חום או קינואה, או מפירות, ירקות וקטניות.

 

מה עושים כשהילדים רגישים לגלוטן?

כשילדים רגישים לגלוטן או מאמצים את אורח החיים של הוריהם של הימנעות מגלוטן, חשוב לוודא כי התחליפים הניתנים להם תומכים בתפריט יומי מאוזן המכיל רכיבי תזונה החשובים לגדילה והתפתחות. כך, למשל, אם במקום מאכלים המכילים דגנים מלאים מספקים להם מאכלים המבוססים על סוגי עמילן שונים, כמו עמילן תירס או עמילן תפוחי אדמה, יש לשים לב כי במזונות אחרים הניתנים להם משיבים להם את הסיבים התזונתיים ואת מגוון הוויטמינים והמינרלים המצויים בדגנים המלאים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

לא תמיד פשוט להסביר לילד שהוא לא יכול לאכול דברים מסוימים שחבריו לכיתה נהנים מהם – הוא יודע מה הוא אוהב ופתאום התזונה שלו משתנה. אז מה עושים? אחת הדרכים להנחיל לילד את עקרונות התזונה הנבונה, גם אם היא מבוססת על מזונות ללא גלוטן, היא לשתף אותו בתהליך ההכנה.

 

אתם יכולים לבלות אחר-הצהריים מול המחשב ויחד לחפש מתכונים ללא גלוטן או אפילו לבדוק כיצד להפוך את המתכונים האהובים על הילד לכאלה ללא גלוטן. אפשר גם להתייעץ בפורומים השונים בתחום כדי לקבל רעיונות וחוות דעת, כמו גם המלצות על מתכונים – העיקר שהילד ירגיש שהוא חלק מהתהליך.

 

חשוב להנחיל לו שלעיתים מתכונים מסוג זה אף טעימים יותר, עשירים יותר תזונתית והאילוץ של ללא גלוטן יכול לעיתים להפוך ליתרון. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כיום אף מגוון המוצרים ללא גלוטן הפך לרחב ומספר רב של קטגוריות מזון, כך שילד הרגיש לגלוטן יכול להרגיש כמו כולם וליהנות ממגוון המוצרים שילדים אוהבים, במיוחד לאור העובדה שגם קטגוריות מזון שלא סומנו בעבר ואינן מכילות גלוטן במתכון מסומנות היום.

 

*עמלי מסיקה היא דיאטנית ראשית בקבוצת שטראוס

 

בשיתוף שטראוס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אז מה במקום הגלוטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים