שניצלים במסוק ושיחות הפחדה בסודהסטרים
על פי הקלטות שהגיעו לידי ynet, מנהלת המפעל ברהט איימה על עובדים, קראה להם להפסיק להתאגד והדגישה כי ההסתדרות לא תשלם על ימי השביתה. במקביל, עובדים חסמו את הכניסה למפעל. ההסתדרות: "לא נאפשר פגיעה בעובדים". סודהסטרים: "הההסתדרות מפגינה שיאי בריונות"
המאבק בין ההסתדרות לסודהסטרים נמשך: על פי ראיות שהגישה ההסתדרות לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע והגיעו לידי ynet, מנהלת מפעל ההרכבות וממלאת מקום מנהל האתר, מאיה כהן, איימה על עובדים והזהירה אותם מפני התארגנות. האזינו להקלטה:
סוגיית ההתאגדות במפעל ברהט מעוררת מחלוקת גם בקרב העובדים עצמם, כאשר חלק מתנגדים להקמת הוועד, והוא מונה כיום רק כמה עשרות עובדים. בימים האחרונים הגישה ההסתדרות תביעה כנגד החברה בבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, בטענה כי ההנהלה מתנגדת להתארגנות וכעת נחשפות ראיות חדשות.
על פי ההקלטה, בשיחה שנערכה לאחרונה עם העובדים, המנהלת הזהירה כי בעל המפעל יכול להעביר את הייצור לסין, כך שהעובדים יאבדו את פרנסתם. יש לציין כי מבחינה חוקית אסור למנהל להתייחס לנושא ההתאגדות כלל.
בשיחה שקיימה כהן אמרה כי "זה עסק פרטי, יש פה הרבה עובדים שמתבלבלים ומתחילים לשאול אותי אם זה ציבורי. זה לא הסתדרות המורים, זה עסק פרטי של בעלים פרטיים, הוא מייצר היום בלהבים ובעוד חמש שנים בסין אם יהיו פה בעיות, אתם צריכים להבין את זה, אם תהיה סכנה, אם האתר הזה יהפוך להיות לא רווחי בגלל סכסוכים כאלה ואחרים".
בנוסף, כהן הזהירה את העובדים שההסתדרות לא בהכרח תשלם להם שכר על ימי השביתה וסיפרה בגאווה על חבר ועד שהתפטר.
כהן אמרה כי "מי שחושב שמישהו אחר ישלם עבור שביתה שיברר טוב מאוד האם הוא משלם או לא. חבר ועד אחד בשם --- ממפעל הפלסטיק התפטר, עזב את העבודה, הוא עזב כנראה בגלל שלא הסכים עם הדעות שלהם... בסופו של דבר כל אחד צריך לחשוב טוב טוב עם עצמו אם המקום הזה חשוב לו, אם הפרנסה הזו חשובה לו, ואם כן - לחשוב בהיגיון".
ההקלטה הוגשה כראיה בעתירה שהגישה ההסתדרות, באמצעות הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי, נגד סודהסטרים. בעתירה שהוגשה לבית הדין לעבודה, ביקשה ההסתדרות לתת צו המונע מהמנהלים לפנות, ללחוץ או לאיים על העובדים בכל הנוגע לפעילות הוועד, ולהורות לחברה להימנע מהרחקת נציגי הוועד מהמפעל ולחדול מלהתנכל להם. כמו כן, ההסתדרות דרשה פיצוי של 3 מיליון שקל בגין פגיעה בהתאגדות.
בתגובה, בית הדין לעבודה הוציא שורת צווים שיאפשרו לצדדים "למצות את זכויות ההתארגנות", בהתאם להסכמות אליהן התחייבה סודהסטרים. בין היתר, בית הדין הורה לסודהסטרים להימנע מהתערבות בפעילות ההתארגנות ומפגיעה בחברי הוועד, בנציגי ההסתדרות ובעובדים המזוהים עם ההתארגנות, להימנע מקליטת עובדי קבלן במקומם של עובדים שובתים ולאפשר לחברי הוועד לקדם את פעילותם הארגונית בחצר המפעל.
ההסתדרות חסמה את המשאית, ההנהלה שלחה מסוק
למרות זאת, ההסתדרות הודיעה היום (ד') כי עובדי המפעל פתחו בצעדים ארגוניים במחאה על התנהלות ההנהלה ובין היתר חסמו את שערי המפעל מפני הוצאה והכנסה של חומרי גלם. אלא שבהנהלת החברה הכחישו את הטענות, ומסרו כי העבודה במפעלים התנהלה כסדרה וכלל העובדים התייצבו מרצון לעבודה בזמן, פרט לכמה עובדים בודדים.
בתוך כך, הנהלת סודהסטרים העבירה היום את ארוחות הצהריים ל-1,000 עובדיה באמצעות מסוק, לאחר שההסתדרות מנעה במכוון ממשאית הקייטרינג להיכנס למפעל. צפו בתיעוד:
מסודהסטרים נמסר בתגובה: "ההסתדרות מפגינה שיאים חדשים של בריונות בכל הקשור במלחמה בעובדים שלא מתיישרים עם הקו הבריוני שנקטה. ארגון שמתיימר לייצג עובדים אינו מונע מהם מזון ומרעיב אותם, רק בגלל שבחרו לעבוד ולא להשתתף בשביתה.
"הנהלת סודהסטרים פועלת על פי החוק ופסיקת בית המשפט. מותר להנהלה למסור את עמדתה לעובדים בשלב שבו כבר הכירה בהתארגנות ובפרט לאחר שההסתדרות הכריזה על סכסוך מיותר ומסרה מידע מטעה לעובדים, במיוחד בכל הקשור לתשלומי שכר בזמן שביתה ולנזקי השביתה. אנו נמשיך לספק לעובדים מידע אמין, אם ההסתדרות תמשיך להטעות אותם".