שתף קטע נבחר

 

לצד נרצחי גטו ורשה: לראשונה נקברו ספרי תורה ששרדו את השואה

ביום השנה לפרוץ מרד גטו ורשה, נערכה הלוויה ראשונה מסוגה בפולין לכשלושים גווילים של ספרי תורה ששרדו את השואה. "חלקם שרופים, כולם קרועים, על חלקם יש טפטופים - אולי של דם", סיפר ל-ynet רבה של פולין. בהלוויה השתתפו נציגי שגרירויות וכלי תקשורת רבים

 (צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה) (צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה)
(צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה)

 

כבר שבעה עשורים שהעיר ורשה, ופולין בכלל, לא ראתה מחזה שכזה: בהלוויה ארוכה בהשתתפות עשרות בני אדם, נטמנו כ-30 גווילים של ספרי תורה ששרדו את השואה. הטקס נערך היום (ד') – מועד לא מקרי כלל ועיקר: 74 שנים לפרוץ מרד גטו ורשה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

מדובר בטקס ראשון מסוגו בבירת פולין מאז השואה, שבמהלכו נקברו חלקים של עשרות ספרי תורה - רובם עמודות בודדות, וחלקם אפילו ספרים שלמים. הטקס נערך בבית הקברות אוקופובה ("גנשא") שבוורשה, בראשות רבה של פולין וחבר הועדה המתמדת של "ועידת רבני אירופה", הרב מרדכי יוסף (מיכאל) שודריך.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הגווילים נאספו מאז המלחמה בבית הכנסת נוז'יק שבוורשה, שהיווה לאחר השואה את המרכז והסמל של יהדות ורשה בפרט, ופולין בכלל, כפי שמעיד רבה של פולין.

 

 (צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה) (צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה)
(צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה)

 

"לאורך 70 השנים האחרונות, כל פולני שמצא גווילים וחתיכות של ספרי תורה, ורצה להחזירם למקורם - לעם היהודי - פשוט נתן אותם לבית הכנסת", סיפר ל-ynet הרב שודריך. "הגווילים הצטברו והצטברו, עד שהחלטנו לקבור אותם כראוי".

 

"רק לפני כחצי שנה קרא לי שומר בית הכנסת להגיע לכניסה, ופולנייה מבוגרת שהמתינה שם שאלה אותי אם אני הרב. עניתי שכן, והיא מסרה לי שקית של קרעי ספר תורה. היא סיפרה שהיא חיה בכלל באיזור לובלין, ונעלמה". לדברי הרב, "מקרים רבים כאלה קרו עם השנים".

 

רבה הראשי של פולין הוסיף כי "איננו יודעים מהיכן הגיעו ספרי התורה, מן הסתם כולם מאירופה, רובם מפולין וחלקם ממדינות אחרות שהתגלגלו איכשהו לפולין". על מצב הספרים סיפר: "חלקם שרופים, כולם קרועים, על חלקם יש טפטופים - אולי של דם. יש כמה גווילים שמהווים שליש ואפילו חצי ספר תורה, אבל ברובם מדובר ביריעות בודדות ואפילו חתיכות קטנות של יריעות".

 

התקשורת הפולנית סיקרה בהרחבה

הדפים הקדושים נטמנו בתוך שני כדי חרס שהוכנו במיוחד בשביל האירוע, בסמוך לעצמות מגטו ורשה שהתגלו במהלך חפירות ברחוב יאנה פבוולה, והובאו לקבורה לפני 12 שנים וחצי. לצד רבנים מרחבי פולין ואנשי הקהילה היהודית, השתתפו בטקס יוצא הדופן גם נציג הסיים הפולני, נציג משגרירות גרמניה בפולין, נציג שגרירות אוסטריה במדינה ועוד.

 

על המצבה עתידות להיכתב המילים הבאות בשלוש שפות: "פה נקברו גווילי ספרי תורה ששרדו את השואה, ונמצאו בלתי כשירים לשימוש. הגווילים נקברו כאן בהתאם למסורת, כדברי הנביא: 'לקוח את הספרים האלה... ונתתם בכלי חרש למען יעמדו ימים רבים' (ירמיהו ל"ב,י"ד).

 

בועידת רבני אירופה מספרים כי התקשורת הפולנית גילתה עניין רב באירוע, שנערך בשיתוף פעולה עם ארגון פודג' (FODZ). בין היתר, זכה הטקס לסיקור מקדים ב"גזטה ויבורצ'ה", אחד העיתונים הנפוצים ביותר בפולין, וסוקר על ידי שלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזיים במדינה, ועוד כשלושים כתבים פולנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה
הרב מרדכי יוסף (מיכאל) שודריך
צילום; פאבל ברילסקי, הקהילה היהודית וורשה
מומלצים