שתף קטע נבחר

סנקציות על אב שגרם לניכור בין ילדיו לאמם

גבר שהסית את שני ילדיו נגד אמם התבקש ע"י בית המשפט לקחת חלק בטיפול. כשסירב, הוטלו עליו איסור יציאה מהארץ והגבלות על כרטיס האשראי

בית משפט השלום בירושלים הטיל לאחרונה סנקציות על אב שהסית את ילדיו נגד אמם, וסירב לשתף פעולה עם טיפול שקבע בית המשפט ונועד לחדש את הקשר ביניהם. השופט נמרוד פלקס קבע שעד שהגבר יפעל כפי שחויב, יוטלו עליו איסור יציאה מן הארץ והגבלות על כרטיס האשראי.

 

על רקע הסתה מתמשכת מצד האב, שהשחיר את דמות האם, סירבו שני הילדים שלהם לפגוש את אמם. בנסיבות אלה קבע השופט פלקס לפני כחודשיים שהילדים יעברו טיפול דיאדי (טיפול רגשי שמטרתו לחזק את הקשר בין הילד לבין ההורה), וחייב את האב לעודד את הילדים להתראות עם האם ולשפר את התנהלותם מולה.

 

לאחר שהמטפל הגיש לבית המשפט תוכנית טיפולית והשופט אימץ אותה והורה על יישומה, הודיע האב שהוא לא מתכוון לציית להחלטות ולהביא את ילדיו ל"טיפול הכפוי". הוא טען שמדובר ב"רעיון אבסורדי" והוא לא מתכוון להיפגש עם המטפל בעצמו.

 

בשלב זה ביקשה האם מבית המשפט להטיל סנקציות על האב במטרה לחייב אותו לשתף פעולה.

 

השופט הבהיר לאב שההחלטות מחייבות אותו ואינן תלויות באמון שהוא רוחש או לא רוחש לתהליך הטיפולי. השופט הדגיש שמאז תחילת הטיפול חל שיפור קל ביחסי הבנים והאם, והבן הגדול שב להתראות עמה לאחר נתק של חצי שנה. הוא הביע תמיהה על כך שבמקום לשתף פעולה עם התהליך, לטובת הילדים, הוא בוחר לסכל אותו.

 

בנסיבות אלה נקבע שאין מנוס מלהטיל על האב סנקציות במטרה להביא אותו לציית להחלטות. השופט פלקס הזכיר שהאב הוא שהוביל לכך שהבנים פיתחו תסמונת "ניכור הורי" כלפי אמם. מדובר בתסמונת מזיקה להתפתחותו של הילד, כתב, היוצרת אצלו תפיסה חד-ממדית ומעוותת של אנשים ומערכות יחסים, במיוחד בתוך המשפחה.

 

לדברי השופט, ילדים המפתחים תסמונת של סרבנות קשר לומדים להשתמש במניעת אהבה כמניפולציה וכעונש ומפתחים חוסר אמון כללי וחשדנות בבני אדם. הילדים מעוותים את הדמות והייצוג הפנימיים של ההורה המנוכר ומדובר במצב בלתי נסבל שיוצר אצלם נזקים ומצוקות, ולכן יש לנקוט אמצעים טיפוליים מיידיים כדי לחלצם מהמצב.

 

יחד עם זאת, כתב השופט פלקס, יש לבחור באמצעי אכיפה שהפגיעה שיסבו לילדים תהיה מינימלית. לפיכך הוא לא הטיל מגבלות על רישיון הנהיגה של האב, סנקציה שעלולה לפגוע באפשרות שלו להסיע את ילדיו לטיפול, ובמקום זאת הורה על עיכוב יציאתו מהארץ ועל הגבלת האפשרות שלו להשתמש בכרטיסי אשראי.

 

"בידי האב להביא להסרת ההגבלות האמורות אם ישתף פעולה עם המטפל ויפעל אקטיבית לחידוש קשר טוב ומשמעותי בין הקטינים לבין האם", נכתב בפסק הדין.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האישה: עו"ד שירה דרורי-סאלם ועו"ד שירה לב-ציון

    ב"כ הבעל: עו"ד שירי מלכה

  • עו"ד רונית מר עוסקת בדיני משפחה

  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: אלון סיגוי
עו"ד רונית מר
צילום: אלון סיגוי
מומלצים