ההסכם בין האוצר לחברת החשמל: "כמו מערבון"
ועדת הכלכלה דורשת מראשי חברת החשמל והאוצר לבצע בדיקה של ההסכם על השבת חובות בכירי החברה שנוצרו כתוצאה מחריגות בשכרם. הרקע לדיון: טענות של עובדים זוטרים בחברה, כי ההסכם בא על חשבון שכרם. ח"כ שלי יחימוביץ': "העוול כאן כל כך קיצוני עד שזה נראה כמו מערבון"
ביקורת קשה בכנסת על הסכם האוצר עם חברת החשמל, בעקבות טענות עובדים זוטרים על הפלייתם לעומת הבכירים. ועדת הכלכלה דרשה היום (ב') מראשי חברת החשמל והאוצר לבצע בדיקה מחודשת של ההסכם בין החברה והאוצר לבין העובדים על השבת חובות בכירי החברה שנוצרו כתוצאה מחריגות בשכרם. הוועדה דרשה לוודא, כי השבת החובות לא תיעשה על חשבון ההכנסות הנמוכות יחסית של העובדים הזוטרים.
עוד בערוץ הכלכלה
סגן הממונה על השכר באוצר, אפרים מלכין, אמר כי החריגות הן בסדר גודל של כ-600 מיליון שקל. הבכירים כולל אלה שפרשו לגמלאות היו אמורים להשיב במשך 6 שנים – 100 מיליון שקל כל שנה. עם זאת, בפועל סוכם לבסוף על החזר של 150 מיליון שקל בלבד.
לעובדים הזוטרים שהציפו את הבעיה והגיעו עד מבקר המדינה הפריעה הנוסחה לפיה ניתנו הטבות השכר ותהליך התגבשותה. הנוסחה נקבעה בהסכם הקיבוצי הפתוח לציבור. עולה ממנה כי עורכי ההסכם בדקו בכמה חרג בסיס השכר האישי של כל בכיר, וסכום ההשבה נקבע אחרי "הנחה" של 60% מהחריגה המוגבלת עד תקרה מסוימת.
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) אמר שהתלונה על הקיפוח הגיעה לוועדה כמו למבקר המדינה מקבוצת עובדים שנקראת "צדק עיוור". "הם טענו שההסכם שנחתם בין ועד עובדי החברה לממונה על השכר, מפלה הזוטרים, ומיטיב באופן משמעותי ולא הוגן עם הבכירים".
"הוועד עשה את ההסכם בניגוד עניינים"
נחמן כהן, עובד ותיק בחברה, הרחיב: "12 וחצי אלף עובדים משלמים היום בשביל 540 בכירים ועל חלק לא מבוטל של הפנסיונרים. הוועד שלנו עשה את ההסכם בניגוד עניינים כי מולו היו שם מנהלי מחלקות ואגפים כשכל אחד מסתכל רק על עצמו. אבל למה אני צריך לשלם בשביל מישהו אחר? רק בגלל שבתוך הוועד יש אנשים שמתנהגים כמו משפחת מאפיה?".
ח"כ שרן השכל (הליכוד) הוסיפה: "האוצר, בכירי החברה, והוועד אמרו: 'אנחנו נחלק שווה בשווה איך להחזיר את החובות'. בפועל נוצר מצב אבסורדי שבו העובדים החלשים והזוטרים צריכים להשיב את כל ה-100 אחוז שנלקחו מהם והבכירים צריכים לשלם רק 20 אחוז. אין קשר בין מה שנלקח למה שהחלשים נדרשו להשיב והגיע הזמן שנעשה סדר".
ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני): "העוול כאן כל כך קיצוני עד שזה נראה כמו מערבון". לדבריה, "מרגע שקמה קבוצת 'צדק עיוור', קרה דבר חסר תקדים בחברה. הרבה עובדים הצטרפו. זה מראה את עוצמת העוול שהיה כאן. זה היה הקש ששבר את גב הגמל".
נציגת הקבוצה עו"ד דליה ספקטור: "לאחר תהליך משפטי ארוך הממונה על השכר גילה את החריגות, והוחלט על ההחזרים. רק שאנחנו לא יודעים מה הסכומים ובעיקר על איזה סכום מחלו ולמה".
"אין עובד שההסכם לא היטיב עימו"
מלכין ביקש להפריך את הטענות. לדבריו, "אין עובד שההסכם לא היטיב עימו. יש שנהנו יותר ויש שנהנו פחות. כי העובדים העדיפו לפגוע כמה שיותר בתוספות הלא-פנסיוניות, כך שההנחה על הפנסיה גבוהה יותר מההנחה על השכר השוטף. אני מרגיש שנגררנו למאבקי כוח פנימיים בתוך ארגוני העובדים".
כבל הגיב: "אי אפשר כל הזמן להשתלח בעובדים כאילו הם האשמים בכל. במקרה הזה מי שנדרס תחת גלגלי הכוחנות הם העובדים. אם הכוח מרוכז כולו בידי הנהלת החברה והועד הארצי. הם מנצלים אותו כי הם יכולים וממשיכים כל עוד אין מישהו שעוצר את החגיגה".
מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך: "צריך לברך על סיום תהליך שנמשך שבע שנים עד להסכם הקיבוצי שנחתם בדצמבר האחרון. כל העובדים נהנים מכך שכולם מחזירים פחות ממה שנדרש, בפגיעה בשכר השוטף ובהחזרת הפרשים, וגם ביחס להחלטות הממונה על השכר ובית הדין לעבודה. טיבו של הסכם קיבוצי הוא חלוקה מאוזנת ומדתית בין כל האינטרסים וכך נעשה גם בהסכם הזה".
היו"ר כבל סיכם: "הוועדה מותחת ביקורת קשה על התנהלות האוצר, חברת החשמל וההסתדרות הכללית ביחס לחוב שנוצר מהחריגות בשכר והטיפול בהן. הוועדה תובעת לבצע בדיקה מחדש של השבת הכספים, של חלוקת הנטל בין העובדים, ושהחזרת הכסף שנלקח מהם תהיה שוויונית, יחסית והגיונית".
כבל הודיע על כוונתו לקיים בהקדם דיון סגור עם מנכ"ל החברה, הממונה על השכר ונציג ועד העובדים. "אני רוצה להבין איך הטעות הזו נוצרה, איך הגיעו לנוסחה שמייצרת עוולה גדולה. אני מתכוון לשתף בתהליך הבדיקה גם את מבקר המדינה אחרי שקולו טרם נשמע לאורך השנים".