שתף קטע נבחר

 

הקרב על בריטניה: "גברת ביטחון" נגד "התומך בטרור"

טעויות שביצע הקמפיין של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי גרמו למפלגתה לאבד גובה בסקרים וייתכן שההימור שלה להקדים את הבחירות היה מוטעה. אז עכשיו היא נוטשת את הדיבורים על בריאות ורווחה ומשחקת על הקלף הביטחוני בעקבות הפיגוע במנצ'סטר, ולמזלה הגדול יריבה ג'רמי קורבין מהלייבור נתפש כמועמד שמאל קיצוני ומואשם בתמיכה בטרוריסטים

ג'רמי קורבין: "המלחמה בטרור לא עובדת"    (צילום: רויטרס)

ג'רמי קורבין: "המלחמה בטרור לא עובדת"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

זה לא יהיה הימור לשער כי תרזה מיי עוד עשויה להצטער על החלטתה ללכת לבחירות מוקדמות. כזכור, ראש הממשלה הבריטית הכריזה לפני חודש על הליכה מוקדמת לבחירות, שיתקיימו ב-8 ביוני. מיי טענה כי היא מבקשת לקבל מהציבור הבריטי מנדט רחב לשאת ולתת מול האיחוד האירופי על פרישה ממנו. לדברי מיי, גורמים בתוך הפרלמנט ביקשו לחבל במאמצי המשא ומתן - והיא ביקשה לקבל מנדט מחודש של הציבור הבריטי לחמש שנים נוספות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אבל מאחורי ההחלטה על הקדמת הבחירות עמדה סיבה נוספת, אולי מהותית ומרכזית יותר מהסיבה שבה נקבה מיי: המפלגה השמרנית בראשותה נהנתה לפני חודש מפופולריות רבה בבריטניה ומפער של יותר מ-20 אחוזים בסקרים על רקע ההיחלשות המשמעותית של היריבה, מפלגת הלייבור.

 

טעתה בהקדמת הבחירות? ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בעצרת בחירות בטווינקהאם, אנגליה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
טעתה בהקדמת הבחירות? ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בעצרת בחירות בטווינקהאם, אנגליה(צילום: gettyimages)
הסקרים לא רק הבטיחו למיי ניצחון גדול בבחירות, אלא הדגימו באופן ברור שהציבור הבריטי רואה בה מנהיגה חזקה וראויה, בעוד שהוא תופס את ג'רמי קורבין, מנהיג הלייבור, כפוליטיקאי קיצוני, מנותק מהמציאות ונעדר חוש מנהיגות. ההחלטה להקדים את הבחירות נועדה לספק למיי ולמפלגה השמרנית יתרון אדיר בפרלמנט, שיבצר את שלטונה של מיי ויבטיח למפלגתה, הלכה למעשה, יד חופשית בהחלטות השונות.

 

"מס הדמנציה" עלול לעלות לשמרנים בקולות רבים

כיום תופסים השמרנים 330 מושבים מתוך 650 מושבים בפרלמנט הבריטי, כלומר קצת יותר ממחצית, ואילו הלייבור מפגרים הרחק מאחור עם 229 חברי פרלמנט. לפני חודש אמרו בסביבתה של מיי כי ב-9 ביוני, היום בו יוודעו תוצאות הבחירות, הם חוזים ומצפים שלמפלגה השמרנית יהיו 20 מושבים נוספים בפרלמנט. אשרי המאמין.

 

בחודש האחרון עשו מיי ומפלגתה טעויות רבות בקמפיין הבחירות שלהם. ראשית, המפלגה הכריזה על רפורמה בשירותי הרווחה והבריאות לקשישים, שבמסגרתה יחויבו קשישים בעלי בתים לשלם יותר על טיפולי הבריאות שלהם. הרפורמה, שזכתה לכינוי "מס הדמנציה", גררה ביקורת עזה ומיי מיהרה לבצע פניית פרסה ואמרה כי מפלגתה תציע תקרה למסים שקשישים יתבקשו לשלם עבור שירותי בריאות במהלך ימי חייהם. אפשר היה לחשוב שמדובר בנושא פעוט יחסית, אלא שמערכת הבריאות הלאומית היא בבת עינם של הבריטים ומקור גאוותם הגדולה.

 

השתתף בטקס זיכרון לטרוריסט פלסטיני שעמד מאחורי הטבח בספורטאים הישראלים במינכן ב-1972. מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין בעצרת בחירות בגלזגו, סקוטלנד (צילום: AP) (צילום: AP)
השתתף בטקס זיכרון לטרוריסט פלסטיני שעמד מאחורי הטבח בספורטאים הישראלים במינכן ב-1972. מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין בעצרת בחירות בגלזגו, סקוטלנד(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
מערכת הבריאות בבריטניה נפגעה וקוצצה באופן נרחב בשבע השנים האחרונות, תחת ממשלת השמרנים. בנוסף, מיי ומפלגתה איבדו תמיכה רבה גם בקרב מצביעיהם, עליהם נמנים קשישים רבים, הרואים בהצעת הרפורמה יריקה בפרצוף. מיי אמנם ניסתה למזער נזקים בכמה ראיונות מתוקשרים, אבל היו אלה דווקא שרים בממשלתה שתמכו ביוזמה וגרמו למיי להיראות כמנהיגה היסטרית, חסרת עמוד שדרה, שממהרת לשלוף מן המותן בגלל ביקורת ציבורית.

 

מנצלים את הפיגוע במנצ'סטר לצרכים פוליטיים

רבים בבריטניה, כולל תומכים של המפלגה השמרנית, האשימו אותה בחוסר יציבות ותהו אם מיי היא אכן המנהיגה המתאימה ביותר לנהל את המשא ומתן האגרסיבי לו תידרש מול האיחוד האירופי על יציאת הממלכה מגוש המדינות. את החג הלאומי שמתקיים בסוף השבוע האחרון בבריטניה בילתה מיי עם מעט מאוד זמן לחופש. בזמן שהבריטים מבלים בפארקים או בפאבים, מיי כינסה את יועצי הקמפיין שלה והללו החליטו על שינוי כיוון - ועל ניסיון למצב את מיי כגברת ביטחון, הנלחמת בטרור.

 

זה היה האות לחזרתו למערכת הבחירות של הפיגוע שהתרחש במנ'צסטר בשבוע שעבר. אמנם מנהיגי המפלגות הבטיחו שלא ישתמשו בפיגוע הקשה לצרכים פוליטיים, אבל בשעת מצוקה כל האמצעים כשרים. כך, השיבה מיי את הטרור ללב הקמפיין וטענה כי קורבין מאשים את בריטניה בפיגוע הקשה. דבריה כוונו לסערה שעורר קורבין אחרי הפיגוע כשמתח קו מקשר בין מעורבותה של בריטניה במלחמות באזורים שונים בעולם לבין הטרור הצומח על אדמתה. קורבין אמר כי מעורבתה של בריטניה באזורי סכסוך ברחבי העולם לא מפחיתה את האשמה הרובצת לפתחם של טרוריסטים, אבל הוסיף כי "המלחמה בטרור לא עובדת".

 

קורבין סופג גול באירוע בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קורבין סופג גול באירוע בלונדון(צילום: AFP)
במפלגה השמרנית הולכים על אסטרטגיה מחושבת היטב - למצב את מיי כמנהיגה איתנה ושוטרת קשוחה שתגן על בריטניה מפני הטרור. בהתחשב בעובדה כי מיי כיהנה כשרת הפנים וביטחון הפנים במשך שש שנים - ונחשבה לשרה תקיפה במלחמתה בטרור - לא מדובר בהימור גדול. השמרנים מבקשים להשתמש במיתוג של מיי כדי להשיב את הצבע ללחיים ואת המצביעים למפלגה. יהיה להם קל יותר לעשות זאת תוך שימוש בקלף הטרור והפחד מאשר לדבר על נושאים יומיומיים כמו קצבאות רווחה ובריאות.

 

לא רק מיי: גם קורבין חוטף אש במפלגתו

שלשום (יום א') נשלף קלף נוסף הקשור לנושא הטרור - והוא אף קשור לישראל. העיתון "סאנדיי טיימס" פרסם כתבה שנשענה על ראיון שהעניק קורבין בשנת 2014 שממנה עולה כי מנהיג הלייבור השתתף בטקס לזכרו של טרוריסט פלסטיני שנחשב לאחד המוחות שעמדו מאחורי רצח י"א הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן ב-1972. לפני שלוש שנים פרסם אתר האינטרנט "מורנינג סטאר", הנחשב מזוהה עם השמאל הקיצוני בבריטניה, מאמר שכתב קורבין שבו נזכר המנהיג הבריטי בטקס זיכרון שבו השתתף בבית קברות בתוניסיה שבו קבורים פלסטינים. אחד הטרוריסטים הקבורים בבית הקברות הוא עאטף בסיסו, ראש המודיעין של אש"ף ואחד ממתכנני טבח הספורטאים במינכן.

 

שלשום , אחרי שנחשף כי קורבין נטל חלק בטקס לזכרו של הטרוריסט הפלסטיני, כיכב הסיפור בכל העיתונים בבריטניה. גם בשורות מפלגתו של קורבין יצאו נגד המעשה. אגודת ידידי ישראל בלייבור, המונה למעלה ממאה חברים בכירים במפלגה, גינתה את קורבין. אם מיי חטפה ביקורת מבית על יוזמת מפלגתה לקצץ בקצבאות הקשישים, עתה הגיע תורו של קורבין לחטוף אש מבית על תמיכתו בטרוריסטים.  

 

בבחירות הקודמות קיבלה מפלגתו יותר משלושה מיליון קולות, אבל הכניסה רק חבר אחד לפרלמנט. מנהיג מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP) פול נוטאל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בבחירות הקודמות קיבלה מפלגתו יותר משלושה מיליון קולות, אבל הכניסה רק חבר אחד לפרלמנט. מנהיג מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP) פול נוטאל(צילום: AFP)

נדמה כי אין אדם שמאמין כי המפלגה השמרנית תנחל הפסד בבחירות שייערכו ב-8 ביוני. גם הסקרים האופטימיים ביותר ללייבור חוזים פער של שישה אחוזים בין השמרנים לבין מפלגת האופוזיציה, כך שניצחונה של מיי בבחירות כמעט מובטח. מפלגת הלייבור אולי מציעה מצע חברתי יותר לבוחריה, אבל העומד בראשה, קורבין, לא קורץ לציבור הרחב ונחשב בעיני רבים למנהיג של שולי השמאל ולא למנהיג מהמיינסטרים.

 

בלי 326 מושבים בפרלמנט ייאלצו השמרנים להקים קואליציה

עם זאת, במפלגה השמרנית רחוקים מפתיחת בקבוקי השמפניה. אם מיי ומפלגתה חזו לפני כחודש כי בחירות מוקדמות יביאו לשמרנים יתרון עצום, עתה הם כבר לא בטוחים בכך. יתרה מכך, אם המפלגה השמרנית לא תשיג 326 מושבים בפרלמנט, היא תצטרך להקים קואליציה עם מפלגה נוספת. ראשי כל המפלגות היריבות כבר הכריזו כי לא יישבו עם מיי בקואליציה אחת, במהלך שעוד עשוי לסכן את שלטון השמרנים, או לכופף את ידיה של מיי ולגרום לה לעשות פשרות פוליטיות רבות, גם בנושא הברקזיט.

 

מרבית הסקרים הטריים ביותר חוזים ניצחון של השמרנים בפער של 9-6 אחוזים, למרות שסקרים בודדים חוזים גם ניצחון בפער דו-ספרתי. יש להדגיש כי הסקרים הללו לא בהכרח מדויקים, שכן הם נסמכים על סקר כולל בקרב האוכלוסייה, בעוד ששיטת הבחירה בבריטניה היא שיטה רובנית - התושבים מצביעים עבור מועמד במחוז שלהם ומי שקיבל את רוב הקולות מנצח במחוז. המשמעות היא שגם אם מפלגה כלשהי נהנית מאחוז תמיכה כללי גבוה, אין הדבר מצביע בהכרח על כך שהתמיכה תתורגם למספר מסוים של חברי פרלמנט. בבחירות האחרונות, למשל, זכתה מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP) בראשות המנהיג הפופוליסטי נייג'ל פרג' ביותר משלושה מיליון קולות והפכה למפלגה השלישית בגודלה מבחינת קולות המצביעים. אולם הדבר לא תורגם לניצחון במחוזות השונים והמפלגה הכניסה רק חבר אחד לפרלמנט בלונדון.

 

אמש עמדו מיי וקורבין בפני מבחן חשוב מאוד כשהתייצבו לסוג של עימות ברשת "סקיי" ו"ערוץ 4" הבריטי. במקום שהשניים יתעמתו זה עם זה, הם התראיינו אחד אחרי השני על ידי העיתונאי הבריטי הוותיק ג'רמי פקסמן. הראיונות המשיכו את מגמת המתקפות האישיות משני הצדדים שהחלה בימים האחרונים. מיי יודעת שעליה לצמצם את הפער בסקרים ולהשיב את ההובלה הבטוחה של מפלגתה לקראת ניצחון גדול בפער משמעותי.

 

קורבין יודע שהוא חייב לעורר מתרדמתם צעירים רבים בבריטניה שמאסו במערכת הפוליטית ואיבדו אמון בעקבות משאל העם בעניין הברקזיט. בבריטניה, אחוז ההצבעה בקרב הצעירים נמוך מאוד בהשוואה למבוגרים ומפלגת הלייבור, שזוכה לפופולריות רבה בקרב צעירים, צריכה להוציא אותם לקלפיות כדי שהתמיכה שלהם תתורגם לקולות בפועל. תשעה ימים לפני פתיחת הקלפיות, מערכת הבחירות בבריטניה נכנסת לישורת האחרונה שלה - ושני המועמדים הבולטים טרם אמרו את המילה האחרונה.


פורסם לראשונה 29/05/2017 21:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים