שתף קטע נבחר
 

סינדרלות זה לא רק באגדות: מנהלים שצמחו מלמטה

יחיא חרדן ניכש עשבים מגיל 14 במשתלה וכיום מנהל את המקום, ניסים אלקובי התקדם מהשירות הטלפוני בחברת תשלומים מקוונים לתפקיד דירקטור ברילוקיישן בהונג קונג, ושני זמיר משמשת כמנכ"לית בחברת היי-טק, בה החלה כמנהלת משרד במשרת סטודנט. שלושה סיפורי הצלחה

כשאנו נכנסים לשוק העבודה בתחילת שנות ה-20 לחיינו, רובנו מקווים ושואפים לצמוח ולהתקדם לעמדות בכירות, שמשכורות נאות בצידן. אבל לא תמיד זה עולה בידינו, כשפעמים רבות החלומות והשאיפות מתנפצים אל מול אילוצי המציאות. איך בכל זאת ניתן להתקדם בשוק העבודה? שוחחנו עם שלושה עובדות ועובדים שהצליחו להתקדם מתפקידים זוטרים לעמדות ניהול ובדקנו אילו עצות הם יכולים לספק.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

"בכלל רציתי להיות סטטיסטיקאית"

שני זמיר עובדת כיום כסמנכ"לית כספים בחברת ההיי-טק אופטימוב (Optimove), אך לו היו שואלים אותה בתחילת דרכה המקצועית היכן תהיה היום, סביר להניח שהייתה מתקשה לנחש. "התחלתי לעבוד בחברה לפני כשבע שנים במשרת סטודנט כמנהלת משרד, בשנה השלישית ללימודי כלכלה וסטטיסטיקה", היא מספרת. "חיפשתי עבודה לצד הלימודים והגעתי לחברה חדשה, שפעלה באותם הימים משכונת התקווה. רציתי בכלל להיות סטטיסטיקאית והייתי בטוחה שעבודתי באופטימוב כמנהלת משרד תסתיים עם סיום הלימודים, אם לא קודם לכן, אבל תוך כדי שגרת העבודה נוצרה אצלי תחושה שאני חלק בלתי נפרד מהצמיחה של הסטארט-אפ והבנתי שאני לא מעוניינת לחפש מקום עבודה אחר".

 

סביבתה הקרובה לא ממש תמכה בבחירה שלה, כאשר רבים ממכריה ניסו לשכנע אותה לעזוב ולנסות להתקבל לאחת מענקיות הטכנולוגיה, אולם זמיר לא שעתה ללחצים ובחרה להשאר לעבוד בחברה."לאחר שצברתי ניסיון, הוכחתי יכולת בעבודה אינטנסיבית ונוצרו קשרים עם אנשים בתעשיית ההיי-טק, החלו להגיע גם הצעות ממקורבים שאשנה את מקום עבודתי ואעבור לחברות שהם עובדים בהן, או המלצות להתברג אצל אחת מענקיות ההיי-טק כמו גוגל, שם תנאי העבודה מפנקים ומנותקים מהמקובל במשק הישראלי", היא מעידה.

 

זמיר בעבודה. "מה שהשאיר אותי בתפקיד היה תחושת המסירות" (צילום: נטע גורביץ) (צילום: נטע גורביץ)
זמיר בעבודה. "מה שהשאיר אותי בתפקיד היה תחושת המסירות"(צילום: נטע גורביץ)

"נתקלתי שוב ושוב במנטרות חוזרות, לפיהן "כולם בהיי-טק עוברים ממקום למקום" ו"לא צריך להרגיש לא נעים לעזוב מקום עבודה". באותם ימים המצב היה שונה. בשנים הראשונות פעלנו במודל של חברה המשתמשת בהכנסותיה לפיתוח והמון מהמשאבים הופנו לאפיקים של פיתוח טכנולוגיה והשקעה בלקוחות. מה שהשאיר אותי בתפקיד הם תחושת המסירות להצלחת החברה וההנאה מהעשייה ופיתוח".

 

כיום ממוקמת החברה בסמוך למגדלי עזראלי בתל אביב, מעסיקה כ-200 עובדים בישראל, לונדון וניו יורק, ושוויה מוערך בכ-100 מיליון דולר. אולם כשזמיר החלה לעבוד במקום, היתה החברה בתחילת דרכה. על אף שלא למדה ראיית חשבון, התקציב של החברה הצעירה לא אפשר בזמנו להעסיק בעלי מקצוע ושני מצאה את עצמה לומדת לבצע דברים שחרגו מהגדרת התפקיד שלה. בתפקידה כיום היא מטפלת בין השאר בדוחות הכספיים של החברה, עובדת מול המשקיעים, ומבצעת בקרה על תקציבים. בנוסף אחראית זמיר על גיוס כוח האדם, עובדת על סוגיות משפטיות מול עורכי הדין של החברה ומתעסקת גם בניהול המשרדים.

 

"אני מטפלת בתחומים נוספים, כי כך התגבש אופי העבודה עוד מהימים הראשונים שלי בה", היא מסבירה. "בתחילת הדרך הגעתי לחברה שהיו בה רק 14 עובדים הנמצאת בתהליך צמיחה. בגלל שהתפתחנו בזכות ההכנסות ולא על ידי גיוס כסף ממשקיע, לא תמיד יכולנו לגייס בקלות עובדים חדשים או להזמין שרותים מאנשי מקצוע, ולכן הייתי חייבת להגדיל ראש ולטפל בתחומים נוספים, גם אם למדתי לבצע דברים חדשים תוך כדי עשייה. כך התרגלתי לנהל מספר חזיתות במקביל". 

 

האם היו לך שאיפות להתקדם או שדברים קרו במקרה?

 

"תמיד היו לי שאיפות להתקדם, אבל לא הייתי יכולה לצפות שהדברים יתגלגלו ככה", היא משיבה. "כצעירה בתחילת דרכה הגעתי למקום הנכון, שנתן לי את ההזדמנות לגדול ולצמוח יחד איתו. קיבלתי את הבמה להפגין ביטחון, לעשות ולהוביל. אם הייתי מגיעה לחברה סגורה, המציבה תקרת זכוכית לעובדיה, ייתכן שלא הייתי פונה לתפקיד ניהולי. לאורך הדרך היו אתגרים רבים שההתמודדות איתם גרמה לי להמציא את עצמי מחדש בגרסה משופרת. אני מאמינה שהקידום שחוויתי הוא שילוב של לעשות משהו שאתה אוהב, להיות במקום עם אנשים שאתה מעריך ושנותנים לך השראה, לצד עבודה קשה והרבה השקעה".

 

 

זמיר. לא יכלה לצפות שכך יתגלגלו הדברים (צילום: דודו מגל ) (צילום: דודו מגל )
זמיר. לא יכלה לצפות שכך יתגלגלו הדברים(צילום: דודו מגל )

 

אילו טיפים את יכולה לספק לעובדים אחרים ששואפים להתקדם ולצמוח?

 

"אני ממליצה להתמיד במקום עבודה אחד, אך שיהיה המקום הנכון מבחינת הון אנושי וכזה שנותן לכם אתגרים לכמה שנים קדימה. בנוסף, תמיד טוב לתכנן מסלול קריירה, אבל צריך לזכור שתוכניות נועדו לשינויים. אני תכננתי כאמור להיות סטטיסטיקאית ואפילו למדתי תואר שני, אבל כשיש הזמנות טובה צריך לקחת אותה בשתי ידיים. אני מאמינה שהקידום שחוויתי הוא שילוב של לעשות משהו שאתה אוהב, להיות במקום עם אנשים שאתה מעריך ושנותנים לך השראה, לצד עבודה קשה והרבה השקעה".

 

ניכש עשבים מגיל 14 והפך למנהל משתלה

יחיא חרדן, נשוי ואב לארבעה, עזב את הלימודים כשהיה בן 14 והחל לעבוד  במשתלת "חישתיל" בכפר ידידיה. חרדן ביצע עבודות שונות כמו ניכוח עשבים שוטים, ריסוס השטח בסוף היום, סחיבת מגשים ועבודות ניקוי. כיום הוא מנהל את המשתלה ומעסיק תחתיו כ-40 עובדים, המייצרים מדי שנה 60 מיליון שתילי ירקות לשוק המקומי ולתעשייה. בנוסף, הוא עוסק בפיתוח טכנולוגיות חדשות לחקלאות.

 

כיצד התקדמת לתפקידך כיום?

 

"ידעתי לקחת ולא חיכיתי לקבל, כלומר ידעתי לקפוץ על הזדמנויות לטפל בדברים ולא לחכות שיגידו לי לטפל בהם. פניתי גם למשימות בתחום הניהול ובין השאר חילקתו משימות לשאר העובדים במשתלה, לקחתי אחריות על ניהול פרויקטים וביצעתי מעקב על תהליכים במשתלה. 


חרדן במשתלה. "אם ירצון להצליח - תלוו אותו בחשיבה חיובית" (צילום: דודו מגל ) (צילום: דודו מגל )
חרדן במשתלה. "אם ירצון להצליח - תלוו אותו בחשיבה חיובית"(צילום: דודו מגל )

"במקרה שלי היה מעורב גם מזל שהגעתי לחברה פתוחה", הוא מוסיף. "תמיד הרגשתי שחישתיל מתייחסים לאדם כאדם, לא משנה מאיזה מגזר הוא. מדובר בארגון פתוח המאפשר קידום לכל עובד שיש לו יכולת. תמיד נתנו לי את היכולת להתקדם וזה דבר שאינו מובן מאליו בעסקים רבים. אפשר להגיד שזה שילוב של שאיפות וגורל, היו לי שאיפות שאפשרו לי לממש אותן. בראייה קדימה, ראיתי שיש לי מספיק מוטיבציה ויכולת להתקדם, אז ניצלתי את ההזדמנות ללכת בכיוון ולא לוותר".

 

איזו עצה אתה יכול לתת לעובדים אחרים בתחילת דרכם?

 

"חשוב שתגלו אצלכם את הרצון להצליח, ואם יש רצון - תלוו אותו בחשיבה חיובית", הוא משיב. "אסור להתייאש לאורך הדרך, תמיד תחשבו שאתם מתקדמים בכיוון שאתם מעוניינים להיות בו וכך גם יהיה. בנוסף תגדילו ראש, תרדו לפרטים ותפגינו אכפתיות בעבודה".

 

משירות טלפוני - לדירקטור

ניסים אלקובי (32) עזב עם משפחתו בגיל צעיר לניו יורק. כשהיה כבן 20 התלבט אם להמשיך לחיות בארה"ב וללמוד באוניברסיטה, אך החליט לבסוף לעלות לישראל, "כדי לבדוק מקרוב את ה"סטארט-אפ ניישן" שכולם מדברים עליה", כדבריו. הוא התגייס לצה"ל וקיבל במקביל אישור עבודה, שאפשר לו להתחיל לעבוד בשרות לקוחות טלפוני בחברת התשלומים המקוונים Payoneer.

 

אלקובי. "לא חשבתי להגיע להנהלה, זה פשוט קרה" (צילום: נטע גורביץ) (צילום: נטע גורביץ)
אלקובי. "לא חשבתי להגיע להנהלה, זה פשוט קרה"(צילום: נטע גורביץ)

משרדי החברה היו בפתח-תקווה ואלקובי היה העובד השמיני בחברה הצעירה. "בגלל שהייתה לי אנגלית ברמה גבוהה, הייתי מבצע שירות לקוחות", הוא מספר. "בכל שנתיים ניתנה לי אפשרות להתקדם בקריירה, עד שהגעתי לתפקיד של הקמת וניהול צוותים בחו"ל".

 

כיום מונה החברה כ-650 עובדים ואלקובי משמש בה כדירקטור צמיחה גלובלית. במסגרת תפקידו הוא ביצע רילוקיישן להונג-קונג, כדי לנהל את פיתוח המשרדים במדינות אסיה, החל מגיוס כוח האדם במדינות השונות ועד לטיפול בנדל"ן של משרדי החברה, במכירות ובשיתופי פעולה.

 

אלקובי מעיד כי הוא בר-מזל, מכיוון שבחברה נתנו לו הזדמנויות לאייש תפקידים שלא היה לו ניסיון בהם. "היו לי שאיפות לעשות דברים מאתגרים ולהיות מעורב בתהליכים מעניינים בחברה, אבל לא חשבתי להגיע להנהלה, זה פשט קרה" הוא מספר. "החברה גדלה מהר מאוד והצמיחה המהירה ייצרה הזדמנויות לקידום. למזלי הייתי מעורב רבות במתרחש בחברה וניתנה לי האפשרות לבחור אם לצמוח יחד איתה ברמה האישית". 

 

העצה שלו לעובדים אחרים בתחילת דרכם המקצועית, היא להעריך את הזמן המושקע בפיתוח הקריירה. "יש להקדיש כל דקה לפעילות שתסייע להתפתחות האישית", הוא אומר. "זה פחות חשוב אם אתם מזגזגים בין חברות או נשארים בחברה אחת, העיקר שתמשיכו את מסלול ההתפתחות האישי. שימו לב אם אתם נמצאים בתפקיד טוב שיכול לשמש כמקפצה בקריירה, אך אתם עובדים בחברה לא טובה, שאינה מאפשרת לממש את הפוטנציאל שלכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו מגל
שני זמיר. עבודה קשה והרבה השקעה
צילום: דודו מגל
צילום: ליאור דלל
אלקובי. בר-מזל
צילום: ליאור דלל
מומלצים