כך תגיבו כשהילד משתטח בקניון
דווקא במקום הומה אדם וברגע הכי לא מתאים זה קורה. הילד נכנס להתקף זעם ואתם רוצים שזה יסתיים כמה שיותר מהר. מה עושים כדי למנוע את הדרמה ואיך מתמודדים ברגע האמת?
מגיל צעיר תפקידנו כהורים הוא לספק את הצרכים הבסיסיים של התינוק. לרוב אנחנו עושים זאת באופן מיידי אך ככל שהילדים גדלים הם רוצים יותר דברים ואנחנו לא תמיד יכולים או רוצים לספק אותם. הילדים נדרשים ללמוד לדחות סיפוקים ולהתחשב בתנאי החברה. להרבה מהם קשה להתמודד עם זה והם חווים תסכול. הם רוצים הכול כאן ועכשיו. התפרצויות זעם הן כמו כל התנהגות דרך תקשורת - הילד מעביר מסר, רק שהדרך שהוא עושה זאת אינה מקובלת עלינו.
מה אנשים יחשבו עלינו
התקף הזעם יכול להתרחש בבית, בגן או במקומות ציבוריים כמו בקניון. להורים קשה מאוד להתמודד עם המראה והרעש של התקף הזעם: בכי קורע לב שלעיתים מלווה בהשטחות על הריצפה וזריקת חפצים. לרוב אם יש אנשים בסביבה, הורים יחששו להגיב כמו שהם רוצים מפני שלא נעים להם מתגובת הסביבה.
נדמה להם שאנשים המביטים מהצד שופטים ובוחנים את התנהגותם ובראשם חושבים לעצמם "איזה מזל שזה לא הילד שלי" או "איזה הורים רעים איך הם מתייחסים לילד שלהם" ועוד משפטים כאלה ואחרים. התעסקות במה אנשים חושבים מחלישה את יכולת ההורה להגיב בצורה שקולה.
לעיתים נדמה כי הילד עייף ומגיב כך מתוך עייפות. עליכם לשאול את עצמכם את השאלה הזו ואם התשובה עליה הינה חיובית הקפידו שילדיכם ישן כמות מספקת של שעות שינה שכן אין ספק שמחסור בשעות שינה מגביר את הכעס והתסכול גם של ילדים וגם של מבוגרים.
לא משנה מה הסיבה להתקף הזעם, איפה זה קורה ואיך זה נראה אסור לכם לוותר כי יש לידכם אנשים או בגלל שהילד עייף. אם תוותרו הילד יבין שהוא הצליח להשיג את מה שהוא רוצה ושהדרך להשגת המטרה הייתה יעילה עבורו ולכן ימשיך וינהג כך שוב ושוב ואתם תמצאו את עצמכם חסרי אונים.
איך להגיב נכון להתקף זעם?
עליכם להגיב בקור רוח ובשום פנים ואופן לא לצעוק, לאיים או להיכנס למלחמה מול הילד. לעיתים ההתנהגות של הילד כל כך לא נעימה לנו, גורמת לנו לחוש בושה ואף לכעוס אך אסור לנו להגיב באגרסיביות.
עלינו ללמד את ילדינו לשלוט על הכעס ולדחות את הדחף שלו. חשוב שננסה לצפות מראש באילו מקרים הוא עלול לחוות תסכול ולהכין אותו לכך מראש. עליכם להגדיר לילד מהן הציפיות שלכם, כיצד אתם מצפים שיגיב ולשבח אותו במידה ועשה זאת.
קראו עוד:
הילדה בת השלוש ש"לובשת" פרחים וירקות
הקשר בין אוצר המילים לאיורים בספרי ילדים
הורים מגלים: השיטה שבזכותה הילדים עוזרים בבית
בזמן שההתנהגות מתרחשת אין צורך להתייחס אליה ולהעניק לה תשומת לב אך חשוב לצייד את הילד בכלים להתמודדות עם תסכול וכעס בשעת רוגע. לכן עשו לכם הרגל ובזמן רגוע אחר הצהריים או לפני השינה שוחחו עם הילד על התנהגותו. הסבירו לו שאתם מבינים את הכעס והתסכול אך דרך התגובה אינה מקובלת.
חשבו יחד כיצד הילד יכול להגיב בפעם הבאה כשהוא כועס. כיצד אפשר לשחרר את הכעס בדרך מקובלת כמו למשל לצעוק בחדר, לשתות מים וגם לבקש חיבוק. זהו תהליך חשוב של לימוד הילד איך עליו להתנהג בעת כעס ותסכול ולכן אתם חייבים להגיב באיפוק ובמקביל לצייד את הילדים בכלים חדשים.
השתטחות בקניון
הקניון מהווה עבורנו בילוי הכולל טיול בין החנויות, מזגן ולפעמים יש בו גם הפעלה לקטנטנים ומסעדות מגוונות. הבילוי יכול להיות חוויה נפלאה אך לעיתים גם הוצאה כספית גבוהה ופתאום התקף זעם של הקטנטן כי הוא רוצה שנקנה לו כל דבר שהוא רואה וזה מלווה בבכי, השתטחויות על הרצפה ולעיתים גם עיניים ביקורתיות של אנשים בקניון.
מה עושים? לפני היציאה הגדירו ציפיות ובעיקר הגדירו מראש מה יקרה במידה והילד לא יתנהג יפה. במידה והוא משתטח כדאי להמשיך ללכת לאט. לרוב לאחר מספר צעדים הילד יקום ויילך אחריכם. תזכרו ש"אם אין קהל אין הצגה" ולכן אל תעמדו ותסכלו עליו בזמן שהוא משתטח. במידה והילד מסרב להירגע חזרו הביתה, אל תהססו לעשות זאת.
התקף זעם בסופר
אתם יוצאים עם הילדה לסופר והיא רוצה שתקנו לה סוכרייה, חטיף וגלידה. אתם מנסים לעצור אותה אך חוששים מפני שברור לכם שאם תסרבו לקנות לה את אחד הדברים היא תפתח ב"צונאמי" ואתם לא תדעו "איפה לקבור את עצמכם". עליכם להכין את הילדה מראש, בטרם יציאתכם מהבית ולומר לה שהיא תוכל לבחור דבר אחד בלבד. בנוסף, במקרה זה אני מציעה לשתף את הילדים במהלך הקנייה בסופר ולבקש מהם להכניס מצרכים בתוך העגלה. הם מאוד נהנים מתחושת השותפות והדבר הופך את חווית הקנייה ליותר נעימה, הילדים מתרכזים יותר בלעזור ופחות מחפשים את המתוקים.
הכותבת היא אימא לארבעה, מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך