שתף קטע נבחר

 

המאבק על השבת חוזר לבג"ץ: "כפייה דתית בתחפושת חברתית"

"בעלי עסקים פשוט קורסים, סוגרים את החנות והולכים": מצד אחד, בעלי העסקים הקטנים המנהלים מאבק סוציאלי על הזכות להתקיים, ושל העובדים הדורשים את זכות החופש ביום המנוחה השבועי - ומצד שני, בעלי העסקים הגדולים הטוענים לחופש העיסוק. הקרב על השבת חוזר לבג"ץ

 

המאבק על השבת חוזר לבג"ץ, ובעלי העסקים הקטנים דורשים שמדינת ישראל תתגייס לעזרתם, רגע לפני שיקרסו בלחץ הרשתות הגדולות: לאחר החלטת בג"ץ המשמרת את החלטת עיריית תל אביב שלא לאכוף את איסור המסחר בשבת, דורשות המפלגות החרדיות דיון נוסף בבג"ץ, בניגוד לעמדת היועמ"ש. ברקע, איום החרדים לחוק עוקף בג"ץ.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

אבל מעבר לוויכוח הדתי-הלכתי, הקרב על השבת הוא גם קרב בין שתי תפיסות עולם כלכליות: מצד אחד, בעלי העסקים הקטנים המנהלים מאבק סוציאלי על הזכות להתקיים מול הדורסנות של הרשתות הפתוחות 24/7, ושל העובדים הדורשים את זכות החופש ביום המנוחה השבועי – ומצד שני, בעלי העסקים הגדולים הטוענים לחופש העיסוק.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"יש חוק שעות עבודה ומנוחה, ויש חוקי עזר עירוניים בלא מעט רשויות מקומיות במדינת ישראל, שמגדירות את הפרהסיה בשבת בתחום המסחר", אומר רועי לחמנוביץ', יו"ר עמותת "שבת שיוויון". "תתכבד המדינה ותחליט, האם חוק שעות עבודה ומנוחה הוא אות מתה ולא צריך לאכוף אותו? לא יעלה על הדעת שלהפרות בנייה יש מחלקה שלמה במשרד הפנים וכמות גדולה של פקחים, ובשביל לאכוף את חוק שעות המנוחה והעבודה יש פקח וחצי".

 

"סוגרים את החנות והולכים"

160 מרכולים פתוחים בתל אביב בשבת, נכון להיום, ולחמנוביץ' יוצא נגד מה שהוא מכנה "בעיית משילות": "ממשלת ישראל עשתה הכל כדי לא להחליט. כדררו את זה מאחד לשני, העבירו לוועדת מנכ"לים שלא החליטה, ואז אמרה נשיאת בית המשפט, מרים נאור: אם אף אחד לא מחליט, אז אני אחליט. לא יעלה על הדעת שהמדינה לא מחליטה".

 

קנסות בשבת (אילוסטרציה) (צילום: איתי רגב) (צילום: איתי רגב)
קנסות בשבת (אילוסטרציה)(צילום: איתי רגב)

 

לחמנוביץ' מבקש להדגיש שלא מדובר רק בחנות המכולת שנפגעת ממדיניות ההתעלמות מהחוק. "זה גם עסקים קטנים ומקומיים שנפגעים. זו גם הטמבורייה השכונתית, בגלל שרשת קנה ובנה לבית פתוחה בשבת. בעלי עסקים פשוט קורסים, סוגרים את החנות והולכים".

 

קובי כהן, מנכ"ל רשת "סופר יהודה", המחזיק בחנויות הפתוחות בשבת, טוען כי מדובר באיצטלה של סוציאליות, לכפייה דתית הנעשית בפועל. לדבריו, "אנחנו לא מפריעים לשום בעל מכולת לפעול. בסופו של יום, זה נושא של שוק חופשי.

 

"אני לא זוכר שום מפלגה דתית חרדית שנאבקה ברשתות הפארם שפתחו סניפים בלי הכרה בתל אביב, והעלימו את כל בתי המרקחת הפרטיים. פשוט, כי אז לא היה מדובר על נושא השבת. בגלל שמדובר בשבת, ומתוך הרצון של המפלגות הדתיות לכפייה דתית מוחלטת על הציבור החילוני בתל אביב, אז אתם נתפסים כביכול על העניין הסוציאלי. יש היום בתי קפה שעובדים בשבת. מה השוני בין מלצר לקופאי אצלי?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
כפייה או מנוחה?
צילום: עידו ארז
מומלצים