שתף קטע נבחר
 

חוששים מפיטורים? כך תדעו איך לשמור על זכויותיכם

החשש מפיטורים קיים אצל הרבה עובדים במשק הישראלי. בין אם מדובר במפעל שנסגר או קיצוצים לצורך התייעלות, המצב בו עובד עומד לאבד את מקור פרנסתו אינו נעים ובעיקר מתבטא בחוסר וודאות. אלו הדברים שתוכלו לעשות כאשר החרב מונפת מעליכם

הקיץ הנוכחי בישראל מתאפיין בדיווחים רבים על סגירת מפעלים וחשש לפיטורי עובדים. בית הזיקוק של סוגת, מפעל ויסוניק, חברת טבע וחיפה כימיקלים היו רק חלק מ"כוכבי" החודשים האחרונים. בחלק מהחברות קיימים ועדי עובדים אשר מטרתם למנוע או לרכך את רוע הגזירה, אך לא משנה אם במקום עבודתכם קיים ועד או לא, תמיד קיימת האפשרות שהפיטורים יהפכו לעובדה מוגמרת.

 

  

צפו בעובדי חיפה כימקלים נלחמים על מקום עבודתם    (צילום: שמיר אלבז)

צפו בעובדי חיפה כימקלים נלחמים על מקום עבודתם    (צילום: שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נעזרנו בעו"ד בטי מצר לוי, מומחית לדיני עבודה, התארגנויות עובדים ומשפט עבודה קיבוצי, כדי לברר מהם זכויותיהם של מועסקים שבמקום עבודתם קיים חשש לפיטורים או סגירה, בדגש על כאלה שקיים בהם ועד עובדים.

 

אין מניעה לפטר עובדים מאוגדים

מצר לוי מסבירה כי ועד העובדים יכול לעזור לעובדים המאוגדים תחתיו, אך לא יכול למנוע פיטורים: "כעקרון, אין כל מניעה לפטר עובדים מאוגדים, אך במרבית ההסכמים הקיבוציים שנחתמו בשנים האחרונות ניתן לראות מנגנונים המחייבים מתן הזדמנות נוספת לעובד לשיפור ביצועיו, הצבת יעדים וכן מעורבות של ועד העובדים בכל שלבי התהליך, עוד בטרם תשקול ההנהלה את סיום העסקתו של העובד ותזמן אותו לשימוע.

 

"במקום עבודה מאוגד מחייב הדין את המעסיק לקיים היוועצות עם נציגות העובדים, להביא בפניו עוד בטרם יישום ההתייעלות, הצמצום או הרה-ארגון, את תכוניותיו ולנהל התדיינות בין הצדדים עוד בטרם יישום הליכים אלו".

 

לפי מצר לוי, ועדי העובדים חייבים לייצג את כל העובדים במקום העבודה: "ועדי העובדים מחויבים לייצג באופן נאות את כלל העובדים במקום עבודה מכוח היותם ארגון העובדים היציג. יחד עם זאת, עובדים אשר אינם חברים ואינם משלמים דמי חבר ייתכן ובחלק מארגוני העובדים לא יהיו זכאים לייצוג פרטני או לייצוג מטעם עורך דין. אולם זה עניין שיש לבדוק אל מול כל ארגון עובדים".

 

עובדי חיפה כימיקלים דרום. ועד העובדים יכול לעזור אך לא למנוע ()
עובדי חיפה כימיקלים דרום. ועד העובדים יכול לעזור אך לא למנוע
 

פיטורים המוניים: נסיבות אישיות יכולות לעזור

לכל עובד קיימת זכות לקבל מידע אודות התהליך והשיקולים אשר עומדים בבסיס החלטת ההנהלה לפטר אותו או לקצץ את משרתו. מצר לוי מדגישה כי "מומלץ לעובד אשר קיימות נסיבות אישיות ספציפיות (טיפולי פוריות למשל, הריון, חזרה משירות מילואים, מחלה, מפרנס יחיד או מצב כלכלי קשה), להביא בפני ועד העובדים את הנסיבות המקלות הללו בכדי לגרום למצב שלא יפוטר או שיפוצה בצורה גדולה יותר".

 

כאשר מדובר בפיטורים קולקטיביים הנעשים בעקבות הליך כללי קיבוצי, בדרך כלל מוסדרים תנאי הפרישה והפיצויים בין המעסיק לבין ועד העובדים מבעוד מועד. מצר לוי מציינת כי "במקרים אלו, כמו גם בתוכניות פרישה מרצון, קיימות נוסחאות לחישוב תנאי הפיצויים ובדרך כלל מדובר בשיעורים הגבוהים מהוראות הדין.

 

"המציאות מלמדת כי כאשר לעובד ישנן נסיבות אישיות מיוחדות (שנים ספורות לפני גיל פרישה, מגבלה אישית או עניין אישי כזה או אחר) מצליח העובד להיות זכאי לתשלומים גבוהים יותר מאלו אשר הוסדרו בין הצדדים".

 

כיצד נקבעות רשימות המפוטרים? האם זה תלוי בוותק?

"קיימים מקומות עבודה בהם מתקיים הכלל 'האחרון שנכנס הוא הראשון שיצא', אך במהלך השנים נשחק השימוש בו. בהסכמי העבודה הקיבוציים החדשים נבחנת מידת תרומתו של העובד למקום העבודה, רלוונטיות תרומתו למבנה החדש הנדרש במקום העבודה, מיומנותו של העובד, ביצועיו וכושרו לעבוד.

 

"בדרך כלל ועדי העובדים והארגונים מעניקים הגנה נרחבת לעובדים ותיקים ולעובדים אשר נמצאים בגיל אשר פיטוריהם ממקום העבודה יהיה בבחינת גזר דין קשה, שכן לא יוכלו למצוא עבודה בקלות".

 

האם ניתן לפטר אישה בהריון כאשר מקום העבודה נסגר?

"מעסיק המבקש לפטר אישה בהריון בשל סגירת מקום עבודה מחויב בהתאם לחוק עבודת נשים לפנות לשר העבודה והרווחה ולבקש היתר לפיטוריה. בדרך כלל יתבקש המעסיק להראות כי עשה כל ניסיון אפשרי כדי לשלבה או להמשיך להעסיקה בדרך כזו או אחרת, אולם כאשר מקום העבודה נסגר אין המעסיק מחויב למצוא לעובדת משרה חלופית והוא נדרש כאמור לקבל היתר ממשרד העבודה לפיטוריה".

 

הפיטורים הפכו לעובדה מוגמרת? אלו הזכויות שלכם

עובד אשר פוטר זכאי לתשלום השכר האחרון, תשלום פיצויי פיטורים, פדיון זכויותיו בגין ימי חופשה שנתית, תשלום הפרשים בגין דמי הבראה והשלמת כלל הסכומים להם היה זכאי העובד בגין תקופת עבודתו.

 

מצר לוי מדגישה כי זה הזמן של העובד לבדוק שאכן כלל ההפרשות לקרנות הפנסיה, קופות הגמל ולקרנות ההשתלמות עבורו נעשו במלואן. מעסיק לא יכול להתנות קבלת זכויות אלו ובמקרה של פיטורים הוא מחייב לפדות לעובד את כלל זכויותיו.

 

בחלק מן המקרים זכאים עובדים לתשלום פיצויי פיטורים מוגדלים או חודשי הסתגלות נוספים, כאשר בדרך כלל חודשי ההסתגלות משולמים כמענק ומאפשרים לעובד תקופת הסתגלות ארוכה יותר עד למציאת מקום עבודה חדש.

 

"ישנם מעסיקים הנוטים להתנות קבלת פיצויי פיטורים אלו או חודשי הסתגלות נוספים בתנאים שונים כגון ויתור על תביעות עתידיות, איסור תחרות ועוד. על העובד לקרוא בקפידה כל התחייבות הנדרשת ממנו בגין קבלת סכומים אלו ולוודא עריכת תיאום מס בטרם העברת הסכומים על ידי המעסיק".

 

מצר לוי מציינת בנוסף כי "כל עובד זכאי לקבלת מכתב המאשר את תקופת תחילת עבודתו במקום העבודה ואת מועד סיום עבודתו בחברה. מטרת המכתב הינה מתן אישור לעובד על תקופת עבודתו ופיטוריו - דבר המסייע לו בפנייה למשל במימוש זכויותיו אל מול הביטוח הלאומי ומהווה אסמכתא לוותק מבלי שיצטרך להראות למעסיקו החדש את תלוש השכר שלו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי חיפה כימיקלים דרום מפגינים נגד הפיטורים
עו"ד בטי מצר לוי
מומלצים