שתף קטע נבחר

 

שקד נגד בכירי מערכת המשפט לשעבר: "הופר האיזון בין הדרג הפוליטי לפקידות"

אחרי שתקפו אותה בטענה שמינוי של יועצים משפטיים למשרדי ממשלה על ידי השרים יפגע בשלטון החוק, שרת המשפטים עונה לבכירי מערכת המשפט לשעבר. "הדרג הפוליטי הוא זה שמייצג את אינטרס הציבור", היא אומרת, "חזקה עליו שיבחר את אנשי המקצוע הראויים ביותר"

 

שרת המשפטים איילת שקד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: אלכס קולומויסקי)

שרת המשפטים דוחה את טענות בכירי מערכת המשפט לשעבר: במכתב תשובה חריג משיבה השרה איילת שקד לשופטי העליון בדימוס - ומי שהיו יועצים משפטיים לממשלה או פרקליטי המדינה - שיצאו נגד הדרך שהציעה למינוי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה.

 

במכתב הבכירים לשעבר, שתוכנו פורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות", פנו מאיר שמגר, אהרן ברק, דורית ביניש, יצחק זמיר, עדנה ארבל וגבריאל בך לשקד והפצירו בה לגנוז את התזכיר המציע שמינוי היועץ משפטי של משרדי הממשלה יכוון על ידי השר הממונה על המשרד ולא על ידי נציבות שירות המדינה כפי שמקובל היום. לטענת אנשי המשפט הבכירים השיטה "לא תחזק את היועץ המשפטי, אלא להפך, תחליש אותו ותפגע בשלטון החוק". הם הביעו חשש ששליטת השר והמנכ"ל בהליך הבחירה תגרום לפוליטיזציה של משרד היועץ המשפטי למשרד הממשלתי, והוא יהיה מחויב יותר לשר ופחות להיות "שומר סף".

 

במכתבה, שמוען גם לראש הממשלה בנימין נתניהו וליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שקד רומזת לבכירי המשפט לשעבר שלא הם אלה הממונים על שלטון החוק, אלא הדרג הפוליטי - והוא יודע ומבין לא פחות מהם מה טוב לאינטרס הציבורי. "מדינת ישראל עוברת בשנים האחרונות תהליך משפטיזציה", קובעת שקד. "האיזון ששרר במשך שנים במערכת יחסי הכוחות בין הדרג הנבחר לבין הדרג הפקידותי הופר. כוחו של הדרג הנבחר נחלש, וכוחו של הדרג הפקידותי, בעיקר הייעוץ המשפטי, התחזק על חשבונו". לדברי שקד נוצרה מציאות שעל פיה היועץ המשפטי למשרד ממשלתי מעורב כמעט בכל מהלך או פעילות שמקדם המשרד, ולעיתים הוא למעשה הגורם המפעיל - או המונע - את מנגנוני הכוח השלטוניים, במקום הדרג הנבחר.

 

שקד והיועמ"ש מנדלבליט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שקד והיועמ"ש מנדלבליט(צילום: מוטי קמחי)

שרת המשפטים מציינת כי מציאות זו, שאותה היא פועלת לשנות מיומה הראשון בתפקיד, היא בעלת "חשיבות מכרעת בתפקוד השוטף של המשרד הממשלתי כנותן שירות לציבור, בקידום מהלכים מרכזיים במשרד ובהגשמת מדיניותו של השר. איני יכולה לחשוב על משרד שיצליח לקדם מהלך כלשהו מבלי שיתקיים שיתוף פעולה פורה ומערכת יחסים תקינה בין היועץ המשפטי לדרג הנבחר". היום, לדעתה, לשרים נתונה רק השפעה עקיפה בלבד על תהליך המינוי, ועל כן אין ערובה להגשמת כל אלה.

 

היא דוחה את טענת הנשיאים לשעבר, שלפיה דרך הבחירה שהיא מציעה מבקשת להעביר את מינוי היועץ המשפטי מבחירה באמצעות הליך "שנותן הזדמנות שווה לכל מועמד כשיר" למינוי על ידי השר הממונה. "היום קיים ספק שהליך של ועדת מכרזים, שבאמצעותה נבחר יועץ משפטי, מגלם שוויון הזדמנויות כי הוא נשלט בפועל על ידי הפקידות הבכירה - הייעוץ המשפטי לממשלה ונציבות שירות המדינה".

 

 

שקד מדגישה גם כי לפי השיטה שהיא מציעה ימונה יועץ משפטי המקובל גם על השר וגם על היועץ המשפטי לממשלה. היא דוחה את הטענה שלפיה מעורבות השר בהליך המינוי תגרום לבחירת יועץ משפטי המזוהה מבחינה פוליטית או שיש לו קרבה אישית לשר. "הדרג הנבחר, הוא הדרג הפוליטי, מעוניין להצליח בתפקידו. הוא שואף לנהל את המשרד הממשלתי אשר הוא מופקד עליו באופן מיטבי, ועל כן - חזקה עליו שיבחר לתפקיד את אנשי המקצוע המתאימים והראויים ביותר", כותבת שקד.

 

"הדרג הפוליטי הוא שמייצג את אינטרס הציבור. כשם שאיני מטילה ספק ביכולתם של שופטינו לבצע מלאכתם על פי הדין והצדק, למרות שנבחרו גם על ידי גורמים פוליטיים, כך אני משוכנעת כי גם כאשר יועץ משפטי פלוני הוא בעל תפיסת עולם או סולם ערכים הדומים לאלה של השר הממונה עליו, לא יהיה בכך משום פגיעה ביכולתו לעמוד איתן בפני אותו השר כאשר מעשיו אינם עולים בקנה אחד עם הוראות הדין או כללי המנהל התקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים