הוצל"פ גבתה מגבר גרוש מזונות בניגוד לחוק
בהתאם לבקשת האישה עוקלו 150 אלף שקל מגבר שלא שילם לבתו במשך כעשור. אבל שופט קבע כי בשל הזמן שחלף, המהלך דרש אישור
בית המשפט לענייני משפחה בנצרת קבע לאחרונה שלשכת ההוצאה לפועל קריות גבתה בניגוד לחוק
עשרות אלפי שקלים מגבר גרוש, בגין מזונות שלא שילם לאשתו לשעבר במשך עשר שנים. השופט אסף זגורי קבע שמהלך כזה מחייב אישור בית המשפט אם עברו יותר משנתיים מספק הדין לגבי המזונות.
כעבור כעשור היא נחשפה לפרסומת של משרד האכיפה והגבייה שבה נאמר שניתן לבצע פסקי דין למזונות ב"מסלול מהיר" בהוצאה לפועל. בדצמבר 2014 היא פתחה תיק בהוצאה לפועל בקריות ללא ייצוג משפטי, בטענה שהאב חייב כ-200 אלף שקל.
בשנת 2000, בתום 13 שנות נישואים ועם בת משותפת, נפרדו בני זוג. כשנתיים לאחר מכן תבעה האם מזונות בשם הקטינה בבית המשפט למשפחה וב-2004 נקבע בהסכמת הצדדים שהאב ישלם לה 1,000 שקל לחודש עד שתגיע לגיל 18. אולם הוא לא עמד בהתחייבות, אלא שמעבר לפנייה חד פעמית לביטוח לאומי, האם לא עשתה דבר על מנת לגבות את המזונות.
תביעה
החוב בוטל כי תיק ההוצל"פ התעכב 25 שנה
עו"ד עפר גמליאל
ב-1991 חויב עובד מוסך בסכום של 2,568 שקל. אבל תיק ההוצל"פ נגדו נפתח רשמית רק ב-2007, ומסירת ההודעה לחייב התעכבה כמעט עשור נוסף
על אף התנגדותו העניינית של האב, הוצל"פ יזמה הליכים מבצעיים ועיקלה 143 אלף שקל השייכים לו והעבירה אותם לאם, שלא הסתפקה בכך ותבעה גם את כספי הריבית על המזונות, בסך 39 אלף שקל.
אלא שרשמת ההוצל"פ אלה פטל, שאליה הגיעה הבקשה, שמה לב שהכספים נגבו בניגוד לחוק המזונות, שכן על מנת לממש פסק דין בחלוף שנתיים מהיום שבו ניתן, יש לקבל אישור חדש מבית המשפט, דבר שהאם לא עשתה. משכך הורתה הרשמת על ביטול ההליכים עד לקבלת אישור מחודש מבית המשפט, והאם פנתה לבית המשפט למשפחה בנצרת.
השופט אסף זגורי חזר על דברי הרשמת והדגיש כי 10 שנות שתיקה מתפרשות אצל הצד השני כ"וויתור" על המזונות, ולכל הפחות יכלה האם לפנות לאב לפני נקיטה בהליכים דורסניים.
אף שהגדיר את התנהלות האם כחסרת תום לב בבקשה שלפניו, הוא האמין שלא ידעה שעליה לגשת לבית המשפט לקבלת אישור לפני הפנייה להוצל"פ. בנוסף הוא ציין כי אין הגיון בשחרור האב, שהיה מודע לחובתו לשאת במזונות בתו, אך התעלם ממנה במשך כעשור.
לפיכך נקבע שמזונות לאורך 10 שנים שווים כ-91 אלף שקל ועל כן האישה תיאלץ להשיב לבעלה לשעבר 59 אלף שקל שנגבו ביתר. בתוך כך נדחתה תביעתה לקבלת הריבית בסך 39 אלף שקל.
השופט זגורי מתח ביקורת גם על לשכות ההוצאה לפועל וציין שלאחר חיפוש – לא מצא באתר רשות האכיפה והגבייה מילה אחת על אישור בית המשפט שעל התובעת להגיש בחלוף שנתיים מפסק הדין. בהקשר זה הוא הדגיש את חובתם של רשמי ההוצאה לפועל להנחיל כללים ברורים לעובדי הלשכות לגבי מימוש פסקי דין למזונות בחלוף שנתיים.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד נועם אפשטיין
- בכ" הנתבע: עו"ד יוליה בראץ
- עו"ד אוריאל בן אסולי עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים