מה אוכלים בימי אבל?
אוכל של אבלים: טור מיוחד המוקדש למאכלים שנהוג להגיש לאבלים ולקרוביהם בימי האבל בעדות השונות, וגם מתכונים לעוגת לייקעך ולדגים מטוגנים
לרוב בהלכה היהודית אין דיני אבלות אלא מנהגים בלבד, וזאת משום שלכל עדה יש את מנהגיה שלה, וכל משפחה בוחרת לעצמה את דרכי האבלות שלה. לפני כמה שנה הגעתי לניחום אבלים של משפחה ששכרה אולם בתל אביב לצורך השבעה. כשהגעתי לכתובת שנמסרה לי התברר שמדובר במבנה בעל חמש קומות, כשבכל קומה יושבת משפחה ממוצא אחר - פרסים, בוכרים, עיראקים, טריפוליטאים ועוד.
בקומת המרתף של הבניין עמד מטבח רחב ידיים, כשבכל פינת בישול עסקו הטבחים בהכנת מזון של קומה אחרת: בקומת המשפחה הבוכרית הגישו דגים מטוגנים בטמפורה, אושפלאו ובאחש; בקומת המשפחה הטריפוליטאית הגישו בורקסים, גרגירי חומוס מבושלים וקציצות דגים; ובקומת המשפחה הפרסית, שאינם אוכלים בשר או עוף, הגישו קציצות דגים ודגים בתנור.
עוד כתבות בערוץ האוכל שעשויות לעניין אתכם:
"אין ריקודים ושירים בזמן השיעור, תגיעו כרגיל"
"כל טלפון שני למסעדה שואלים אם יש לנו תעודת כשרות"
ביטלתם מקום במסעדה? שלמו קנס
בייגל כמשל ל"גלגל החיים"
המטבח בבית האבלים כולל מספר סימנים נסתרים שמקורם בתורת הקבלה ובתורת הנסתר, דרך החצר והזרם אליהם משתייכת המשפחה, וכמובן גם לפי אמונתם של בני המשפחה. מנהג אחד מקובל בקרב כל העדות - בכירות הנשים יהיו אלה שאחראיות להגיש לאבלים את "סעודת ההבראה", שהיא למעשה הארוחה הראשונה שהמשפחה סועדת לאחר שובה מבית הקברות.
אותן הנשים שהוסמכו להכין את הסעודה, יגישו בדרך כלל מאכלים עגולים כמו בייגל עגול או פיתה עגולה, בתוספת ביצים קשות (ועגולות, כמובן) וירקות חתוכים לפרוסות עגולות. המקור לסעודה הזו הוא בפסוק: "וַיָּבֹא כָל־הָעָם לְהַבְרוֹת אֶת־דָּוִד לֶחֶם בְּעוֹד הַיּוֹם", והסיבה למזון העגול היא הניסיון לסמל את גלגל החיים והמחזוריות שאנו עוברים בעולם. אגב, יש המוסיפים לארוחות האלו סממני אבל נוספים כמו תבשיל עדשים או גרגירי חומוס מבושלים, כדי לסמל את האבל על חורבן בית המקדש.
לאחר סעודת ההבראה, מתחילים ימי "השבעה", אותם ימי אבל על מותו של הנפטר. וכפי שישנם מנהגים משתנים, כך גם מטבח בית האבלים והמנות היוצאות ממנו - יהיו שונים מעדה לעדה.
כך למשל, אבלים אשכנזיים מובילים את אותו קו איפוק הן בשבעה והן באוכל המוגש בו: האוכל יהיה תמיד מינימלי וצנוע, כשמנגד, מנהגי האבלות בקרב האבלים מעדות ספרד מוחצנים יותר וכוללים גינונים רבים עד שיהיה קשה שלא להבחין בכך שמישהו נפטר. המהדרין אפילו ישחטו כבש כמעט בכל ערב במהלך השבעה.
עוגיות יבשות ובלי בשר לאשכנזים, פירות טריים ופיצוחים לספרדים
משפחת האבל היושבת "שבעה", לא תגיש מזון לאורחיה ובוודאי שבני המשפחה לא יבשלו. על תפקיד זה יהיו אחראיים לרוב בני המשפחה הקרובים, שתפקידם להביא לאבלים את האוכל.
בבית אשכנזי טיפוסי, בו נוהגים להמעיט בגיוון המזון במהלך ימי האבל, יוגשו עוגיות יבשות או עוגות לייקעך - עוגות ספוג פשוטות שהזקנות הפולניות אוהבות לטבול בכוס תה חם. סביר שלא תמצאו שם שתייה קרה, אבל מנגד יגישו לכם שתייה חמה בהתלהבות רבה. הסיבה לכך, אגב, היא שהשתייה הקרה מדמה בעיני האשכנזים סוג של "חופש". האבלים עצמם לא יאכלו בשר בכל תקופת "השבעה", והמקפידים יותר אף יאכלו רק מוצרי חלב וירקות ויימנעו לחלוטין ממאכלים מן החי כמו דגים ועופות.
לעומת זאת, בבתי אבלים מעדות ספרד הסיפור שונה לחלוטין: אם בקרב האשכנזים נשמר האבל באיפוק וכמוהו האוכל גם פשוט, לא מנקר עיניים ובטח שלא ראוותני, אצל הספרדים הסעודה היא העיקר - שפע המאכלים המוגשים בבית האבל עשויים בקלות לבלבל את מי שאינו בקיא במנהגי הבית הספרדי.
הקורבים למשפחת האבלים יסעדו יחד בשעות שבהם המנחמים לא מגיעים (שעות הבוקר המוקדמות או שעות מנוחת הצהריים), ובעדות מסויימות המקורבים אף יאכלו מבשרו של הכבש, שיישחט במהלך השבעה.
לפניכם שני מתכוני אבלים - אחד מבית האבלים האשכנזי, והשני מבית האבלים הספרדי. שלא נדע צער.
דגים מטוגנים בסגנון בוכרי
המצרכים (ל-6 מנות):
8 דגים, חתוכים לפילה, נקיים מעור ועצמות
קמח לבן, לציפוי הדגים
פירורי לחם, לציפוי הדגים
1 ביצה
1 כף חרדל
שמן לטיגון
לתיבול -
צרור כוסברה, קצוצה
1 שן שום, כתושה
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מצפים את הדגים ומטגנים - סופגים את הנוזלים מהדגים, מניחים את הנתחים בקערה עם הקמח, מנערים את עודפי הקמח וטובלים בביצה טרופה עם כפית חרדל.
- מעבירים את הדגים לקערה עם פירורי הלחם, ומטגנים במחבת חמה עם שמן חצי עמוק. הופכים לצד שני, ומטגנים עד לקבלת גוון זהוב. מוציאים וסופגים את עודפי השמן.
- מכינים את התיבול - יוצקים מים רותחים לקערה עמוקה, מוסיפים צרור כוסברה קצוצה, שן שום כתושה ומלח, ומערבבים היטב.
- טובלים את הדגים, אחד אחד בקערה, ומוציאים מיד לצלחת הגשה. אוכלים חם.
עוגת לייקעך של סבתא
המצרכים:
1 כוס קמח חיטה מלאה
2 כוסות קמח לבן
1/2 כוס סוכר חום
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית אבקת אפייה
2 כפיות קינמון
1 כפית מיץ לימון
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/4 כוס תערובת אגוזים טחונים, מסוגים שונים
1/4 כוס דבש
1 כוס מיץ תפוזים
4 ביצים טרופות
1/4 כוס שמן קנולה
1 שוט ויסקי משובח או ליקר
אופן ההכנה:
- בקערה, מערבבים היטב את כל החומרים היבשים (קמח, שקדים טחונים, סוכר, אבקת אפייה, סודה לשתייה ושאר התבלינים).
- בקערה נוספת, מערבבים את כל החומרים הלא-יבשים (דבש, מיץ לימון, מיץ תפוזים, ליקר או ויסקי).
- מוסיפים לקערת היבשים את הביצים והשמן, ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
- יוצקים את תערובת הנוזלים לתערובת הקמח, ומקציפים את המסה עד שלא יהיו יותר גושים.
- מעבירים את התערובת לתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה ומשומנת קלות, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 50 דקות.
- מוציאים מהתנור, מצננים ומכסים במגבת מטבח. מגישים לאחר 24 שעות.