שתף קטע נבחר
 

חתן פרס נובל לכלכלה על מצביעי טראמפ: "לא חשבו על הסיכונים"

בשנת 2016 התראיין ריצ'רד ת'יילר לרשת בלומברג במהלך המירוץ לנשיאות בארה"ב ואמר על דונלד טראמפ כי הוא "מועמד שחושב מהבטן", ו"לתומכיו לא ממש אכפת כאשר הוא אומר דברים שכולם יודעים שהם פשוט שגויים"

ריצ'רד ת'יילר שהוכרז היום כחתן פרס נובל לכלכלה בעקבות מחקריו בתחום רציונליות מוגבלת, סיפק ראיון מעניין לרשת בלומברג במהלך המירוץ לנשיאות ארה"ב ב-2016 ,בו אמר כי תומכי טראמפ לא לקחו בחשבון את הסיכונים בבחירתו: "צריך להחשיב את טראמפ בתור מועמד בסיכון גבוה, ולדעתי אם אנשים יחשבו על כל מה שעשוי להשתבש, הם אולי ישקלו שוב את הבחירה שלהם".

 

עוד בערוץ הכלכלה

 

ת'יילר התייחס גם לאופי הצהרותיו של טראמפ במהלך הקמפיין ולאופן בו התייחסו אליהן תומכיו: "אני חושב שהוא מועמד קלאסי ש'חושב מהבטן'. אפשר להגיד, שלתומכים שלו לא ממש אכפת כשהוא אומר דברים שכולם יודעים שהם פשוט שגויים... אז יש חלק מהאוכלוסייה שכועס, במיוחד מעמד הביניים לבן, גברים במיוחד. יש סיבות מסוימות עבורם לכעוס, המשכורות שלהם קפואות, אבל לדעתי הם לא עושים ניתוח עלות-תועלת".

 

לשאלת המראיינת מדוע לדעתו אנשים רוצים לבחור באפשרות של מועמד בסיכון גבוה ענה ת'יילר: "אנשים נוטים לבחור באפשרות של סיכון גבוה, במקרים כמו הגרלת לוטו... אני יכול להפסיד 2 דולר ולהרוויח מיליון דולר. הם שונאים סיכון הפוך, בו הם יכולים להפסיד סכום עצום, בגלל זה הם קונים ביטוח".

 

ת'יילר הסביר כי במקרה של טראמפ אנשים לא לוקחים בחשבון את פוטנציאל ההפסד: "אם הם יחשבו על דרכים בהן הוא יכול להוות סיכון, כמו לגרום למלחמת עולם שלישית, או להרוס את היחסים עם בנות הברית שלנו, וכדומה, על הפוטנציאל השלילי, לדעתי הם עשויים לשקול שוב את ההחלטה שלהם".

חתן פרס נובל לכלכלה, ריצ'רד ת'יילר ()
חתן פרס נובל לכלכלה, ריצ'רד ת'יילר

תהליך של רציונליות מוגבלת

ת'יילר הופיע בתפקיד עצמו בסרט "מכונת הכסף". בסרט הוא אומר שההנחה היא שאדם שמוצלח בדבר מסוים יצליח גם בתחומים אחרים. בראיון שהעניק לאחר ההכרזה על הפרס, הוא נשאל האם המשפט הזה חל גם על נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על כך הגיב: "טראמפ יוכל ללמוד הרבה אם יצפה בסרט". עוד אמר בראיון הטלפוני כי ההיבט החשוב ביותר של המחקר שלו הוא ההכרה בכך שסוכנים כלכליים הם אנושיים, וכי המודלים הכלכליים חייבים לשלב זאת.

 

בין היתר חקר ת'יילר נושאים כמו רציונליות מוגבלת, והוא פיתח תיאוריה של שיקולים מנטליים המסבירים כיצד אנשים מפשטים את תהליך קבלת ההחלטות הפיננסיות על ידי יצירת שיקולים נפרדים בראשם, בהתמקדות בהשפעה הצרה של כל החלטה והחלטה.

 

ת'יילר חקר גם את נושא ההעדפות החברתית והגיע למסקנות באשר להוגנות וההשפעה שלה. הוא הראה כיצד חששותיהם של צרכנים מפני חוסר הוגנות עשוי לגרום לחברות להפסיק העלאת מחירים בתקופות של ביקוש גבוה, אך לא בזמנים של גידול בעלויות.

 

עוד נושא מחקר חשוב של הזוכה הטרי בפרס הוא היעדר שליטה עצמית - ת'יילר הראה כיצד לנתח בעיות של שליטה עצמית בשימוש במודל מתכנן-עושה, הדומה לאופן שבו משתמשים פסיכולוגים בתיאור המתח הפנימי בין תכנון לטווח ארוך לבין ביצוע בטווח הקצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ
צילום: AFP
צילום: AFP
חתן פרס נובל בכלכלה, ריצ'רד ת'יילר
צילום: AFP
מומלצים