אינני יודעת איך יקום בבוקר: כועס או שמח
אנשים תנודתיים, שסובלים ממצבי רוח משתנים במהירות ובעוצמה רבה, חווים מעברים קיצוניים וחריפים בין מצב אחד למשנהו, ואלה מאופיינים בכעס עוצמתי, חזק ובלתי נשלט, או לחלופין בתחושת התרוממות ועוררות. המתבונן מהצד לא תמיד יכול להצביע על הגורמים להם והוא ניצב חסר אונים מול המתפרץ. איך מתמודדים? ד"ר רונית כהן זמורה עם הפרטים
מצב רוח הוא תחושה הנמשכת פרק זמן מסוים ויכולה להיות שלילית או חיובית. כאשר אדם מצוי במצב רוח טוב, הוא חש אנרגטי ונינוח, אולם כאשר הוא במצב רוח רע, הוא מתוח ועצבני. כולנו סובלים ממצבי רוח משתנים שמקורם בגורמים פנימיים או חיצוניים. אלו הם מצבים נורמליים ונסבלים, שניתן להסבירם ולהצביע על הגורם להם. אולם אנשים תנודתיים, שסובלים ממצבי רוח משתנים במהירות ובעוצמה רבה, חווים מעברים קיצוניים וחריפים בין מצב אחד למשנהו, ואלה מאופיינים בכעס עוצמתי, חזק ובלתי נשלט, או לחלופין בתחושת התרוממות ועוררות. המתבונן מהצד לא תמיד יכול להצביע על הגורמים להם והוא ניצב חסר אונים מול המתפרץ.
תנודתיות זו נעה על הרצף שבין הפתולוגי לנורמטיבי, כאשר בקצהו האחד הלוקים במחלת נפש כגון מאניה-דפרסיה, ובקצהו השני אנשים בריאים, שלעיתים חייהם מושפעים ממצב רוח כזה או אחר ברמה המינורית, ולאחריו החיים חוזרים למסלולם. במאמר זה נציג את קצות הספקטרום השונים. ראוי לציין כי המאמר נכתב בלשון זכר לשם נוחות בלבד, והכוונה היא כמובן לכלל המגדרים.
לכאורה נראה כי מצבי הרוח באים והולכים מעצמם, אולם שינויים במצבי הרוח אינם נוצרים יש מאין. מקורם בכעס מצטבר, בתחושה שאדם עושה דברים בניגוד לרצונו, או שהוא חש אוזלת יד בסיטואציה מסוימת ושאין לו כל שליטה במצב. ניתן לאפיין את השונות בין האנשים לפי המרכיבים הבאים:
1. שכיחות - מידת תכיפותם של השינויים במצבי הרוח. יש אנשים הנוטים לתנודתיות, כך שכל משב רוח קל או תחושה פנימית משפיעים על מצב רוחם. לעומתם, אחרים נוטים לכבוש את רגשותיהם ורק לעיתים לוקים במצב רוח כזה או אחר, בהתאם לאירועים השונים שאותם הם חווים.
2. משך הזמן - יש שמצבי הרוח נמשכים זמן רב ומשפיעים על תפקודו התקין של האדם לאורך זמן, ויש שמצב הרוח נפרס על פני זמן קצר בלבד ואינו פוגע בתפקוד האדם.
3. עוצמה – מצבי הרוח עלולים להיות סוערים ואף להעמיד סכנה או איום לאדם החווה אותם או למצויים בקרבתו. לחלופין - מצבי הרוח גם יכולים להיות נסבלים, כמובן, כך שהאדם שורה במצב רוח רע במידה מינורית ותו לא.
4. דרך ביטוי - יש אנשים שמצב רוחם צובע את מרבית חייהם בצבעיו, ואילו אחרים מצליחים לבודד את הגורם המפריע ולאפשר לו בלבד להיצבע בצבע מסוים, בעוד שאר תחומי חייהם נצבעים בצבעים אחרים.
הפסיכולוגיה של מצבי הרוח
ארבעת מרכיבים אלו עולים בכל סיטואציה שבה האדם נתון למצב רוח. ההבדלים במפגש בין מרכיבים אלו הם שקובעים אם הסיטואציה ניתנת להכלה או שהיא הופכת לבלתי נסבלת. מהן הסיבות למצבי הרוח וכיצד ניתן לטפל בהם?
1. סיבות ביולוגיות - השינוי במצב הרוח נובע משינויים הורמונליים וגורמים כימיים במוח, שמביאים לחוסר ויסות הורמונלי. לפי גישה זו, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי כדי לסייע בהתמודדות עם תנודתיות במצבי הרוח.
2. סיבות פסיכולוגיות – מקורם של השינויים במצב הרוח הוא ביחסים הנרקמים בינקות בין האם והילד, שם נזרע זרע התסכול. הם יכולים לנבוע מאירוע טראומתי, והם יכולים להיווצר כתוצאה מהתנהגויות שנלמדו ונרכשו בבית. לפי גישה זו, טיפול פסיכולוגי המתבסס על שיחות, יש בו כדי לסייע בהתמודדות עם מצבי הרוח.
3. סיבות נלמדות - השינויים במצב הרוח נובעים מעיבוד לא יעיל של מאורעות חיים, שמביאים את האדם למצב של חוסר אונים ולאי יכולת להכיל אותם. לפי גישה זו, טיפול קוגניטיבי (כמו CBT), המתבסס על למידה והפנמה של דרכי התמודדות יעילות, עשוי לסייע לטיפול.
4. גורמים ביו-סוציאליים - השינויים במצבי הרוח נובעים מאורח חיים עמוס ומלחיץ, שאינו מאפשר רגיעה ושלווה. לפי גישה זו, לימוד מדיטציה ושינוי אורח החיים, יש בהם כדי להקל על התופעה.
איך מתמודדים עם בן זוג הסובל ממצבי רוח מתחלפים?
על מנת להתמודד עם מצבי הרוח ניתן ליישם כל אחת מהשיטות שלעיל. אי התמודדות וחוסר טיפול עלולים להביא להחמרה במצב, ויש לכך השלכות שליליות על הסובל, על סביבתו הקרובה ובעיקר על בן הזוג, שהוא האדם הקרוב אליו ביותר. כאשר ההתנהגות במהלך מצב הרוח מווסתת, ניתן לקבלה ולהשלים עימה, להתקרב לבן הזוג, לחוש אמפתיה כלפיו ולתמוך בו. אולם כאשר האדם מתפרץ בהתנהגות לא מידתית, בן הזוג שלו מתקשה לסייע ועסוק בעיקר בלהגן על עצמו ועל קיומו.
בן זוג תנודתי מסב חרדה לניצב מולו מאחר שהתנהגותו הפכפכה. בן הזוג אינו יודע איזה אדם הוא עלול לפגוש מולו בעת משבר - את האיש הרגוע או הרגזן, את המתייחס או המתפרץ, ולכן הוא מצוי במתח תמידי, בדריכות ובחוסר שקט מחשש להתפרצות הבאה. הוא נוטה לשנות את התנהגותו בניסיון שלא להביא את בן זוגו להתפרצות, אולם אין קשר בין התנהגותו לבין ההתפרצות הבאה של בן הזוג. התמודדות עם אדם תנודתי מציבה את שני בני הזוג בבעיה, מאחר שללא טיפול מתאים הם לעולם לא יוכלו להשיג הרמוניה ושלווה בחייהם הזוגיים. אם יכחישו את הבעיה, היא לא תיעלם, להפך. היא עלולה להופיע ביתר שאת. כיצד מתמודדים עם בן זוג הסובל ממצבי רוח משתנים?
1. גלו אחריות על מצב רוחכם – על כל אחד מבני הזוג להיות אחראי על מצב רוחו ולדעת לנהל אותו באופן מווסת. יש להיות ער לדרכים המסייעות לפרט לשפר את מצב רוחו, כגון האזנה למוזיקה, פעילות גופנית, צפייה בטלוויזיה וכדומה. אם דרכים אלה אינן מסייעות, חפשו מקור עזרה חיצוני.
2. אל תטפלו – בן הזוג לא אמור לשמש כמטפל של האדם התנודתי. אדם כזה זקוק לסיועו של מטפל מקצועי.
3. גלו אמפתיה – יש לנסות להבין את האדם התנודתי ולגלות אמפתיה וחמלה כלפיו, אך לא להביע הזדהות.
4. פסק זמן - בכל מקרה אין לנהל שיחות ברגע ההתפרצות, אלא לקחת פסק זמן עד לרגיעה.
מצבי רוח רעים גורמים לאווירה לא נעימה ולתחושות עכורות בחיים המשותפים. אין להשלים עם החיים עם אדם תנודתי ואין לתת למצבים אלה להימשך. מומלץ להיעזר באחרים ולבקש ייעוץ. השלמה עם תנודות אלה עלולה להרעיל את החיים הזוגיים, ואילו התמודדות נכונה תאפשר אורח חיים בריא ונעים לכולם.
ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת