4 פצצות על SA-5: זו הסוללה ששיגרה טיל לעבר F-16
כבר לפני 34 שנים קיבלו הסורים מברית המועצות סוללות נ"מ SA-5, ולאחרונה הם הצטיידו בדגם משופר שמאיים על מטוסים בגבהים גבוהים ובטווח של מאות קילומטרים. מוסקבה עודכנה לאחר התקיפה, שר ההגנה הרוסי שמבקר בארץ: "המבצע שלנו בסוריה מתקרב לסיומו"
הירי אתמול של סוללת הנ"מ הסורית לעבר מטוס F-16 של חיל האוויר שהיה בשמי לבנון הוא אירוע חריג - אבל הסוללה עצמה אינה חדשה בזירה. כבר ב-1983 קיבלו הסורים מברית המועצות את טילי ה-SA-5 נגד מטוסים, שמוכרים גם בשמם הנוסף, S-200.
לאחרונה קיבלו הסורים את הדגם העדכני של טיל זה, שיתרונו הוא האפשרות ליירט בגבהים גבוהים ובטווחים של מאות קילומטרים, אך הוא אינו חדיש כמו ה-S-400. רונן סולומון מבלוג המודיעין "אינטלי טיימס" ציין כי הסוללה ששיגרה את הטיל ונפגעה לאחר מכן מגנה על מרחב המאכלס את מרבית הנשק האסטרטגי של סוריה.
שעות לאחר אותו ירי, שישראל העבירה לגביו עדכון מיידי למוסקבה, הגיע לארץ שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו. לפי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", במהלך פגישתו עם ליברמן בארץ הכריז שויגו כי בקרוב תסיים רוסיה את המבצע הצבאי שלה בסוריה.
"המבצע בסוריה מתקרב לסיומו, אך ישנם כמה נושאים שדורשים טיפול דחוף ודיון בנוגע להתפתחויות אפשריות של המצב בסוריה", אמר שר ההגנה הרוסי. לדבריו, "מלבד שיתוף הפעולה הצבאי והצבאי-טכנולוגי בין רוסיה לישראל, הנושא העיקרי מבחינתנו הוא המאבק בטרור והמצב באזור".
סוללת ה-SA-5 שירתה את הטיל לעבר מטוס F-16 שהיה בטיסת צילום ממוקמת באתר רדואן, 50 ק"מ מזרחית לדמשק. מטוסי קרב אחרים שיגרו כעבור כשעתיים ארבע פצצות לעבר הסוללה. יש לציין כי זו הסוללה שירתה טיל לעבר מטוסים בתקרית דומה בחודש מרס.
פרשננו רון בן ישי ציין כי הטילים האלה מסכנים ממטוסי נוסעים ומטוסי קרב כאחד, ולכן כשסוריה משתמשת בהם כבר בפעם השנייה בתוך כמה חודשים - נדלקה נורת התרעה בוהקת במטה חיל האוויר ובמערכת הביטחון. אם סוריה תמשיך להשתמש בטילים אלה - הדבר יחייב נקיטת אמצעי התגוננות אפילו במטוסים אזרחיים שעושים את דרכם לישראל או ממריאים ממנה. לכן מיהרו במערכת הביטחון ובצה"ל להגיב על הירי הסורי הבוקר בשיתוק סוללת ה-SA-5 הסורית.
הסוללה שנוטרלה יכולה לחזור לפעילות מלאה בתוך שעות ספורות מכיוון שנפגע בה רק רכיב אחד - מכ"מ בקרת האש, שמורכב מקרון שליטה וקרון שמעליו אנטנה. את הקרונות האלה אפשר להחליף במהירות רבה, ובתוך כמה שעות לכל היותר הסוללה יכולה לשוב לפעולה ולאיים על כל המרחב האווירי של מדינת ישראל.
המאפיינים האלה של סוללות ה-SA-5 שבידי הסורים, כולל דגם משופר של הטיל, מחייבים התייחסות שונה לאמצעי הנ"מ הזה מאשר ליתר סוללות טילי הקרקע-אוויר שבידי הסורים ושהטווח שלהן והגובה שאליהם הן מסוגלות להגיע קטנים בהרבה. רק ה-S-400 שהביאו הרוסים לסוריה משתווה בטווח, בגובה וביכולות היירוט שלו ל-SA-5 ול-SA-5 המשופר שבידי הסורים.
ראש המכון למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב (INSS), האלוף במיל' עמוס ידלין, העריך שהשימוש שעשו הסורים ב-SA-5 הוא תגובת גמול על התקיפה שיוחסה לישראל נגד מתקן לייצור טילים מדויקים במרכז למחקרים מדעיים בסוריה (CERS).