אתר חיפוש עבודה ל"יהודים בלבד" נקנס ב-40 אלף ש' על אפליה אסורה
אתר "לוח עבודה עברית" נקנס על ידי בית משפט השלום בירושלים, שקבע כי האתר, שמטרתו עידוד העסקת יהודים בלבד, הוא שירות מפלה לפי חוק איסור אפליה במוצרים ובשירותים. באתר נכתב כי הוא מספק מאגר ממוחשב של בתי עסק ובעלי מלאכה אשר נבדקו כי הינם על "טהרת עבודה עברית"
בית משפט השלום בירושלים פסק כי האתר "לוח עבודה עברית" שמטרתו עידוד העסקת יהודים בלבד הוא שירות מפלה לפי חוק, וקנס אותו ב-40 אלף שקל והוצאות משפט אשר ישולמו לתובעות. התביעה הוגשה על ידי המרכז הרפורמי לדת למדינה ומרכז מוסאואה כנגד מפעיל האתר, ארז ליברמן.
בתביעה אשר אליה הצטרפה נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה במשרד העבודה הרווחה, צוין כי אתר "לוח עבודה עברית" מפרסם ארגונים ועסקים המעסיקים יהודים בלבד, במטרה לעודד זאת. האתר פרסם רשימות עסקים, מעסיקים ודורשי עבודה ובעת שהוגשה התביעה נכללו בדף הבית של האתר תכנים המעודדים "עבודה עברית", ובסכנה שיש בהעסקת עובדים "שאינם בני ברית".
כמו כן חלק מהאתר הוקדש ל"סיפורי עבודה עברית" שם מופיעות תגובות של משתמשי האתר ובהם מסופר, בין היתר, על "התחושה הטובה שבהעסקת יהודים" ועל "סיפוק גדול לפרנס ולהעסיק את האחים שלי ולא לתת כסף למי שמוגדר כאויב שלי" ותכנים נוספים שמטרתם לעודד העסקת יהודים והעדפתם על פני העסקת עובדים אחרים, בפרט ערבים.
"פגיעה עמוקה בעיקרון השוויון"
השופטת עינת אברמן מולר קיבלה את התביעה וקבעה כי: "השירות שניתן באתר "לוח עבודה עברית" מהווה אפליה על בסיס דת או לאום. שירות הניתן במרחב הציבורי ליהודים בלבד ונמנע מי שאינם יהודים (תוך שנוקט השירות אף נוקט פעולות לוודא כי השירות ניתן ליהודים בלבד), מהווה אפליה כמשמעותה בסעיף 3 לחוק איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א-2000".
בכתב התביעה המקורי הופיעה דרישה של התובעות להסיר את האתר מרשת האינטרנט בנוסף לפיצוי הכספי, אך לאחר שבית המשפט הבהיר לתובעות כי זו אינה סמכותו, הוסרה הדרישה מכתב התביעה.
לאחר הגשת כתב הגנה בתיק הגישה הנציבות בקשה להצטרף לתביעה כידידת בית המשפט מכח סעיף 18 לחוק השוויון המאפשר לנציבות "התערבות בבית המשפט בהליכים משפטיים" במטרה "לקדם את ההכרה בזכויות לפי חקיקת השוויון בעבודה ומימושן" שאושרה על ידי השופטת, שאף דחתה את ערעורו של בעל האתר כנגד האישור לצרפה כידידת בית המשפט.
הנציבות לשוויון הגישה לבית משפט באמצעות הנציבה האזורית ירושלים והדרום במשרד העבודה והרווחה, עו"ד ג'נט שלום, עמדה לפיה בפרסום לוח מעסיקים ארצי המפרסם בריש גלי עסקים המעסיקים יהודים בלבד במטרה לשכנע את הציבור להימנע מהעסקת עובדים שאינם יהודים בכלל, ועובדים ערבים בפרט, יש פגיעה עמוקה בעקרון השוויון.
שלום הגיבה על פסק הדין ואמרה: "המסר הברור לפיו עידוד מעסיקים להפלות הוא אסור על פי החקיקה ומנוגד לערכי מדינת ישראל לוקח אותנו צעד נוסף אל עבר יצירת שוק עבודה שוויוני ומגוון".
הנציבה הארצית עו"ד מרים כבהא, הוסיפה כי: "פסק דין זה מעיד בצורה ברורה כי אין מקום לאפליה בשוק העבודה בישראל. אנו כחברה חייבים להוקיע ולגנות כל סממן לאפליה ובידול בשוק התעסוקה, שוק עבודה מגוון, שוויוני ומכיל הוא אינטרס של כולנו, ועל כן אני מברכת את כלל העוסקים במלאכה ובית משפט השלום על פסק הדין חשוב זה".