מענקים מהמדינה להכשרת עובדי היי-טק שירוויחו לפחות 14 אלף ש'
תכנית "סיירות התכנות" של רשות החדשנות תצא למכרז בינואר, ותאפשר מסגרות הכשרה חוץ אקדמיות ללימוד מקצועות המחשב. הקריטריונים לקבלת מענקים מהמדינה: השמה איכותית בתעשיית ההיי-טק ושכר של מעל 14 אלף שקל לבוגר
תעשיית ההיי-טק הישראלית סובלת ממחסור של כ-10,000 מהנדסים ומתכנתים, וכעת תנסה המדינה לגשר על הפער באמצעות תמיכה במסגרות הכשרה חוץ-אקדמיות ללימוד מקצועות המחשב, בתקווה שאלה יזרימו כ-1,000 בוגרים לשוק בשנה.
תוכנית "סיירות התכנות" של רשות החדשנות יוצאת לדרך ובתחילת החודש הבא היא תוצג למסגרות הכשרה פוטנציאליות, שיוכלו להתמודד בינואר על מכרז לקבלת תמיכה מהמדינה בהפעלת תוכניות להכשרת עובדים בהיי-טק, שהפיקוח עליהן יתמקד לא רק באיכות ההכשרה, אלא גם באיכות השמת הבוגרים. הקריטריונים לקבלת מענקים מהמדינה הם השמה איכותית בתעשיית ההיי-טק של הבוגרים בסיום ההכשרה ושכר גבוה של מעל 14 אלף שקל לבוגר.
כזכור, בדו"ח השנתי של רשות החדשנות שהתפרסם בתחילת החודש, הועלה החשש כי אם לא תהיה עלייה דרמטית במספר המועסקים בהיי-טק, תגיע כלכלת ישראל למבוי סתום ותדרוך במקום. אחת הראיות למחסור החמור בכוח אדם בתחום ולביקוש הגובר מצד המעסיקים לעובדים מיומנים הוא העלייה המתמשכת בשכר. בהתאם, פערי השכר בין עובדי ההיי-טק, שמשתכרים בממוצע 21 אלף שקל בחודש, לשאר העובדים במשק, שמשתכרים בממוצע 9,800 שקל - הולכים ומתרחבים.
המטרה: אלף עובדי הייטק חדשים כל שנה
לכן, היעד של רשות החדשנות הוא להכפיל את מספר המועסקים בחברות מוטות חדשנות תוך עשור ולהגיע לחצי מיליון מועסקים. הרשות מפעילה בשלב זה מספר תוכניות שמטרתן הכוללת היא "לשחרר" יותר מ-20 אלף עובדי היי-טק בשנה, כולל דרך גידול של 40% במספר הסטודנטים בהשכלה הגבוהה במקצועות ההיי-טק עם פוטנציאל של 1,500 עובדים חדשים בשנה, השבת 1,500 אקדמאים ישראלים בשנה שיצאו לעבוד בחו"ל ותוספת של 1,000 עובדי היי-טק מאוכלוסיות שלא משולבות בתחום כיום - ערבים, חרדים, נשים ומבוגרים.
כבר כיום פועלות בשוק מספר מצומצם מאוד של מסגרות המעניקות הכשרה חוץ-אקדמית בתחום ההיי-טק, ואמנם 90% ממסיימי ההכשרות נקלטים בתעשייה, אך מספרם מכלל העובדים במשק הוא קטן מאוד. כדי להגדיל את התחרותיות בתחום ואת מספר המסגרות האלה, המדינה תתמוך מעתה במסגרות שיציעו הכשרות בתחום, ואלה ייקראו "סיירות תכנות".
התוכנית נשענת, על ה-Coding Bootcamps שפועלות בחמש השנים האחרונות בארה"ב, על רקע האכזבה מאי יכולתן של האוניברסיטאות שם לענות על הביקוש ההולך וגובר לעובדים בתחומי הטכנולוגיה.
"בעולם, ה-Coding Bootcamps הוכיחו עצמם כאלטרנטיבה טובה מאוד", אומרת קריגר כרמי, "הם תפסו תאוצה, והיום בארה"ב רבע מהנכנסים החדשים לעבודות התכנות הם בוגרי אותן תוכניות ולא בוגרי אוניברסיטה. הפידבק מהמעסיקים בארה"ב לתוכניות האלה הוא מצויין. 84% מהמעסיקים אומרים שבוגרי ה-Coding Bootcamps הם טובים להם באותה מידה כמו בוגרי אוניברסיטה בתפקידי תכנות. מסגרות כאלה קיימות בארץ, אבל בהיקפים מאוד קטנים, ואנחנו ניתן תמריצים להגדלת היקפי הפעילות".
"המענקים ינתנו על בסיס תוצאות מוכחות"
למכרז, שיפורסם בינואר, יוכלו לגשת חברות הכשרה פרטיות, עמותות, חברות היי-טק ומוסדות אקדמיים. כל מסגרת שתיבחר להפעיל את ההכשרות כסיירת תכנות ולקבל עליהן מענקים, יוכלו לקבל ללימודים מועמדים שלפחות 50% מהם יהיו בעלי תואר אקדמי במדעים מדוייקים (למשל מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, כימיה וכו') ו-50% הנותרים בעלי תואר אקדמי במקצועות אחרים או חסרי תואר. "יש אנשים שטובים מאוד בעולמות המחשב ויכולים להצליח גם בלי תואר אקדמי", אומרת קריגר כרמי, "למשל, יש הרבה נשים חרדיות שסיימו לימודים בסמינר ולא באוניברסיטה, אבל עם גישה טובה לתחום המחשבים".
המענקים לסיירות התכנות, שייבחרו להפעיל את התוכנית, יינתנו על בסיס תוצאות מוכחות, כלומר התנאים לקבלת המענק הם גידול במספר הבוגרים והשמתם למשך תשעה חודשים לפחות בתעשיית היי-טק בתפקידי מחקר ופיתוח, בשכר שעולה על 14 אלף שקל בחודש במועד הבדיקה, שתיערך 15 חודש מתום ההכשרה.
כל גוף שייבחר לפעול כסיירת תכנות יקבל מענק ראשוני בתחילת הדרך כדי לממן את ההכשרה. המימון יעמוד על 7,000 שקל לתלמיד למסגרות שכבר פועלות בתחום ועל 12 אלף שקל לתלמיד למסגרות חדשות. המענק מותנה בעמידת הארגון ביעדי הביצוע, כך שארגון שלא עמד ביעדים ייאלץ להחזיר למדינה את המענק.
עיקר המענק שיקבלו סיירות התכנות יינתן להם לאחר שלב ההשמה. המדינה תעקוב אחר השמת בוגרי הסיירות ותעניק לגופי הסיירות מענקים רק על בוגרים, שלאחר שהשתלבו במשרות בהיי-טק, משתכרים 14 אלף שקל ומעלה. המענק יחושב לפי נוסחה שמכפילה את שכר הבוגר בשמונה, עם תקרה מקסימאלית של 40 אלף שקל לבוגר. במקרים שבהם מדובר בבוגרים ממגזרים שלא משולבים היום בתעשיית ההיי-טק, כמו ערבים, חרדים, נשים ומבוגרים, נוסחת חישוב המענק תכפיל את שכר הבוגר פי 10 עד 12, וזאת על מנת להציג תמריץ נוסף להכשרת עובדים פוטנציאליים ממגזרים אלה.
בדבר השאלה האם תלמידים שייגשו ללמוד בסיירות התכנות יקבלו מענקים או מלגות, השיבה קריגר כרמי כי התוכנית פותחת את הנושא לשיקולו של כל מוסד לימוד שישתתף בפרויקט. "הרבה מאוד גופים אומרים שהם מתקשים לגייס סטודנטים", היא אומרת, "אז אנחנו נותנים את המענק, אבל הגופים יוכלו להשתמש בו כדי לתת לתלמידים יותר מלגות, להביא מורים טובים יותר או בשביל לקיים תוכנית הכשרה באזורים שמרוחקים יותר ממרכז הארץ".
כפיילוט, מתוכננת התוכנית לייצר 250 עובדים חדשים בתעשיית ההיי-טק, אך היעד הוא לייצר 1,000 עובדים חדשים כל שנה תוך ארבע שנים.