בקרוב: בית הדין יטפל בסרבני גט שאינם ישראלים
תזכיר חוק ממשלתי מבקש להסמיך את ערכאת השיפוט הדתי לעסוק בתביעות גירושין של תושבי חו"ל במקרים שבהם יש חשש לסרבנות, כאשר הצד הסרבן שוהה בארץ. מנכ"ל בתי הדין הרבניים קורא להחמיר את היחס כלפי הסרבנים, ולהתייחס אליהם כמו אל מחבלים - תוך הפעלת לחץ פיזי
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
עד היום טיפל בית הדין במקרי עגינות רק אם אחד הצדדים הוא אזרח או תושב ישראל. בשל כך נמנע מהמערכת לפעול להתרת נשים עגונות בעולם – גם כאשר בעליהן שהו בארץ. לבקשת נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, הנאלץ להתמודד עם התופעה בקהילות היהודיות ביבשת, יזם המשרד לשירותי דת את החקיקה הממשלתית.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- טינדר - אאוט, סבתא - אין: הבאבע שתקרע אתכם מצחוק
- "אתה הרב?" האיש שנאבק בגזענות הלבנה
- אחד מראשי המאבק החרדי: "אנחנו מצפצפים על מדינת ישראל"
"גברים שנישאו לפי דין תורה ברחבי העולם נמנעים מלהתיר את נשותיהן ומשאירים אותן עגונות ללא אפשרות להינשא מחדש", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "בחלק מהמקרים הם אף מתעלמים מפסיקתו של בית הדין המקומי, בהיעדר סמכות שיפוט לבית הדין המקומי לחייב את הבעל בגט ולהטיל עליו סנקציות על מנת שייתן גט לאשתו".
"מרכזיותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי וחשיבותה בחיי היהודים בעולם, אל מול חוסר היכולת של נשים יהודיות ברחבי העולם למצוא פתרון לבעיות של סרבנות גט ועגינות, מצדיקים מתן סמכות זו לבית הדין הרבני בישראל".
"נסיבות מיוחדות"
כדי לצמצם ככל הניתן את התערבות רשויות השיפוט בישראל כנגד אזרחים זרים, מוצע כי בתי הדין יוכלו לעסוק בתיקי גירושין רק לאחר שהצד התובע פעל להתרת הנישואים במדינתו, או כאשר קיים חשש ממשי שניסיון זה לא יוכל להשיג את התוצאה הרצויה, וכן אם "התקיימו נסיבות מיוחדות". החוק לא יקנה לערכאה הישראלית סמכות לדון בעניינים נוספים הכרוכים בגירושין, אלא רק בגט עצמו.
סעיף נוסף בהצעת החוק מבקש לקבוע כי ניתן יהיה להתיר נישואים אזרחיים ישראלים (רובם של עולי חבר העמים) שהקשר עם בני זוגם בחו"ל אבד.
סרבנים - "כמו מחבלים"
בתוך כך, מנכ"ל בתי הדין הרבניים, עו"ד הרב שמעון יעקבי, שהיה שותף במהלך, קורא להחמיר את הסנקציות כלפי סרבני גט ולהפעיל עליהם לחץ פיזי על מנת שישחררו את נשותיהם מהנישואים הכושלים. לטענתו, יש להתייחס לסרבנים כאל מחבלים לעניין זה, ולא להסתפק עוד בענישה הקלה יחסית המקובלת כיום.
בראיון לכתב העת "עורך הדין" של לשכת עורכי הדין, אמר יעקבי כי אין להסתפק בעיצומים הקיימים, שהחמור שבהם הוא עונש מאסר מוגבל. "אנחנו מנהלים מלחמת חורמה בסרבני הגט", טען. "אם מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית מפעילה אמצעי לחץ פיזיים מדודים וזהירים על אנשים שחשודים בטרור, אז אני חושב שאפשר לבוא גם לסרבן הגט ולאזוק אותו בצורה כזאת שתצמצם את חירותו הרבה יותר מצינוק ובידוד".
"הייתי מעוניין שישימו אותו בבידוד וכל העת ישמיעו לו את המשפט 'תן גט לאשתך'", הוסיף יעקבי. "הייתי רוצה שיאזקו אותו על כיסא בתנוחה לא נוחה - לא בצורה שתסכן את חייו, אבל בצורה כזאת שתציק לו, כמו שנוהגים באותם טרוריסטים. אני אמנם לא רואה שהרעיון הזה יוצא מחר בבוקר לפועל, אבל אני בהחלט חושב שמצוקה של אישה מסורבת גט, כשבית הדין הורה על כפיית גט והמאסר איננו משפיע על הבעל, מצדיקה צעדי ענישה כאלה".
ח"כ ד"ר עליזה לביא ("יש עתיד"), יו"ר שדולת עם, דת ומדינה, בירכה על פרסום התזכיר: "למצוקת העגינות אין גבולות גאוגרפיים, וסובלות ממנה אלפי נשים בעולם היהודי כולו. כמדינת העם היהודי כולו אנו מחויבים לתת מענה לזעקתן של הנשים הללו, בכל מקום בעולם. נמשיך לפעול על מנת שתהליך החקיקה יושלם כבר במושב הקרוב".