שתף קטע נבחר

 

רוחות בדלנות בעולם: 2 מחוזות באיטליה רוצים יותר אוטונומיה

אחרי קטלוניה, כורדיסטן וברזיל: תושבי המחוזות העשירים ונטו ולומברדיה, שאחראים ל-30% מהתמ"ג האיטלקי, הצביעו במשאלי עם בשאלה אם לבקש מהשלטון המרכזי ברומא אוטונומיה גדולה יותר בתחומי כלכלה, ביטחון והגירה

קטלוניה , כורדיסטן  וברזיל לא לבד: שניים מהמחוזות העשירים באיטליה, ונטו ולומברדיה, ערכו היום (יום א') משאלי עם בשאלה אם לבקשה אוטונומיה גדולה יותר מהשלטון המרכזי ברומא. ההצבעה בארץ המגף נערכה על רקע הגל האחרון של דרישות להגדרה עצמית ששוטף את הפוליטיקה העולמית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

בהשראת קטלוניה: 3 מדינות בברזיל הצביעו בשאלת עצמאותן

 

שני משאלי העם שנערכים בצפון איטליה אינם רשמיים ואינם מחייבים. עם זאת, רוב גדול לתומכי ה"כן" יעניק למנהיגי המחוזות השכנים מינוף גדול יותר לניהול משא ומתן עם הממשלה ברומא במטרה לקבל נתח גדול יותר מהכנסות המסים ואחריות שלטונית גדולה יותר. מנהיגי ונוטו ולומברדיה רוצים יותר סמכויות באזורים שנמצאים תחת שליטתם כמו בנושאי ביטחון, הגירה, חינוך וסביבה.

 

מצביע בוונציה, ונטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביע בוונציה, ונטו(צילום: רויטרס)

אף ששני משאלי העם, שאושרו על ידי בית המשפט החוקתי באיטליה, לא ביקשו עצמאות לשני המחוזות העשירים, הבקשה לאוטונומיה רחבה יותר מהווה איום על השלטון המרכזי ברומא. מחוזות לומברדיה וונטו אחראים ל-30 אחוזים מהתמ"ג של איטליה ואוכלוסייתם מהווה קרוב לרבע מכלל ציבור הבוחרים במדינה.

 

"דף חדש בהיסטוריה נכתב"

נשיא מחוז לומברדיה רוברטו מארוני ונשיא מחוז ונטו לוקה זאיה הגדירו את משאלי העם שנערכו היום כהזדמנות היסטורית. "דף חדש בהיסטוריה נכתב", אמר זאיה כשהצביע בעיר טרוויזו. "ונטו לא תהיה אותו הדבר כבעבר". מארוני, שהצביע בקלפי במילאנו, אמר שמשאל העם מסמל "הזדמנות היסטורית" לשני המנהיגים לבקש "אחריות ומשאבים גדולים יותר".

 

נשיא מחוז לומברדיה אמר שהוא ישמח אם 34 אחוזים מ-7.5 מיליון המצביעים הרשומים יצביעו במשאל העם - שיעור דומה לזה שנרשם במשאל העם החוקתי ב-2001. במחוז ונטו יתאכזבו אם שיעור ההצבעה יהיה פחות מ-50 אחוזים. במחוז רשומים 3.5 מיליון מצביעים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
עד השעה 12:00 (שעון מקומי) הצביעו בלומברדיה שישה אחוזים מהמצביעים הרשומים ואילו במחוז ונטו הצביעו 21 אחוזים. כך דיווחה סוכנות הידיעות האיטלקית אנס"א. גורמי ממשל בלומברדיה אמרו ששיעור ההצבעה באמצע היום עמד על עשרה אחוזים.

 

"ניהול מדיניות ההגירה צריך להיעשות רק ברמה הלאומית"

כמה מהתחומים שבהם רוצים שני המחוזות הצפוניים לקבל אוטונומיה גדולה יותר - פיקוח פיסקלי, הגירה וביטחון - מוגדרים על פי החוקה האיטלקית כתחומים תחת סמכות הממשלה ברומא. לפיכך, למנהיגי המחוזות יש משימה בכלל לא פשוטה והיא לשנות את החוקה. "אני לא חושב שזה אפשרי", אמר פאולו נאטלה, מרצה למדע המדינה באוניברסיטת מילאנו. "יהיה קשה למדינה לקבל את זה שהם ישתלטו על מדיניות החינוך והביטחון. ניהול מדיניות ההגירה צריך להיעשות ברמה הלאומית".

 

תחומים אחרים שבהם יהיה קל יותר לשני המחוזות להשיג אוטונומיה גדולה יותר הם תרבות והגנת הסביבה, אם כי דווקא תחומים אלה לא עמדו בראש הקמפיין שנוהל ערב משאל העם. גם לומבריה וגם ונוטו מנוהלים על ידי מפלגת "הליגה הצפונית" האנטי-אירופית ואנטי-מהגרים, שכבר לפני זמן רב ויתרה על מטרתה העיקרית - היפרדות מאיטליה. מי שעוד הביעו את תמיכתם במשאלי העם בצפון איטליה הם מפלגת "פורצה איטליה" של ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני ותנועת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית.

 

קלפי במילאנו, לומברדיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלפי במילאנו, לומברדיה(צילום: רויטרס)
"המפלגה הדמוקרטית" קראה לאזרחי איטליה להימנע מההצבעה במשאלי העם בשני המחוזות הצפוניים. תוצאות ההצבעה ישפיעו ככל הנראה על הבחירות הכלליות שייערכו במדינה בשנה הבאה. ברלוסקוני עצמו כבר אמר שהוא יציב את נושא האוטונומיה לכל המחוזות באיטליה בראש קמפיין הבחירות של מפלגת המרכז-ימין שלו.

 

מתנגדי משאלי העם טוענים שההצבעה הלא מחייבת לא תוביל לשיחות משא ומתן על אוטונומיה ושהיא אינה אלא בזבוז כסף ומשאבים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"הזדמנות היסטורית". לוקה זאיה, נשיא מחוז ונטו מצביע בקלפי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הזדמנות היסטורית". לוקה זאיה, נשיא מחוז ונטו מצביע בקלפי(צילום: רויטרס)

נשיא מחוז לומברדיה רוברטו מארוני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא מחוז לומברדיה רוברטו מארוני(צילום: רויטרס)

החוקה האיטלקית כבר מעניקה רמות שונות של אוטונומיה לחמישה מחוזות במדינה והכרה במעמד המיוחד שלהם: טרנטינו-אלטו אדיג'ה שרוב תושביו דוברי גרמנית, אאוסטה דובר הצרפתית, סרדיניה וסיציליה ומחוז פריולי-ונציה ג'וליה שגובל באוסטריה ובסלובניה.

 

בעבר ביקש מחוז ונטו לערוך משאלי עם בנושא אוטונומיה פיסקלית אולם נדחה על ידי בית המשפט החוקתי של איטליה. אלא ששינוי בחוקה ב-2001 קבע שמחוזות במדינה יכולים לבקש אוטונומיה בתחום זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הצבעה בוונציה, מחוז ונטו
צילום: רויטרס
מומלצים