אושר: שכר המינימום יעלה ל-5,300 שקל החל מדצמבר
ועדת העבודה והרווחה אישרה את הפעימה האחרונה של העלאת שכר המינימום לקריאה שנייה ושלישית. לאחר האישור במליאה תחול ההעלאה כבר על שכר חודש דצמבר ותשולם בפועל במשכורת ינואר. פעילים במאבק הנכים שנכחו בדיון מחו על האישור
הצעת הממשלה להעלאת שכר המינימום אושרה הבוקר (ג') בוועדת העבדה והרווחה לקריאה שנייה ושלישית. ההעלאה תחול כבר על שכר חודש דצמבר 2017 ותשולם בפועל במשכורת ינואר 2018. השכר החודשי יעלה מ-5,000 שקל ל-5,300, והמינימום היומי יעלה מ-231 שקל ל-245 שקל. זאת על פי הסכמות בין ההסתדרות לארגוני העובדים באישור משרד האוצר.
לפי הערכת האוצר עלות ההעלאה תהיה בטווח של 400-500 מיליון שקל בשנה. במהלך הדיון המסכם הביעו נציגי הנכים מחאה על אי ההשפעה המעשית על הכנסתם.
זוהי הפעימה הרביעית של העלאת שכר המינימום מאז חודש אפריל 2015. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הפעימה הקודמת, בה עלה שכר המינימום ל- 5,000 שקלים, היתה צפויה לגרום ל- 1.7% מהמשפחות בישראל לעלות מעל לקו העוני ולהפחית ב-3.1% את חומרת העוני. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, בשנת 2015 השתכרו כ-660 אלף מהעובדים השכירים (כ-24% מהם) שכר מינימום או למטה מכך. מבין העצמאים, 36% (כ-91 אלף) השתכרו שכר מינימום או פחות ממנו.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר: "זהו צעד משמעותי ונפלא. להעלאת שכר המינימום יש השפעה גדולה על היחלצות ממצבי עוני, והוא מהווה בסיס לתוספות ותנאים נלווים לעובד. נכבד את הגר הגר בתוכנו, וגם שכרם של העובדים הזרים יעלה. צעד זה יאפשר הוצאה של אוכלוסיות נוספות מקו העוני, ונתקרב עוד יותר לממוצע ה-OECD".
"אתם צוחקים לנו בעינים"
עם זאת, פעילים במאבק הנכים שנכחו בדיון מחו על השפעת העלאת שכר מינימום עליהם; יו"ר ארגון נכי הפוליו, יהודה דורון: "העלאת שכר המינימום בפעימה נוספת תגרום לנו לחסר של 900 שקל בתשלום החודשי לעובד הזר. אומרים לנו: נגדיל לכם בקרוב את הקצבה ב-300 שקלים, אבל הורדתם מאיתנו 900 שקל בפעימות שכר המינימום. אתם צוחקים לנו בעיניים. העסקת עובד זר עולה לנכה עולה 10,200 שקל מדי חודש בממוצע ואנחנו מקבלים 4,000. נסגור את המדינה. שדה התעופה יהיה סגור. אני הולך להודיע לעמיתיי הנכים לסגור את כל הצמתים בערים".
עו"ד טלילה דוד מלשכת עורכי הדיון הוסיפה: "לבה בוערת בי בתוך הגוף. המדינה דוחקת את הנכים אל עברי פי פחת. אני אדם עובד, בעלת 3 תארים, אי אפשר לבוא אלי בטענות שלא עשיתי את המקסימום כדי להשתקם. אני מרוויחה משכורת סבירה, אבל כל חודש במקום להיות במצב כלכלי יותר טוב, אני דועכת ונכנסת לבור שאין לו סוף. או שהמדינה תעסיק את העובדים הזרים ותוציא אותנו מהבור הזה, או שתתנו לנו בהתאמה את כל התנאים שאנחנו נדרשים לשלם לעובדים הזרים".
בתגובה אמר יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף: "אתם סובלים סבל נורא ואסור לפגוע בכם. אך גם מאות אלפי העובדים המשתכרים שכר מינימום סובלים, ועלינו לפעול למען כל הצדדים. נעשה כאן מהלך של הוספת 4.2 מיליארד שקלים לקצבאות הנכות, שברור שהוא אינו מספיק, אבל תנו להתחיל ונעשה כל מאמץ כדי לתקן את העיוותים".
ח"כ אילן גילאון (מרצ): "החטא הקדמון הוא שהמדינה מאלצת את הנכים להיות מעסיקים. סליחה שלא יכולנו לתת יותר בנקודת הזמן הזאת, אבל בגלל אילוצים רבים בחרתי הפעם לא להיות מהפכן, אלא שיפוצניק ולקבל את מתווה ה-4.2 מיליארד".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "אנחנו משלימים העלאה של 1,000 שקלים בתקופה קצרה, כמעט רבע מהשכר. זה משנה את מפת אי-השוויון, אנחנו עושים כאן צדק חלוקתי היסטורי. העלאת שכר המינימום משפיעה על כ-800 אלף משפחות, כמעט רבע מהשכירים. כששכר המינימום עולה, עולות גם המשכורות הקרובות אליו וכך עולה השכר החציוני והשכר הממוצע למשק".
שר האוצר משה כחלון התייחס ואמר כי "העלאת שכר מינימום ל-5,300 שקלים היא המשך ישיר של העבודה שלנו לטובת צמצום פערים וחיזוק ציבור העובדים. מצב המשק טוב ובמשמרת שלנו נוודא שכל האוכלוסיות ייהנו מכך. נמשיך לשתף פעולה עם העובדים והמעסיקים במהלכים חברתיים שיטיבו עם אזרחי ישראל ועם הכלכלה הישראלית".