מה תשאלו בטלפון כדי להמנע מראיונות עבודה מיותרים
כשהמעסיק או המגייס לא מוסר לכם מספיק מידע בראיון הטלפוני, האחריות להשגת המידע הרלוונטי עוברת אליכם. מהן השאלות ההכרחיות שעליכם לשאול בדרך לראיון הפרונטאלי הנכון עבורכם?
בשיתוף Alljobs
במהלך חיפוש עבודה, מי מאתנו לא הגיע כמה וכמה פעמים לראיון פרונטאלי מיותר? אם גיליתם תוך כדי ראיון שהתפקיד שעליו אתם מתמודדים בכלל לא מתאים לכם, או שהשכר נמוך משמעותית מהציפיות שלכם - כנראה שמלכתחילה הוא נועד לכישלון. אז מה עושים? מנצלים את שיחת הטלפון המקדימה כדי לערוך תיאום ציפיות ולהעלות את כל השאלות החשובות לכם.
לרוב, הכללים הם ברורים: מי שינהל את הראיון הטלפוני וישאל את השאלות הוא המגייס, המבקש לבדוק את מידת ההתאמה שלכם למשרה, ובהתאם לתשובות שתתנו הוא יזמן אתכם לשלב הבא בתהליך - הראיון הפרונטאלי. אבל לפעמים, בזמן שאתם מצפים לקבל בטלפון את המידע שלו אתם זקוקים כדי להבין עד כמה אתם מעוניינים בתפקיד, המגייס יבחר דווקא לדלג עליו.
במקרה כזה, האחריות עוברת אליכם, ואז מגיע הרגע החשוב שבו אתם צריכים להחליט: האם לגשת לראיון (כדי לא לפספס את ההזדמנות) או להתעקש ולקבל את כל המידע הרלוונטי שאפשר להשיג כרגע? אם אתם בעניין של כמה שיותר אינפורמציה, כדאי לכם להתגבר על המבוכה ולשאול את השאלות שימנעו משני הצדדים בזבוז של זמן ואנרגיות. אבל כמובן, חשוב מאוד לשמור על טקט לאורך כל הדרך: לא להציף בשאלות ולא לנהל את השיחה, כי אחרי הכל, זהו תפקידו של המראיין.
השאלות שלא כדאי לכם לדלג עליהן בראיון הטלפוני
מהו טווח השכר המוצע?
אם המגייס סיפר לכם על התפקיד אבל לא שאל אתכם מהן ציפיות השכר שלכם, יתכן שהוא פשוט לא רצה לחשוף את המידע על השכר בשלב מוקדם זה. אך עם כל הכבוד לרגישות הנושא, מדובר במידע סופר קריטי עבורכם. ואם כבר יצא לכם לחלום על תפקיד מסוים, לעשות את כל הדרך אל הראיון, רק כדי לגלות במהלכו שהשכר רחוק מהציפיות שלכם - אתם מכירים את תחושת האכזבה.
כך שגם אם זה מביך אתכם, כדאי להעלות בעצמכם שאלה בסגנון של "מה לגבי טווח השכר?" או "ציפיות השכר שלי הן X, זה הולם את השכר בפועל?" בכל מקרה, אם התפקיד נשמע לכם מעניין והסכום המוצע לא מאוד נמוך מהציפיות שלכם, זכרו שההצעה בטלפון היא לפעמים רק הצעה ראשונית! אם בשלב מתקדם יותר הארגון יהיה מעוניין בכם, תוכלו לפתוח את זה למשא ומתן.
מהם תחומי האחריות?
המגייס נתן לכם תיאור תפקיד כללי מדי? הקריא לכם את נוסח המשרה כפי שהיא פורסמה באתרים השונים? כנראה שזה לא עזר לכם להבין מה באמת כולל התפקיד, והאם תחומי האחריות והדרישות מתאימים לניסיון ולידע שצברתם.
גם במקרה כזה אתם לגמרי יכולים להרגיש בנוח, ולשאול בעצמכם: מה התפקיד כולל? יש דרישות מסוימות שהוא מחייב? התשובות לשאלות האלה יתנו לכם תמונה ברורה יותר של המשרה, וכך תוכלו לדעת אם אתם באמת מעוניינים להגיש מועמדות.
האם מדובר במשרה קבועה?
אמנם שום דבר לא נצחי, ובכל זאת, חשוב שתדעו מראש אם המשרה מוגדרת כזמנית או קבועה. אם אתם מחפשים עבודה לטווח ארוך, לא תרצו להתמודד על משרה שהוגדרה מראש אצל המעסיק כזמנית, וככל הנראה תחזיק מספר חודשים בלבד.
כמובן שאם אתם רואים בעבודה הזמנית הזו הזדמנות למקפצה (ובצדק!) ומאמינים שזמני יכול תמיד להפוך לקבוע – אז לכו על זה. אבל אם אתם מחפשים יציבות ושואפים להשתלב בארגון לאורך זמן - ציינו זאת בשיחה כדי שלא תתמודדו על משרה המתאימה לכם מכל הבחינות, למעט התוקף שלה...
למה המגייס בוחר שלא לשאול את השאלות האלה?
שלי עגיב, רכזת הגיוס של AllJobs, מסבירה כי ראיון טלפוני דורש רמה מקצועית גבוהה מצד המגייס. ככל שהמגייס יהיה יסודי יותר, כך הוא יצבור יותר גיוסים מוצלחים. כאשר מחפשי העבודה מעידים על ראיונות טלפוניים בהם המגייסים דילגו על השאלות הללו, יתכן שזה קרה משום שבחברה המגייסת אין פונקציה שעוסקת בגיוס, כך שהמראיין לא מכיר לעומק את אופי העבודה והשאלות הנדרשות. מצד שני, יש פרטים שגם המגייס המנוסה ביותר יעדיף לדחות, כדי שיוכל לחשוף ולשווק אותם פנים מול פנים.
לסיכום, הראיון הטלפוני הוא דיאלוג. זכרו כי כמועמדים מותר לכם להעלות שאלות, אך במקביל להקפיד לא להיכנס ממש לתפקיד המראיין. ההמלצה היא לבחור את השאלות שבאמת חשובות לכם בשלב זה ולשאול אותן בצורה עניינית ומכבדת. כך תבטיחו לעצמכם ראיון פרונטאלי מוצלח יותר, בין אם תעברו אותו ובין אם לא.
הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה, גיוס וקריירה ב-AllJobs