בלי תופעות לוואי: ניתוח קטרקט בלייזר
ניתוח לייזר לקטרקט, הניתוח הכי נפוץ בעולם, הופך היום לסטנדרט הטיפולי בתחום. איך מתבצע הניתוח והאם ישנן תופעות לוואי?
בשיתוף לפידות מדיקל
אחד הניתוחים הכי נפוצים בעולם הוא ניתוח הקטרקט. מדי שנה מתבצעים בישראל לבדה למעלה מ-55 אלף ניתוחי קטרקט. הגורם השכיח לקטרקט הינו תהליך ההזדקנות הטבעי של העדשה המתבטא בדרך כלל מעל גיל 60. לפעמים מופיע קטרקט גם אצל אנשים צעירים יותר כמחלה ראשונית. גורמים נוספים כוללים חבלה לעין, מחלות מולדות או נרכשות ותרופות מסוימות.
קראו עוד כתבות בערוץ בריאות העין
מהו קטרקט?
קטרקט, ובעברית "ירוד", הינו התעכרות של העדשה הטבעית, הגורמת להפרעה בחדות ואיכות הראייה. קטרקט ניתן לטיפול בעזרת ניתוח, במסגרתו מסירים את העדשה הטבעית והעכורה, ובמקומה משתילים עדשה תוך עינית מלאכותית.
איך מתבצע הניתוח?
ניתוח קטרקט נעשה בעבר בשיטה ידנית. כיום, עם התפתחות שיטות הניתוח בלייזר, ניתן לבצע את הניתוח בצורה מדויקת הרבה יותר מבעבר. כך, למשל, החתך הראשון בשולי הקרנית, שנועד על מנת לאפשר גישה לעדשת העין, היה נעשה בעבר בסכין, ואילו כיום – באמצעות הלייזר, מה שמאפשר לחתך להיות מדויק יותר.
גם החיתוך של קופסית העדשה, שנועד לאפשר גישה לעדשה עצמה על מנת להסיר אותה, נעשה באמצעות לייזר על מנת להשיג רמת דיוק גבוהה ככל האפשר.
ישנן טכנולוגיות שונות לביצוע ניתוח קטרקט ובין המתקדמות ביניהם ניתן למצוא ניתוח באמצעות מכשיר לייזר. לדוגמה מכשיר מסוג LenSx® – מכשיר לייזר המעניק לרופא המנתח דיוק מקסימלי בעת ביצוע הניתוח, שגורמים לשיפור משמעותי בתוצאות הניתוח וכן להתאוששות מהירה יותר.
הסרת העדשה העכורה עצמה נעשית באמצעות אולטרסאונד, אולם בניתוח קטרקט בלייזר נעשית לפני ההסרה הכנה של העדשה, חלוקה שלה לחלקים קטנים באמצעות לייזר, מה שהופך את ההסרה למהירה יותר ויעילה יותר. פעמים רבות במהלך ניתוח קטרקט מבצעים חתך היקפי בקרנית, במטרה לתקן אסטיגמציה – צילינדר. גם כאן ניתוח קטרקט בלייזר מאפשר ביצוע של החתך הזה בצורה מדויקת ויעילה בהרבה.
ד"ר יחזקאל לוי, מנתח בכיר במרכז רפואי נארא, מומחה לניתוחי קטרקט בלייזר, מסביר כי מדובר בטכנולוגיה המתקדמת ביותר. "היא מאפשרת לנו לבצע את הניתוח בשיטה מדויקת יותר, החיתוך של העדשה הוא מדויק יותר וחוסך בהמשך הניתוח שימוש באנרגית אולטראסאונד שעלולה להזיק לקרנית.
"יתרונות הניתוח בלייזר הוא במקרים בהם יש קטרקט בשל ולבן, ואז ההליך שמתבצע הוא פתיחה של קופסית העדשה כדי לתקן את הקטרקט. בנוסף, ישנם מקרים בהם קיים קטרקט שמלווה במחלה של רצועות העדשה העכורה, במקרים כאלה הלייזר יעיל מאוד כי מפעילים פחות כוח על רצועות העדשה, ולכן התוצאות פוסט ניתוחיות טובות יותר", הוא אומר.
ד"ר לוי מוסיף כי הפרוצדורה הניתוחית בלייזר היא פשוטה ביותר וקצרה מאוד. "מדובר על פרוצדורה שנמשכת פחות מדקה. חיתוך מדויק והתחלת הוצאת העדשה העכורה. אחרי כן, המטופל עובר לחדר ניתוח אחר, שם מתבצעת החלפת העדשה, ושם זה נמשך 12 דקות בסך הכל. בסך הכל מדובר בפרוצדורה יעילה מאוד, כמעט ללא תופעות לוואי ושמתאימה לכל מי שזקוק לניתוח קטרקט".
היתרונות בשימוש בלייזר
1. רמת דיוק גבוהה ביותר
2. ריסוק העדשה מתבצע באמצעות קרני לייזר, כך שתהליך הוצאת העדשה קל ובטוח יותר.
3. הפחתת השימוש באנרגיה מזיקה ולחץ על הפציינט שעלול להזיק לעין
4. תוצאות טובות יותר ומדויקות ביותר, והפחתת הסיכון לסיבוכים.
5. ניתוח מהיר
6. התאוששות מהירה
בשיתוף לפידות מדיקל