החידושים בטיפול בפרפור פרוזדורים
מדובר בהפרעת הקצב השכיחה ביותר ושפוגעת בכשבעה מיליון איש בעולם. מהם החידושים בטיפול בהפרעת הקצב הזו ואיך מצליחים להתמודד ולקדם את הטיפול במטופלים ברשות הפלסטינית?
בשיתוף חברת מדטרוניק
פרפור פרוזדורים מוגדר כקצב לב לא תקין של המדורים העליונים בלב (כ-400 פעימות לדקה במקום 60-100 פעימות בקצב לב תקין). הפרעת קצב זו גורמת לפעילות בלתי יעילה של הלב ועלולה להוביל לבעיות כגון אירוע מוחי, דפיקות לב, עייפות כרונית, קשיי נשימה ואי-ספיקה לבבית.
מדובר בהפרעת קצב הלב השכיחה ביותר הפוגעת בכשבעה מיליון בני אדם בעולם. בישראל לבדה, מוערך מספרם של הלוקים בהפרעה בכ-70 אלף אנשים.
אבחנה של פרפור פרוזדורים מבוססת קודם כל על תלונות המטופל. התופעות הקשורות להפרעת קצב הזו עלולות להיות דפיקות לב, חולשה, עייפות במאמץ. ישנם גם מטופלים שמתלוננים על קוצר נשימה או מיחושים בחזה. לעיתים רחוקות פרפור פרוזדורים עלול לגרום לאירוע מוחי.
הטיפול בהפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים
ישנם מספר טיפולים הניתנים למטופלים:
תרופות נוגדות קרישה, הנקראות "מדללי דם", והן אלה שמונעות קרישת דם על מנת למנוע ארועים מוחיים כתוצאה מהפרפור.
תרופות להאטת קצב הלב בזמן הפרפור.
טיפולים שמטרתם להחזיר את הקצב הלא סדיר לקצב הבסיסי התקין. טיפולים אלה כוללים: תרופות להפרעות קצב לב, פרוצדורה של היפוך חשמלי של הקצב הלא סדיר והחזרתו לקצב התקין וטכנולוגיות חדשניות המאפשרות צריבה (אבלציה) של הוורידים הריאתיים המתחברים לעלייה השמאלית של הלב.
פרופ' מחמוד סולימן, רופא בכיר בביה"ח רמב"ם, אחראי תחום פרפור פרוזדורים, יו"ר חוג לקוצבים ואלקטרופיזיולוגיה בישראל, "בטיפול בפרפור יש שתי זרועות: האחת מיועדת למנוע אירוע מוחי, באמצעות טיפול במדללי דם או טכנולוגיות חדישות שקיימות כיום כמו למשל אטימה של האוזנית בפרוזדור השמאלי של הלב על ידי צנתור. מדובר בטיפול שהוכיח את עצמו והוא מאוד יעיל.
"הזרוע השנייה היא התערבות לסידור קצב הלב בכדי למנוע את הפרפור. ניתן לעשות זאת על ידי תרופות ועל ידי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כגון צריבה בקור.
הטיפול התרופתי לעיתים מלווה בתופעות לוואי לכן בפעמים רבות העדיפות היא לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו צריבה (אבלציה)".
הוא מוסיף ואומר כי הטכנולוגיות החדשניות כוללות שני סוגים של אבלציה:
אבלציה בחום המטפלת באמצעות חימום המוקדים האחראיים על הפרעות הקצב והרס הרקמה.
אבלציה בקור המטפלת באמצעות בלון המוחדר לגוף דרך וריד המפשעה המגיע עד הלב. הבלון ממוקם בורידי הריאה ואז מופעל הקירור המשמעות בידוד ורידי הריאה וטיפול מיידי בהפרעת הקצב.
"הסיבה לטיפול על ידי בידוד ורידי הריאה היא מפני שידוע שהמקור של הפרפור מתחיל באזור זה ולכן ניתוק הוורידים מהפרוזדור השמאלי בצורה חשמלית, גורם להפסקת הפרפור. מדובר בטיפול מאוד יעיל מעל משמונים אחוזי הצלחה".
הגישה לטיפולים בפרפור פרוזדורים ברשות הפלסטינית
לדברי פרופ' סולימן מדובר באוכלוסייה המונה כשלושה מיליון איש. היות ומדובר בשכיחות של כ-2 אחוזים באוכלוסייה הכללית, ההערכה היא שקיימים ברשות הפלסטינית כמה עשרות אלפי אנשים הזקוקים לטיפול. פרופ' סולימן אומר כי עד לא מזמן השירות של אלקטרופיזיולוגיה כלל לא היה קיים ברשות, ועתה נעשה ניסיון להחדרת השירות האלקטרופיזיולוגי לרשות בשיתוף פעולה עם חברות ועמותות שונות.
"מה שמנסים לעשות ברשות זה לטפל באנשים באמצעות טכנולוגיות פשוטות ומתקדמות מדובר בהתחלה של תהליך, וללא ספק המצב כעת הרבה יותר טוב ממה שהיה בעבר. אנו מנסים לקדם שיתופי פעולה בין קרדיולוגים ישראלים וקרדיולוגים מהרשות הפלסטינית על מנת שישתתפו בהשתלמויות מקצועיות. כשמדובר בבריאות, אין מקום לפוליטיקה", הוא מסכם.
בשיתוף חברת מדטרוניק