אנליסטים על טבע: "אין ברירה, צריך לכרות איבר בשביל להציל את כל הגוף"
מהלך ההתייעלות שמוביל המנכ"ל החדש מתקבל בשוק כצורך השעה. IBI: "ללא תוכנית התייעלות משמעותית שכוללת גם קיצוץ דרמטי בכוח האדם החברה תתקשה להתאושש"
"עם כל הצער, במצב הקשה שבו נמצאת טבע גם אקמול כבר לא יעזור, צריך לכרות רגל בשביל להציל את כל הגוף", כך אמר היום (ה') סטיבן טפר, כלכלן הפארמה של בית ההשקעות IBI, על רקע מהלך הפיטורים הענק אותו מוביל מנכ"ל טבע הנכנס קור שולץ.
"אם רוצים להציל את טבע כחברה בכלל וכחברה ישראלית בפרט, אין שום ברירה אחרת", ממשיך טפר. לדבריו, "לא מדובר בהפתעה גדולה, שכן ברור שהחברה לא יכולה להמשיך במצבה הנוכחי. ללא תוכנית התייעלות משמעותית שכוללת גם קיצוץ דרמטי בכוח האדם החברה תתקשה להתאושש".
דרמה בטבע: החברה צפויה לפטר 1,700 עובדים בישראל
זו לא הפעם הראשונה שבה שולץ נכנס לחברה ומניף את גרזן הפיטורים
כמעט חודש עבר מאז כניסתו של שולץ לתפקיד - וכבר עתה אנו למדים שהוא מתכונן להוביל את טבע למהלך דרמטי של התייעלות: חברת הפארמה צפויה להכריז על פיטורי אלפי עובדים בארץ ובחו"ל, כ-20%-25% מבין 6,860 עובדי טבע בעולם.
הקיצוץ החד המגיע לאחר הדו"חות הגרועים שפרסמה טבע לסיכום הרבעון השלישי, לפני שלושה שבועות. הדוחות הציגו פגיעה קשה ברווחיות, ירידה בתזרים המזומנים והפחתה דרמטית בתחזית להמשך השנה.
לאחר פרסום הדוחות צנחה המניה ב-20% לשווי שנמוך ב-83% משווי השיא שלה. במקביל, התשואה על אג"ח החברה קפצה דרמטית. זאת לנוכח תחזיותיה של טבע, שגרמו לחשש ממשי שהחברה תיקלע בקרוב למשבר נזילות שיקשה עליה לפרוע את חובותיה במועד. גם בתרחיש האופטימי ביותר, יעמוד לרשותה ב-2018 סכום של 9.4 מיליארד דולר, כשעליה לפרוע 5.5 מיליארד דולר באותה שנה. בכל אחת מהשנים 2019-2021 תידרש לפרוע ארבעה מיליארד דולר, כשמלאי הנכסים שהיא מסוגלת להעמיד למכירה מתכווץ והולך.
"החוב הענק שרובץ על החברה מאיים למוטט אותה. החברה חייבת לעבור רה ארגון משמעותי והתייעלות בכדי לשפר את תזרים המזומנים שלה. מדובר רק בצעד ראשון מתוך מספר מהלכים שהחברה צריכה לנקוט בכדי לשפר את תזרים המזומנים ולהקטין את היקף החוב", אומר טפר.
לא המהלך האחרון
"המהלך הנוכחי הוא הכרח המציאות, אבל לא בטוח שהוא יספיק וגם לא בטוח שהוא יהיה האחרון", מוסיף בעניין זה גלעד אלפר מבית ההשקעות אקסלנס. "טבע צריכה להקטין עליות באופן מיידי ודרמטי ולכן למנכ"ל החדש לא נותרה ברירה". לטענתו המהלך הנוכחי הוא רק ההתחלה: "טבע עוד תצטרך לסגור מפעלים, לפטר עובדים ולצאת משווקים רבים שבהם היא פעולת", אמר.
אלפר מוסיף שמעבר לצעדי ההתייעלות מצידה של טבע, הסביבה העסקית שבה היא פועלת תוסיף להיות מאתגרת בזמן הקרוב. "טבע צריכה לקוות שמחירי התרופות יפסיקו לרדת בקצב מהיר כלפי מטה ושהריבית תמשיך להיות נמוכה מאוד בכדי שהחוב שלה לא יגדל", אומר אלפר. מעבר לכך, הוא מוסיף, "היא צריכה גם קצת מזל שהתרופות החדשות שהשיקה יצליחו".
מניית טבע זינקה בשבוע שעבר ביום אחד ב-8% בעקבות סקירה של בית ההשקעות ג'פריס, שנפגש עם מייקל היידן, סמנכ"ל המחקר והפיתוח של טבע (שגם צפוי לעזוב את החברה במסגרת תוכנית ההתייעלות הנוכחית).
בפגישה אמר אז היידן כי טבע לא תצטרך גיוס הון, וזה לא נמצא כרגע על הפרק. כעת, לפי גורמים בשוק, גיוס הון בהחלט נמצא על הפרק - השאלה היא רק מהו גובה הגיוס. מהלך זה של טבע צפוי לגרום לדילול של בעלי המניות, מהלך שפוגע באופן מובנה בשווי המניה.
השאלה שאין עליה תשובה היא כמה מהעובדים הולכים הביתה וכמה חיסכון זה יביא לטבע. גורם בשוק אמר ל"כלכליסט" כי "אין ספק שחיסכון שכזה עשוי לפגוע בשורת ההכנסות שכן מדובר בסגירת פעילויות לקיצוץ במוצרים שונים. כמו כן, השאלה היא כמה הדבר יסייע לטבע בשנים הקרובות, למהלך של פיטורים לוקח זמן עד שהוא מקבל ביטוי בדוחות הכספיים ובטווח הקצר ישנם 'קנסות' בדמות הפרשות שונות ופיצויי פטורים".
נכון לעכשיו, להורדת הדירוג של פיץ' לא הייתה משמעות מעשית עבור טבע, אך אם חברת דירוג נוספת תחליט להוריד את הדירוג גם כן, טבע כבר תהיה בבעיה.