דיון סוער בכנסת על נגב קרמיקה: "שיעור מאלף בחזירות"
נושאי פיטורי העובדים והסגירה הצפויה של נגב קרמיקה מגיעים שוב לכנסת לדיון משותף של ועדות העבודה והכלכלה. הנהלת המפעל סירבה לשלוח נציג לדיון. ח"כ איתן כבל אמר כי "קיים גורם שמעוניין לרכוש את המפעל אך ההנהלה לא טורחת להיפגש אתו"
ועדות העבודה והכלכלה של הכנסת מקיימות היום (ד') דיון משותף שיעסוק בסגירה הצפויה של מפעל נגב קרמיקה ובפיטורי כ-140 העובדים בו. הנהלת נגב קרמיקה לא הגיעה לדיון, שבו קראו חברי הוועדות לעצור את סגירת המפעל בכל דרך אפשרית, ותבעו בדיקה של המפקחת על הבנקים כיצד נקבעה מחיקת החובות לבעלים והאם היתה התניה להשאיר את פעילות המפעל על כנו.
138 עובדי נגב קרמיקה יפוטרו: "הרגשה שהגוף מתמוטט, לאן נלך בגיל 50?"
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), אמר בפתיחת הדיון: "נכון לרגע זה יש גורם שרוצה לרכוש את נגב קרמיקה, ההנהלה הנוכחית לא טורחת להיפגש איתו. מדינת ישראל מחקה להם 450 מיליון שקל". כבל דרש לחשוף מי הם המשקיעים שעומדים מאחורי חברת ויולה המחזזיקה במפעל: "אי אפשר לעבור לסדר היום על כך שהנהלת המפעל בחרה לא להגיע לדיון. יש להרים מסך מעל המשקיעים. אנחנו רוצים לדעת מיהם האנשים האלה".
הנהלת המפעל הוזמנה לדיון המיוחד, אך הודיעה אתמול כי לא תשלח נציג משום שבפעם שעברה שהתייצבו בוועדה הוטחו בהם "האשמות והשמצות ללא כל הצעה פרקטית". סיבה נוספת שציינו במכתב הייתה "חשש פיזי לאנשי ההנהלה". עוד נטען במכתב על ידי ההנהלה כי הטענות שקיבלו מענקים מהמדינה "משוללות אחיזה במציאות".
"ההנהלה מושכת זמן"
יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), פנה למבקרת הבכירה בבנק ישראל, רעיה ויטנברג שפרנט, ושאל: "האם בנק ישראל היה בתמונה כשהבנקים מחקו לבעלים החדשים את חובות המפעל, בסך מאות מיליונים?. שפרנט השיבה: "אנחנו לא מלווים כל עסקה. אני מנועה מלהתייחס מעבר לכך". עוד אמרה: "בנקים לוקחים בחשבון לא רק שיקולים כלכליים טהורים, כמו למשל מניעת פיטורי עובדים. למקרה הספציפי לא אוכל להתייחס".
עובד מפעל נגב קרמיקה, יוסי גל, תהה: "אם נמחק לבעלים חוב של 460 מיליון שקל, האם יש אפשרות למחוק גם לנו העובדים, את החובות שהצטברו לנו? צריכה לקום ועדת חקירה, כי שדדו אותנו".עשרות מעבדי המפעל נכחו בדיון.
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר בדיון: "מה שקורה כאן זה אונס ברוטלי של החברה. התוקף מתחזה לקורבן. ההנהלה של נגב קרמיקה מתנהגת לאורך כל הדרך בבריונות ואלימות ומלמדת שיעור מאלף על חזירות. קרן ויולה קיבלה מחיקת חוב של מאות מיליונים ואחרי 4 חודשים רוצה לזרוק עובדים הביתה עם מכתבי פיטורים בוואטסאפ ובריונים להכות עובדים".
"הם לא באים בגלל סיבה אחת, בגלל האמת. הם לא מסוגלים להגיע לוועדה ולהסביר איך לוקחים עובדים ישרים והופכים אותם לבריונים. למה הם לא רוצים לפנות את הבמה לגורם אחר? הם רוצים להמשיך להיות השחקן המרכזי של הייבוא".
ראש עיריית ירוחם מיכאל ביטון: "יש לנו שבוע להציל את מפעל. בית הדין פסק שהם יוזמנו לשימוע. יש רוכש, יש כמה מתעניינים, יש הנהלה שמבזה את ממשלת ישראל, הציעו להם מענקים והם אומרים שהמפעל לא רווחי. יש רוכשים והם לא נפגשים איתם. ההנהלה מושכת זמן כדי שמכתבי הפיטורים ייכנסו לתוקף".
סגן השר להגנת הסביבה, ח״כ ירון מזוז (הליכוד): ״אסור לתת יד לסגירת מפעלים בנגב וצריך לתת מדליה לכל עובד ועובדת שעובדים בנגב קרמיקה. הם הגדר החיה שלנו והם אלו שבזכותם יושבים בבתי הקפה בתל אביב. הם תמצית הציונות האמיתית וההקרבה וכל סגירת מפעל בנגב היא מכה אנושה למפעל הציוני. נפגשתי הבוקר עם חייל משוחרר בן 21 שאבא שלו הוא אחד מהמפוטרים שסיפר לי שבמקום לנסוע עכשיו לטייל בחו״ל, את מענק השחרור הוא יתן לאבא שלו. זה קורע את הלב”. ח"כ אילן גילאון (מרצ), התפרץ לדבריו: "אבל אתה הממשלה, ואני מצפה ממך לפתרונות". גילאון הוסיף: "איך קוראים לבנאדם שקונה מקום כדי לסגור אותו? מחבל. כל פעם מחדש יוכלו ספקולנטים יוכלו לסגור מפעלים פה? אני לא מבין את החלטת בית המשפט".
.
תגובת הנהלת נגב קרמיקה: ״צר לנו שח״כ שמולי וחברי כנסת נוספים מנצלים את חסינותם כדי לומר אמירות שקריות ולא מדוייקות, ויתרה מכך נוקבים במילים לא מכבדות שאינן בלקסיקון הראוי לנבחרי ציבור. לגופו של עניין, בהמשך לאמירות לפיהן המדינה וההסתדרות הציעו חבלי הצלה שונים לנגב, נודה אם נציגי הממשלה,מועצת ירוחם וההסתדרות יפרסמו בפומבי ובאופן מפורט מה היו הצעותיהם המדוייקות להצלת מפעל נגב, שכן לא היו הצעות פרקטיות כאלה כלל, ומי שטוען כך טועה ומטעה״