שתף קטע נבחר
 

"חוקרים פרטיים": חלבונים מקולקלים ותולעים זקנות

אחרי כמה שנים של מחקר מדעי בסיסי מצאתי את עצמי לפתע בלב ליבה של תעלומה - למה שפרונים לא מצליחים לתקן את החלבונים האלה? ואיך זה קשור להזדקנות?

 

 

חלבונים יכולים להתקלקל! בדיוק כמו כל מכונה מקולקלת הם צרכים מומחה שיתקן אותם. בתאים שלנו יש קבוצה של חלבונים מומחים בשם שפרונים שיודעים לזהות ולתקן חלבונים מקולקלים.

 

עוד ב"חוקרים פרטיים" בערוץ הלימודים:

לחקור את יפן: מסע לארץ השמש העולה

פריזבי עם אלקטרונים והקשר לסמארטפונים שלנו

מידה כנגד מידע: למה אני שוקלת חלבונים?

למה בחרתי לטפל בעזרת יצירות ספרותיות?

 

בשפרונים נתקלתי לראשונה בתחילת לימודי התואר ראשון והרעיון - חלבונים שמתקנים חלבונים אחרים ריתק אותי. איך חלבון יכול לדעת שחלבון אחר מקולקל? מה הוא מזהה? ואיך הוא יכול לתקן? על מנת לנסות ולענות על השאלות האלה הצטרפתי למעבדת מחקר תוך כדי הלימודים. במבט ראשון היה נראה שהתחום הזה מעניין בעיקר אנשים כמוני, שאוהבים חלבונים.

 

התגובה הקבועה של סבתא שלי לסיפורים שלי על שפרונים הייתה - אבל מתי כבר תעשי אותי צעירה. אבל אז התברר שחלבונים מקולקלים אם לא מתקנים אותם עלולים להצטבר וצברים של חלבונים מקולקלים גורמים למחלות רבות, בעיקר מחלות תלויות גיל כמו פרקינסון, הנטינגטון ואלצהיימר. כך אחרי כמה שנים של מחקר מדעי בסיסי מצאתי את עצמי לפתע בלב ליבה של תעלומה - למה שפרונים לא מצליחים לתקן את החלבונים האלה? ואיך זה קשור להזדקנות?

 

ד"ר ענת בן-צבי
ד"ר ענת בן-צבי

 

איך אפשר לבחון את זה? התשובה הגיעה בכנס מדעי שהשתתפתי בו. על המסך הוצגו תולעים - ממש כמו בתמונה למעלה. חלק מכילות חלבונים תקינים וחלק חלבונים שגורמים להנטיגטנון. הבריאות זהרו בירוק חלק, אבל החולות היו מנוקדות בירוק - פתאום היה אפשר לראות את החלבונים המקולקלים בתולעת חיה ומזדקנת! היה לי ברור שמצאתי את הדרך.

 

כך נסענו אני ומשפחתי לשיקגו עיר הרוחות והרומן שלי עם התולעים זוהרות התחיל. רומן שנראה שימשיך עוד זמן רב כי התולעים אכן עוזרות לנו להבין הזדקנות וחשוב מכך מחלות. אני עדיין לא יכולה לעשות את סבתא שלי צעירה, אבל אני וקבוצת המחקר שלי באוניברסיטת בן-גוריון למדנו שתהליך ההזדקנות מתחיל כשהחלבונים המומחים מתקלקלים, הרבה לפי הקמט הראשון. אם נבין למה ואיך, נוכל אולי גם לעצור או להאט את התהליך.

 

ד"ר ענת בן-צבי היא מרצה בכירה באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב במחלקה למדעי החיים

 

חוקרים פרטיים הוא מדור חדש בערוץ הלימודים של ynet, שבו יסבירו חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית" http://www.young.academy.ac.il/

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תולעים. הבריאות זוהרות בירוק
מומלצים