ראיתם חמור בת"א? כנראה שזה סתם עצמאי
רפורמת רישוי העסקים הדיפרנציאלי שאושרה בממשלה השבוע אמורה להקל על העסקים הקטנים, אך זו מתוכננת להגיע לחקיקה בכנסת רק ב-2019. בינתיים, חלק מהעצמאים החליטו לצאת במחאה ולנסות לעורר את מודעות הציבור על ידי הקבלת אוכלוסיית העצמאים ובעלי העסקים הזעירים לחמורים
לחמורים נמאס: אוכלוסיית העצמאים ובעלי העסקים הקטנים בישראל, נמצאת כבר זמן רב "בין הכסאות" - לשכירים ישנה אפשרות להתאגד ולדאוג לזכויותיהם, והמעסיקים הגדולים יכולים לדאוג לאינטרסים שלהם בעצמם. רפורמת רישוי העסקים הקטנים של משרד הפנים ומשרד ראש הממשלה שאושרה השבוע בממשלה מספקת הקלות בבירוקרטיה לאוכלוסיה זו, אך היא צפוייה להגיע לחקיקה סופית בכנסת רק במחצית השנייה של 2019.
"המדינה מפילה הכל על העסקים הקטנים"
עקב כך, יצאה היום "הסתדרות העצמאים", גוף חדש אשר קם לפני כשנה, בקמפיין שנקרא: "לחמורים נמאס", ומטרתו לעורר את המודעות ולקדם שינוי בחקיקה וברגולציה עבור ציבור העצמאים ובעלי העסקים הזעירים (עד 5 עובדים). אנשי הארגון התחפשו לחמורים והסתובבו ברחובות תל אביב עם שלטים. (יוצר סרטון החמורים אשר הוצג כחלק מהקמפיין: אסף ליפובסקי)
בהסתדרות העצמאים הניחו מכתב על שולחנם של כל חברי הכנסת, בו הם פירטו את מצב העצמאים ודרישותיהם לשינוי החקיקה: "ציבור העצמאים סובל ממחסור חמור בתנאים סוציאליים בהשוואה לציבור השכירים, ממיסוי בלתי מותאם, מקשיים בירוקרטים משתקים, ומכשלי שוק מימוניים מובנים. נכון להיום, אין כל דאגה אמיתית לעתידם של העצמאים בישראל, ואין כל גורם ממשלתי המבקש לקחת אחריות", נכתב.
"רק שניים מכל עשרה עסקים שורדים מעל לעשור, רק אחד מכל שלושה עסקים ישרוד חמש שנות פעילות. מחצית מהעצמאים מרוויחים מתחת ל-6,900 שקל ברוטו. לא יתכן שרק שניים מכל עשרה עצמאים יודעים לנהל עסק, לא יתכן ששמונה מתוך עשרה הם חסרי יכולת לשרוד את מנגנון השוק. מדינת ישראל בוחרת במודע שלא להכניס את היד לכיס בנושא העצמאים, בניגוד לאופן בו היא דואגת לציבור השכירים".
מנכ"ל הסתדרות העצמאים, נטע לי גרייבר, אמרה: "בפעם הראשונה, נציגי ציבור העצמאים יוצאים לרחובות למחות על המצב הקיים. פעילות השטח היום היא רמז ראשון לכך. אנו דורשים מהממשלה את קידום אוגדן חקיקה שהנחנו אתמול על שולחנם של חברי הכנסת והשרים, וכן קידומה של תוכנית לאומית לחיזוק מצב העצמאים".
רישיון עסק תוך 21 יום
בתוך כך, אושרה השבוע בממשלה רפורמת רישוי העסקים הדיפרנציאלי שאמורה לייצר אבחנה בטיפול בעסקים קטנים וזעירים, ביחס לבתי עסק גדולים.
לפי משרד הפנים, בישראל קיימים כ-150 אלף עסקים הנדרשים ברישיון עסק והמסווגים לפי 200 סוגי עיסוק שונים. קיימת שונות רבה בין סוגי העסקים מבחינת המורכבות שלהם: החל מדוכן מכירות קטן, וכלה במפעל תעשייתי גדול.
למרות השונות, תהליך הרישוי כיום, ברוב המקרים, זהה בכל סוגי העסקים: שישה רגולטורים שונים מעורבים בתהליך הרישוי (כבאות, בריאות, חקלאות, משטרה, הגנת הסביבה, עבודה ורווחה) וכן הרשות המקומית, כאשר לכל אחד מהם דרישות ותנאים משלו.
לפי התוכנית, 200 סוגי העסקים טעוני הרישוי יחולקו לשלוש רמות מורכבות: נמוכה, בינונית וגבוהה, כאשר לכל רמה נקבע מסלול מותאם: לרמה הנמוכה – מסלול "אישור על יסוד תצהיר", כך שתוך 21 יום ניתן יהיה לפתוח את העסק; לרמה הבינונית - מסלול על בסיס "היתר מזורז", בו כעבור 45 ימים נוספים ניתן יהיה לפתוח את העסק; ולרמה הגבוהה – המסלול הקיים, בו נדרש אישור הרגולטורים מראש.
עוד נקבע בתוכנית כי הנפקת רישיון עסק או חידוש רישיון שפג תוקפו, הם מעתה ואילך ברירת המחדל באם אין התנגדות של הרשות המקומית או הרגולטורים.
נקבע חלון זמן קצוב, ומי שלא הגיב בפרק הזמן הזה – כאילו אישר את הבקשה. זאת, בשונה מהמצב כיום, כאשר יש להמתין לקבלת כל האישורים בטרם הנפקת / חידוש רישיון.
בנוסף, בעסקים אשר מופו ברמת מורכבות נמוכה, בעל העסק יחתום על תצהיר כי הוא עמד בכל התנאים הנדרשים ממנו (אשר יפורסמו באתר אינטרנט ייעודי), ויוכל לפתוח את העסק. בין סוגי בתי העסק הנכללים במסלול זה: מכוני קוסמטיקה, מספרות, קיוסקים, חדרי כושר ומוסכים.