מחקר: כך את צריכה להראות כדי להתקבל לעבודה
מחקר חדש שפורסם בארה"ב חשף מהן נטיות המעסיקים לקבלת נשים לעבודה כאשר מוצגת בפניהם תמונתן בלבד. לפי המחקר, המועמדת בעלת הסיכוי הגבוה ביותר להתקבל לעבודה היא צעירה, רזה ולבנה. רק 15% מהמנהלים קבעו כי יעסיקו את המועמדת כבדת המשקל שהוצגה בפניהם
מסתכלים על הקנקן ולא במה שבתוכה: Fairygodboss , אתר חיפוש עבודה המיועד לנשים, ערך מחקר בקרב 500 מנהלי ומנהלות כוח אדם בארה"ב - חצי מהן נשים וחצי גברים, אשר הוצגו בפניהם תמונות של 15 מועמדות פוטנציאליות בעלות מראה שונה, גילאים שונים ורקע אתני שונה, וביקש מהם לתאר אותן באמצעות שלושה שמות תואר ספציפיים, ולאחר מכן לבחור את חמש המועמדות בעלות הסיכוי הגבוה ביותר לקבל עבודה אצלם. התוצאות מתארות מציאות עגומה מלאה בדעות קדומות ושיפוטיות.
צפו בדיון בנושא שהתקיים הבוקר (ג') באולפן ynet:
משקל, גיל וגזע
שמות התואר אותם יכלו המנהלים לשייך לכל מועמדת היו: מקצועית, לא מקצועית, חומר להנהגה, בטוחה, אינטליגנטית, חברותית, מהימנה, קרה, שטחית, חסרת ביטחון ועצלנית.
רק 15.6% מהמנהלים והמנהלות בחרו את המועמדת כבדת המשקל כאחת מהנשים שהיו מקבלים לעבודה. 20% תיארו אותה בתור "עצלנית" - יותר מכל הנשים האחרות. 21% תיארו אותה בתור "לא מקצועית" ורק 18% תיארו אותה בתור בעלת פוטנציאל הנהגה. "נשים בעלות משקל עודף צריכות להבליט את מיומנויות העבודה, המקצועיות, המוסריות וההנהגה שלהן יותר ממועמדות אחרות על מנת לקבל יחס שווה", כך נכתב בדו"ח.
לפי המחקר, על אף שהמועמדת המבוגרת נתפסה לרוב בתור בעלת מאפיינים חיוביים יותר, רוב המנהלים עדיין בחרו שלא לגייס אותה. מתוך 15 מועמדות, מועמדת זו דורגה במקום ה-6 מבחינת מקצועיות, מקום 3 במנהיגות ומקום ראשון במהימנות. למרות זאת רק 29.2% מהמנהלים הכלילו אותה ברשימת המועמדות אותן היו מגייסים.
רוב אנשי הגיוס העדיפו לגייס נשים מהגזע שלהן, כך לפי המחקר. בקרב נשים שחורות שהשיבו לסקר, 67.7% רשמו את המועמדת האפרו-אמריקאית בראש סדר העדיפויות שלהן. בקרב אסיאתיות, 61.5% הציבו את האישה עם המראה האסיאתי בראש הרשימה. ממצאים אלו מורים על כך שנשים ממיעוטים אתניים מחזיקות בסיכוי גדול יותר לקבל עבודה כשמי שמראיין אותן הוא מאותו גזע כמותן.
יש לציין כי מכיוון שרוב המגייסים יהיו לרוב לבנים, הנטייה להעסיק עובדים ועובדות מאותו הגזע, תנציח את המצב הקיים, וסיכוייהם של עובדים מקבוצות אתניות אחרות יהיו נמוכים יותר באופן כללי.
נשים נמדדות גם בקוד הלבוש בעבודה
המראה הנשי ה"רצוי" משתקף גם בקוד הלבוש הנדרש מנשים במקומות העבודה. "רוב קודי הלבוש בעבודה עוסקים בתקינות מגדרית - שנשים יהיו נשיות וגברים יהיו גבריים". אומרת ד״ר יופי תירוש, ראש בית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר, ומומחית לזכויות אדם ומגדר.
"לאישה יגידו: 'את חייבת למרוח לק', ולגבר יגידו: 'אסור לך למרוח לק'. או שלנשים יגידו: 'שיער ארוך או אסוף' ולגברים יגידו: 'אסור שיער ארוך'. ההבדלים האלה נועדו לשמור על סדר ויזואלי יציב, שבעזרתו אנחנו יכולים לזהות גם מהגב האם מדובר בגבר או אישה. זה מוכתב מצורך מאוד עמוק של התרבות האנושית לשמר את ההבחנה היציבה בין זכרים לבין נקבות".
"נשים נמדדות על ידי המראה החיצוני שלהן הרבה יותר מאשר גברים. יש להן יותר איזורים בגוף שהן צריכות לטפח, בגלל זה כל הזמן צוחקים על זה שלוקח לה 'מאה שנים לצאת מהבית'. יש לאישה המון דברים שהיא צריכה לדאוג להם - שגברים לא צריכים. גם אם הם מתלבשים יפה. הם לא עסוקים בללכת יציב על העקבים או לסדר את המייק אפ שנמרח".