תוכנית הקיצוצים בטבע נחשפת: פיטורי ענק ומכירת מפעלים
ענקית התרופות הישראלית תכריז מחר על תוכנית הקיצוצים הדרמטית בתולדותיה. התוכנית צפויה לכלול את סגירת מרכז המו"פ בנתניה, פיטורים המוניים במפעל בנאות חובב ובמטה וניסיונות למכור את המפעל בקריית שמונה ואת המרכז הלוגיסטי הגלובלי בשוהם
יום חמישי השחור של טבע: תפטר, תסגור ותמכור. תוכנית הקיצוצים של מנכ"ל טבע החדש, קאר שולץ, מתחילה להיחשף. ענקית התרופות הישראלית תפרסם את הפרטים המלאים מחר בצהריים, אך פרטיה הגיעו ל"כלכליסט".
דיווח: יצחק פטרבורג התפטר מטבע
דיווח: טבע שוקלת לפטר 10,000 עובדים
לפי התוכנית, מרכז המחקר והפיתוח של החברה בנתניה ייסגר, מהמפעל בנאות חובב יפוטרו מרבית העובדים, המפעל בקריית שמונה יימכר או ייסגר, וכ-500 עובדים מהמטה של החברה בפתח תקווה יפוטרו. בסך הכול יפוטרו כשליש מ-6,800 עובדי החברה בישראל. זהו גל הפיטורים הגדול ביותר במשק הישראלי בשנים האחרונות .
המטה התנפח
המפעל בנאות חובב מייצר חומרי גלם כימיים לתרופות, ומועסקים בו 1,200 עובדים. מכיוון שבשוק התרופות הגנריות חומרי הגלם מגלמים 40%-50% ממחיר התרופה, לטבע יש אינטרס לשמור על דריסת רגל בתחום. לכן, ייתכן שהחברה לא תסגור את המפעל, אך בכל מקרה ייערכו בו קיצוצים נרחבים, ומרבית עובדיו, אם לא כולם, צפויים להישלח הביתה.
המרכז בנתניה, שעוסק במחקר ופיתוח, מעסיק כ-350 עובדים והוא צפוי להיסגר. במהלך השנים העסיק המרכז עוד ועוד עובדים, בדומה למטה בפתח תקווה, ובשנותיה הטובות של החברה רווחה בה הבדיחה שבטבע גם למזכירה יש מזכירה. לפיכך, הוא והמטה היו בראש רשימת הקיצוצים.
המפעל בקריית שמונה - מיגדה - שמעסיק 250 עובדים ושבו מייצרת החברה מוצרי פלסטיק לענף התרופות ואת ה"טבעדפטור", שמגן על צוותים רפואיים מחשיפה לתרופות מסוכנות, הוא רווחי. המפעל מוכר את מוצריו ל־20 מדינות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בשנה.
לפי ההערכות בטבע, המפעל יכול להתקיים גם עצמאית, ולכן תנסה טבע למכור אותו. אם החברה לא תצליח בכך, הוא עשוי להיסגר.
כמו כן, טבע אינה מעוניינת להמשיך ולהפעיל את המרכז הלוגיסטי הגלובלי ס.ל.א, הפועל מאזור התעשייה בשוהם, ובו מועסקים כ-700 עובדים. המרכז נחשב למוביל ולמתקדם בתחומו, ובדומה למפעל בקריית שמונה גם הוא רווחי בזכות עצמו. הסבירות שטבע תמכור ולא תסגור אותו גבוהה מהסבירות שזה יהיה גורלו של המפעל בקריית שמונה.
אחת האינדיקציות של הנהלת טבע לסיכוי הגבוה למכור את המרכז היא הנפקתה של חברת הלוגיסטיקה נובולוג בחודש מרס האחרון לפי שווי של חצי מיליארד שקל. מכירת המרכז עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של שולץ, שמבקש לצמצם את הפעילויות של טבע שאינן נמצאות בליבת עבודתה.
חברות הליסינג ייפגעו
בשל היקפו של גל הפיטורים בטבע הוא צפוי לפגוע גם במעגלים נוספים הקשורים לחברה, כמו ספקים וקבלני משנה - יצרני אריזות, חברות הסעדה, חברות שמירה, חברות ניקיון ועוד.
ל"כלכליסט" נודע כי חברות הליסינג שעובדות עם טבע קיבלו לאחרונה הודעה על הקפאת המהלך לרכישת רכבים חדשים והחלפת הישנים עבור עובדי החברה. בהמשך צפויות החזרות רכבים רבות על ידי עובדי המטה שיפוטרו מהחברה. רבים מהם נמנים עם הדרג הניהולי, שנהנה מהטבת רכב.
למעגלים אלו יש להוסיף קבוצות מובחנות פחות, כמו מורים פרטיים ונותני שירותים אחרים, שצפויים גם הם להיפגע, שכן עובד טבע שפוטר עשוי להגיע למסקנה שאין ביכולתו לממן עוד את שיעורי המוזיקה של ילדיו, למשל.
תוכנית גלובלית
גל הפיטורים הוא חלק מתוכנית ההתייעלות הגלובלית של החברה שמוביל שולץ. במסגרת התוכנית החברה צפויה לפטר 10,000 עובדים. בנוסף, מספר החטיבות הגיאוגרפיות של החברה יצומצם, מחמש לשלוש, ומספר המנהלים יופחת גם הוא: במקום שני מנהלים לכל חטיבה - אחד שאחראי על תחום תרופות המקור ואחד שאחראי על תחום התרופות הגנריות - יהיה רק מנהל אחד.
מטרת התוכנית היא לחסוך לטבע הוצאות של 2-1.5 מיליארד דולר כדי להקל עליה את ההתמודדות עם החוב האסטרונומי שלה, שנכון לסוף הרבעון השלישי של השנה (יולי־ספטמבר) עמד על 34 מיליארד דולר.
שולץ, שקיבל לידיו חברה עם חוב עצום, מניה מדשדשת ותרופת דגל - קופקסון - שהפטנטים עליה פקעו, מעוניין לחתוך בבשר החי, וכמה שיותר. לגישתו, זה מה שטבע זקוקה לו כעת. שולץ, אזרח דנמרק, נטול זיקה וסנטימנטים לישראל. לנגד עיניו עומדת מטרה אחת בלבד: לייצב את החברה ולהעלות את מחיר המניה שלה. משום כך, הוא חייב לשרת את החוב של החברה בראש ובראשונה ולהעדיף זאת על פני השקעה במחקר ופיתוח שיניבו רווחים בעוד כמה שנים, אם בכלל.
הסתדרות העובדים ממתינה להתבהרות התמונה בטרם תגיב לתוכנית ההתייעלות. בתחילת השבוע צפוי יו"ר ההסתדרות להיפגש עם בכירי טבע כדי להבין מה הם מתכננים ולאחר מכן יחליט כיצד לפעול בנושא.