החרדים שעובדים מרוויחים 43% פחות
הכלכלן הראשי: גבר חרדי שנמצא במעגל התעסוקה מרוויח כ-8,200 שקל בממוצע, בעוד שגבר יהודי שאינו חרדי מרוויח 14,475 שקל בממוצע – פער של 43%. הסיבות: שעות העבודה השבועיות הקטן יותר של גברים חרדים, והמיומנויות הנמוכות שלהם בקריאה, מתמטיקה, אנגלית ושימוש במחשב
ההכנסה הממוצעת של צעירים חרדים שנמצאים בתעסוקה, נמוכה בכ-43% מזו של גברים יהודים שאינם חרדים, כך עולה מהסקירה של הכלכלן הראשי באוצר. בעוד שההכנסה החודשית מעבודה של גבר חרדי עומדת על 8,205 שקל בממוצע, ההכנסה החודשית מעבודה של גבר יהודי שאינו חרדי עומדת על 14,475 שקל בממוצע.
הגידול נבלם: רק חצי מהגברים החרדים עובדים
על גאווה ועבודה: כך תואץ כניסת הגברים החרדים לשוק התעסוקה
אושר: 7% חרדים בשירות הציבורי; בנט הציע לבטל העדפה מתקנת לערבים
הסבר אפשרי אחד להבדלים הוא העובדה שהאוכלוסייה החרדית צעירה יותר בממוצע מהאוכלוסייה הלא חרדית, באופן שמשפיע גם על השכר הממוצע. כך, אם התפלגות הגילאים של אוכלוסיית הגברים החרדים היתה זהה לזו של האוכלוסייה החילונית, היתה ההכנסה הממוצעת של גברים חרדים גבוהה ב-5%-10%. אולם בניכוי השפעה זו, הפער בין שתי האוכלוסיות עומד קרוב ל-40%.
הסבר נוסף לפער היא העובדה שגברים חרדים עובדים בממוצע מספר קטן יותר של שעות בשבוע. בעוד שמספר שעות העבודה השבועיות של גבר יהודי שאינו חרדי עמד ב-2015 על כ-46, הרי שממוצע שעות העבודה השבועיות של גבר חרדי עמד על כ-38.
המיומנות המשפיעה ביותר על הבדלי השכר: שימוש במחשב
מתוצאות מבחן PIAAC של ה-OECD, שבחן את מיומנויות האוכלוסייה הבוגרת, עולה כי למרות שאין הבדלים בין גברים חרדים לגברים שאינם חרדים במיומנויות הקריאה והמתמטיקה, הרי שקיים פער מובהק לרעת האוכלוסייה החרדית בתחומים אלה בגילאים צעירים, בגילאי 16-40.
פער גדול ומובהק יותר קיים בין גברים חרדים לגברים שאינם חרדים בתחום המיומנויות בשימוש במחשב, בעוד שבלמעלה מ-60% ממקומות העבודה נעשה שימוש במחשבים, ולפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קיים מתאם מובהק בין כישורים אלה לבין רמת השכר הצפויה.
הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2011 הצביע על פערים גדולים מאוד בין הגברים החרדים לגברים היהודים שאינם חרדים בידיעת האנגלית. 23% בלבד מהגברים החרדים בני 20-34 דיווחו על ידיעת השפה האנגלית, בעוד שבקרב הגברים היהודים שאינם חרדים 83% דיווחו על ידיעת האנגלית.
גם בקרב הגברים החרדים שדיווחו על ידיעת האנגלית, פחות מ-50% דיווחו על שליטה בדיבור ובקריאה באנגלית ברמה טובה או טובה מאוד, לעומת 90% מהגברים היהודים הלא חרדים.
זאת בעוד שיותר מ-30% מהגברים היהודים בגילאים הצעירים מדווחים על שימוש באנגלית כשפה שנייה במקום עבודתם, משמע שידיעת השפה האנגלית היא כישור חשוב לצורך השתלבות בשוק העבודה.
החרדים מצטרפים מאוחר לשוק העבודה
כמו כן, שיעור הגברים החרדים בעלי תואר אקדמי הוא נמוך יותר. אמנם חלה בשנים האחרונות עלייה גדולה במספר החרדים שלומדים במערכת ההשכלה הגבוהה, אבל מבחינת שיעור הלומדים במערכת זו בקרב האוכלוסייה הכללית עדיין מדובר בשיעור נמוך ביותר. בקרב ילידי 1990, רק כ-5% מהגברים החרדים למדו בשלב כלשהו במוסדות להשכלה גבוהה עד 2016, לעומת 37% בקרב הגברים היהודים שאינם חרדים.
בקרב גברים חרדים עד גיל 31 מתקבלים שיעורים גבוהים יותר של כניסה להשכלה הגבוהה – כ-9% לילידי 1985. למרות שיעורים נמוכים של גיוס ולמידה במוסדות להשכלה הגבוהה, הגברים החרדים מצטרפים מאוחר יותר לשוק העבודה, מה שיכול להסביר את השכר הנמוך יותר. שיעור התעסוקה של הגברים החרדים גבוה בכ-9% בגיל 33 מאשר בגיל 27.
להצטרפות המאוחרת לשוק העבודה והלימודים יש השפעות שליליות שונות. מדובר באובדן של שנים שבהן ניתן לצבור ותק וניסיון בתעסוקה, כשכל שנת ניסיון מעלה את השכר באופן משמעותי. בנוסף, מעסיקים לרוב מעדיפים עובדים צעירים לתפקידים שמתאימים לתחילת הדרך המקצועית.
כמו כן, הכניסה המאוחרת לשוק העבודה מצמצמת את האפשרויות של העובד לבחון את התאמתו לתחום העיסוק ולבחור מקצוע שתואם את הכישורים וההעדפות, מה גם שמקובל להניח שיכולות הלימוד הן גבוהות יותר בגילאים צעירים.