שתף קטע נבחר
 

סיור קולינרי בעיר העתיקה בירושלים

רגע לפני תחילת השנה האזרחית החדשה, צללנו אל חומות האבן המיסטיות של העיר העתיקה בירושלים, ומצאנו שם הרבה חומוס, חלבה משכם, קבב, בייגלה ירושלמי, תבלינים והפתעות נוספות שתוכלו למצוא רק בעיר העתיקה

צילום: לין לוי

צילום: לין לוי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשעוברים את חומות העיר העתיקה, צוללים לעולם אחר. סמטאות האבן בנות 3000 שנה ובכל פינה ובכל אבן חקוקה היסטוריה. העיר העתיקה היא מקום אחר, מחוספס וכמעט מיסטי. אם לא מכירים את האזור ואת האנשים שחיים, קונים ומוכרים כאן אפשר בקלות להרגיש זרות. העיר העתיקה לא מתנחמדת לאף אחד ובמקומות מסוימים היא אפילו יכולה להיות קשה לעיכול. מצד שני, האנשים המיוחדים שחיים ועובדים במקום, יודעים בדיוק מה הם עושים - והם עושים את זה הכי טוב שיש.

עושר קולינרי נדיר, העיר העתיקה בירושלים (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
עושר קולינרי נדיר, העיר העתיקה בירושלים(צילום: לין לוי)
 

בתוך העיר העתיקה יש עשרות מקומות שכדאי להכיר, ולו רק כי הם משמרים את תזקיק האותנטיות הירושלמית כעיר, כבירה וכאחד המקומות הקדושים בעולם.

נוף משגע. "ההוספיס האוסטרי" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
נוף משגע. "ההוספיס האוסטרי"(צילום: לין לוי)
 

אי אפשר להקיף את עושרו האנושי והקולינרי של המקום הזה שהוא, לא משנה איך תסתכלו על זה, מיוחד מכל המובנים. 

לאונג' בסגנון סיפורי "אלף לילה ולילה" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
לאונג' בסגנון סיפורי "אלף לילה ולילה"(צילום: לין לוי)
 

אז מה אוכלים בעיר העתיקה? ממתקים ערביים כמו בקלאווה, כנאפה ומיני עוגיות ברמות שונות של נימוחות. חומוס, הרבה חומוס, ולא סתם בלילה שעשויה גרגרים, אלא מנות הדגל של החומוסולוגים. יש כאן גם חלבה משכם, קבב נהדר, פלאפל, מיצים סחוטים, הבייגלה הירושלמי המפורסם מהסוג הטוב ביותר שיש וגם בשר על המנגל, דגים, תבלינים, ירק עונתי נדיר, שומשום וטחינה שאפשר למצוא רק בעיר העתיקה.

 

בינת אלבלאד

במרחק מספר פסיעות מ"השער החדש" (בין "שער שכם" ל"שער יפו") ישנו בית קפה קטן עם מפעל ייצור קטן עוד יותר, שממוקם בקומה השנייה. המקום מציע מארזים של מאפים ממולאים, אותם מכינות במפעל נשים מהעיר העתיקה. למעשה, "בינת אל בלאד" הוא מיזם חברתי להעצמת תושבות העיר העתיקה, שפירושו המילולי הוא "בנות הכפר".

מיזם חברתי. מאפה שהכינו הנשים ב"בינת אל בלאד" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
מיזם חברתי. מאפה שהכינו הנשים ב"בינת אל בלאד"(צילום: לין לוי)

כדאי להגיע לכאן במיוחד בשביל הסמבוסקים הקטנים במילוי חמצמץ ופיקנטי של זעתר (מארז של כ-15 יחידות עולה 25 שקלים), ספיחה, לחמא בעג'ין וגם שושברק (33 שקלים לקילו) שאפשר לקנות הביתה במשקל.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מאפים אסליים (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
מאפים אסליים(צילום: לין לוי)

רחוב קזנובה, 02-62770333, שני-שבת 16:00-10:30

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

 

לינא

זוהי אחת מארבע החומוסיות שנמצאות בעיר העתיקה, שהיא גם החומוסייה היחידה בעולם שחברה בתנועת ה-Slow Food (תנועה המנסה לשמר את התרבות הקולינרית ולעשות שימוש נרחב במזון מן הצומח, בזרעים, בבשר מחיות משק ובגינון מסורתי המתאים לבית הגידול המקומי). המקום צפוף מאוד ומואר בתאורת פלורסנט חזקה מדי, אבל יש שם קומה שנייה, חדשה יחסית, שבהחלט משפרת את המצב.

אל תצפו כאן לחומוס של יפו. מנת החומוס של "לינא" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
אל תצפו כאן לחומוס של יפו. מנת החומוס של "לינא"(צילום: לין לוי)
 

מנות החומוס החמצמצות מוכנות בדלפק שצמוד לדלת הכניסה. ואל תצפו כאן לחומוס הדליל והמלא בטחינה של יפו, אלא לחומוס ירושלמי אסלי, כזה שמתובל בעדינות, ומנגד זוכה לכמות מיץ לימון נדיבה, בעל מרקם דחוס וחלק ואין לו שום כוונה להיות קליל או קטיפתי. הוא מוגש עם בצל טרי, פלפל חריף, מלפפון חמוץ ופיתות דקיקות.

אין לחומוס כאן שום כוונה להיות קליל או קטיפתי (צילום: לין לוי)
אין לחומוס כאן שום כוונה להיות קליל או קטיפתי(צילום: לין לוי)

התפריט כאן מציע כמה וריאציות של חומוס, ביניהן חומוס פול (20 שקלים), מסבחה (20 שקלים) וחומוס עם צנוברים (25 שקלים). מלבד החומוס יש גם סלט ערבי (12 שקלים) וצלחת לבנה (15 שקלים).

 

רחוב מעלות א' ח'אנקה 42, 02-6277230, ראשון-שבת 16:00-09:00

 

חומוס זיאד

חומוסייה נוספת שממוקמת במרחק של כעשרים מטרים מחומוסיית "לינא", ובעלת שני שמות: "חומוס זיאד" ו"אבו שוקרי הקטן". ולמה קטן? כי החומוסייה שייכת לבנו של אבו שוקרי האוריגינל (בעל החומוסייה המפורסמת בעיר העתיקה), או, אם נלך על הגרסה הנוספת של הסיפור הזה - בנו של מי שעבד אצל אבו שוקרי, הכל תלוי לאיזו גרסה של הסיפור אתם בוחרים להאמין.

השם לא משנה, העיקר שהחומוס טעים (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
השם לא משנה, העיקר שהחומוס טעים(צילום: לין לוי)
 

לחומוסייה הזו אין שלט ואין תפריט ויש בה ארבעה שולחנות בסך הכל, אבל תור הממתינים לחומוס שעומד ליד הדלפק, יגרום לכם להבין שהגעתם למקום הנכון. ה"חומוס של זיאד" הוא חומוס לאמיצים: יש לו ארומה ביצתית, חמיצות דומיננטית ומרקם מחוספס כמו המקום שבו מכינים אותו. ואם כבר נגענו בזה - כאן לא תמצאו לא תיירים ולא יהודים, אבל כן יש בו, כאמור, את החומוס הירושלמי האסלי. כמו כן, מגישים כאן פלאפל פריך מבחוץ ועסיסי מבפנים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

פריך מבחוץ ועסיסי מבפנים. "חומוס זיאד" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
פריך מבחוץ ועסיסי מבפנים. "חומוס זיאד"(צילום: לין לוי)

מנת חומוס עם גרגרים הכוללת שתי פיתות, פלאפל וירקות, תעלה לכן כאן כ-20 שקלים. יש גם מסבחה משובחת, שיש הטוענים כי היא זהה לחלוטין לזו המוגשת אצל אבו שוקרי המפורסם (והמקורי כמובן).

 

רחוב מעלות א' ח'אנכה 65 (פינת רחוב הח’אנכה והרחוב המרכזי של השוק), 02-6283640, ראשון-שבת 17:00-08:00

 

הרוכלות של העיר העתיקה

ברחוב בית הבד (או רחוב השומשום) וגם בצידי המדרגות המטפסות לעבר שער יפו, יושבות רוכלות ערביות מבוגרות שמוכרות את הירוקים שהן ליקטו בהרי ירושלים. אצלן תמצאו את גרגר הנחלים (שמכיל כמות עצומה של מינרלים, ויטמינים וחלבונים), את המרווה הירושלמית, את הזעתר ואת עלי לשון הפר, המצוינים למילוי לא פחות מעלי הגפן. מחיר חופן שכזה הוא רק כמה שקלים בודדים (בין 10-2 שקלים לחבילה).

כל הירוקים שתרצו בכמה שקלים בודדים. רוכלת של עלי בר (צילום: לין לוי)
כל הירוקים שתרצו בכמה שקלים בודדים. רוכלת של עלי בר(צילום: לין לוי)

זו גם הנקודה האהובה על שפים ואנשי קולינריה, כמו השף יונתן רושפלד, שדואג לבקר שם לא מעט. אפשר להבין למה.
רחוב בית הבד

 

ג'אעפר

המקום הכי מפורסם לאכול בו ממתקים ערביים בעיר העתיקה הוא המקום הזה, שמזכיר במראה שלו חדר אוכל בקיבוץ. על השולחנות הארוכים מונחים כנאפה וקנקן לימונדה, ואפשר למצוא כאן גם שערות קדאיף, כנאפה מסולת ומינים שונים של בקלאוות. הכול מתומחר במחיר אחיד של 14 שקלים לצלחת. במשקל, הממתקים הללו יעלו לכם בין 95-36 שקלים לקילוגרם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

רחוב בית הבד 40, 02-5836146, ראשון-שבת 18:00-10:00

 

טחינה ג'יבריני

מפעל טחינה משפחתי - שמתחבא במשך 130 שנה בתוך חדר אחורי של מכולת משפחתית - ובו איסחאק ג'יבריני ושותפו המשופם, מכינים ארבעה סוגים שונים של טחינה בשיטה המסורתית על אבני ריחים מאבן בזלת, שעתיקות אפילו יותר מהמפעל.

לחובבי הטחינה, אבל לא רק. "טחינה ג'יבריני" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
לחובבי הטחינה, אבל לא רק. "טחינה ג'יבריני"(צילום: לין לוי)

אפשר לקנות כאן טחינה לבנה, טחינה אדומה שמיוצרת משומשום קלוי, טחינה מלאה וטחינה שחורה שנקראת "חאבט אל ברקה" ועשויה מקצח. כמו כן, תמצאו כאן את ה"קוסבה" - טחינה נטולת שמן וגם ריבה מטחינה שחורה, דבשת ענבים, שמן זית ושומשום. קילוגרם טחינה לבנה יעלה לכם כאן 36 שקלים, על קילו טחינה מלאה, אדומה וטחינת קצח - תשלמו 45 שקלים. מחיר כל הממתקים במשקל - 95-36 שקלים.

 

רחוב מעלות אל מולויה 2, ראשון-שבת 16:00-08:00

 

דוכן קפה

על מדרגת אבן בתוך סמטה, במקום הכי לא צפוי, ישנו דוכן קפה קטן שבו אפשר למצוא קפה ארומטי סמיך ובעל טעם חזק. בעל הדוכן מבשל אותו על פתיליה קטנה בתוך פינג'אן חרוך, והתוצאה היא קפה חזק שמעיר את כל הגוף כמו זריקת אדרנלין, ומשאיר בפה טעם מריר וממכר.

זריקת אדרנלין (צילום: לין לוי)
זריקת אדרנלין(צילום: לין לוי)

אל לכם לזלזל במראה הדוכן או בגילם הצעיר של מי שמכין בו את המשקה - הדוכן הזה, כך מסתבר, מספק את הקפה לרוכלים בשוק, ללקוחות של המאפיות הסמוכות וגם לעוברי אורח שרוצים לסייע לחומוס שזללו לפני כגמה רגעים - להתעכל טוב יותר בגופם.

 

ואם בניתם על מנוחה עם כוס קפה - אז זה ממש לא המקום. אין כאן מקומות ישיבה, אבל אפשר לעמוד ליד הדוכן ולשתות את הקפה בכוס זכוכית קטנה, או, לחילופין, לקחת את הקפה בכוס חד פעמית ולהמשיך להסתובב בסמטאות העיר העתיקה.

 

סמטת מאלות אל בטיח (מתוך רחוב בית הבד) ראשון-שבת 17:00-08:00

 

שף עם סיר על הראש

ברחוב הראשי של העיר העתיקה ישנה תופעה שנקראת "שף עם סיר על הראש". למעשה, שמו הוא אבו ג'יהד ומזה 30 שנה, מדי בוקר, הוא מכין תבשיל של תפוחי אדמה, בשר, כבש ועגבניות, אופה לחמא בעג'ין - מאפים עגולים בעלי דפנות גבוהות שלתוכם הוא מכניס בשר וביצת עין, או רק ביצת עין ללא הבשר.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כשהאוכל מוכן, הוא יוצא לסיבוב ראשון במקום מפגשם של נהגי האוטובוסים. את הסיבוב השני הוא עושה בשעה 11:00 בערך, לאורך רחוב בית הבד, והפעם על מנת להאכיל את כל הרוכלים וגם את עוברי האורח הסקרנים, שמצליחים לתפוס אותו כשעדין נשאר לו משהו בסיר. 

 (צילום: אמיר משה) (צילום: אמיר משה)
(צילום: אמיר משה)
אבו ג'יהד והסיר (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
אבו ג'יהד והסיר(צילום: לין לוי)

אבו ג'יהד, בעל הקול הסטראופוני וידי הזהב, ממשיך את אביו, שהיה עושה בדיוק את אותו הדבר במשך 50 שנה. המאפים הנהדרים שלו עולים בין 8-4 שקלים, פיתה עם תבשיל חם עולה 9 שקלים, ולא תאמינו איזה תבשיל חורפי ונהדר זה: מתובל בנדיבות בפלפל חריף, והבשר כה רך, שפשוט אי אפשר להפסיק לזלול אותו.

 

כיצד מזהים את הבחור? פשוט מאוד - בעזרת הסיר שהוא נושא על ראשו. כשהוא מוצא נקודת מכירה מתאימה (בדך כלל ליד דוכן הקפה שהוזכר קודם) הוא ממקם את מרכולתו, ומתחיל להגיש מכל הבא ליד. וכשהסיר מתרוקן,, הוא מסיים את יום העבודה והולך הביתה.

 

רחוב בית הבד, ראשון-שבת 12:00-11:00

 

חאלוות אל עמאד

בדוכן החלבה הקטנטן של מועתסם אל-עמאד תוכלו לטעום חלבה עם דלעת, שהוא גם המוצר הייחודי של המשפחה שלא תמצאו בשום מקום אחר; חלביצה - חלבה בלי טחינה והמון סוגים של רחת לוקום. ואם כבר עצרתם כאן, כדאי לטעום גם את החלבה המוקצפת ולקנות את ה"טחינה אלעמד", העשוייה מ-100 אחוז שומשום אתיופי טהור. 

גן עדן לחלבה. "חאלוות אל עמאד" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
גן עדן לחלבה. "חאלוות אל עמאד"(צילום: לין לוי)

החנות המשפחתית הזו קיימת מאז 1880 ובמשך שנים עברה בין דורות המשפחה, וכעת עמאד מעביר את ניהולה לשלושת בניו. המוצרים שנמכרים כאן מיוצרים במפעל בשכם, והמקום נחשב לדוכן החלבה הטוב ביותר בכל העיר העתיקה. מחיר החלווה - החל מ-40 שקלים לקילוגרם.

 

רחוב בית הבד 119, 02-6285635, ראשון-שבת 16:00-09:30

 

מאפי זלטימו

פינת חמד נוספת שמסתתרת בתוך סמטת אבן בעיר העתיקה, סמוך לשרידים הארכיאולוגים של אחת מהכניסות הראשיות לכנסיית הקבר הביזאנטית. המקום נקרא על שם המאפה היחיד שמיוצר בו - zaltimo, שהוא, ממש במקרה או שלא, גם שם המשפחה של מי שהמציא אותו.

 

זלטימו הוא מאפה מבצק שרודד עד שנהיה דקיק ושקוף, ממולא בגבינת עזים או באגוזים. סבו של מי שמנהל את המקום היום המציא את המתכון, וכיון מחזיקה המשפחה סניפים של מאפי זלטימו במדינות רבות במזרח התיכון. מחיר המאפה הוא 15 שקלים והוא דורש סבלנות רבה מצד הקונים (משהו כמו עשרים דקות פחות או יותר) כיוון שהוא מיוצר על המקום ומצריך אפייה בתנור עתיק וצר שמאפשר אפייה של כמה מאפים בודדים בכל פעם.

שווה להמתין 20 דקות בשבילו. מאפה זלטימו (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
שווה להמתין 20 דקות בשבילו. מאפה זלטימו(צילום: לין לוי)

במקום שלושה שולחנות בלבד, ועצה שלנו - הישיבה במקום אינה מומלצת לבעלי קלסטרופוביה, שכן אין שם ולו חלון אחד קטן לישועה. במידה שתרצו קפה ליד המאפה, יש לבקש זאת מראש וזלטימו ידאג שיביאו לכם את הקפה של השכן, מהדוכן שכבר הוזכר כאן קודם.

 

רחוב אל חרירי 4, 02-6288334, ראשון-שבת 16:00-10:00

 

קבב אל שעב

הקבב הכי מפורסם בתוך חומות העיר העתיקה הוא ללא ספק "קבב שאהין", אבל גם ל"קבב אל שעב" מגיע מקום של כבוד ואחרי שתטעמו אותו - תבינו מהו טעמו של קבב אמיתי. המקום הזה נמצא ממש בכניסה לאזור שנקרא "שוק הבשמים" ("סוק אל עטארין") ובו קבב ללא פיתה יעלה לכם רק 7 שקלים, ואאם תרצו אותו בתוך פיתה יחד עם עגבנית בלאדי צלויה, בצל חי ופלפל חריף - המחיר יעלה ל-10 שקלים.

עד שלא תאכלו כאן - לא תדעו טעמו של קבב אמיתי מהו. "קבב אל שעב" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
עד שלא תאכלו כאן - לא תדעו טעמו של קבב אמיתי מהו. "קבב אל שעב"(צילום: לין לוי)

המקום עצמו פצפון והגריל עליו נצלים הקבבים הוא פלא הבריאה שפועל בניגוד לכל חוקי הצלייה, מכיוון שהוא ממוקם בתוך כוך שנחצב בקיר אבן עתיק, צמוד לדלת הכניסה למקום. כל קבב נצלה כאן כשהוא משופד על שיפודי שישליק ענקיים מנירוסטה - ולמשך דקות ספורות בלבד - מעל אש חיה. כשהוא יורד מהגריל, הקבב הזה הוא מהעסיסיים שתטעמו, באחריות. ההמלצה שלנו היא לקחת את היצירה הזו לדרך ולנשנש תוך כדי סיור באזור.

 

מטרים סבורים מהשלט של שוק הבשמים, ראשון-שבת 15:00-10:00

 

Sea of herbs

חנות התבלינים הזו שונה מכל האחרות שפועלות בשוק התבלינים: היא שייכת לאחים יעקב ויסאק, בוגרי מכללת ריידמן. מלבד התבלינים הנדירים ביותר בארץ שמגיעים מאזורים אקזוטיים בכל רחבי העולם שהם מוכרים כאן, אפשר למצוא בחנות כם תכשירי בריאות שמבוססים על תבלינים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מהשמנה עד לנשירת שיער.Sea of herbs  (צילום: לין לוי)
מהשמנה עד לנשירת שיער.Sea of herbs (צילום: לין לוי)

יש כאן אינסוף קופסאות וצנצנות, בינהן בטוח תמצאו פתרון או אפילו שניים לאחת מהחולשות שלכם - מהשמנה, דרך בעיות בכליות ועד לנשירת שיער. היתרון בחנות הזו הוא בכך שאפשר לקבל בה המלצה וייעוץ בעברית רהוטה, דבר שאינו מובן מאליו באזור זה של ירושלים. לחנות הזו יש גם אתר באנגלית המסביר אודות כל תבלין שנמכר בה. 

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

רחוב אל אתרין (שוק הבשמים), 02-6271535‏, ראשון-חמישי 18:00-08:00, שישי 16:00-08:00, שבת 18:00-08:00

 

Shawars bakery

דיבס היא עוגיית שומשום שטוחה בגודל של צלחת, שעשויה משומשום צלוי וקצף המתקבל בעת בישול החומוס. את המאפה-ממתק המושלם הזה, שעולה רק חמישה שקלים, תמצאו במאפייה הכי מפונפנת בעיר העתיקה, הממוקמת מאחורי ויטרינת זכוכית דרכה אפשר לראות את המדפים העמוסים בדיבס ובמינים שונים נוספים של עוגיות, הנאפות כאן בתנור בן 300 שנה.

רק חמישה שקלים. עוגיית דיבס (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
רק חמישה שקלים. עוגיית דיבס(צילום: לין לוי)

המאפייה הזו ששייכת לשני אחים, שאחד מהם אף למד אפייה בצרפת. מבחוץ היא נראית כמו בוטיק תכשיטים יוקרתי, וכשנכנסים פנימה פוגשים מבנה אבן עתיק עם תאורה חמה ועמומה ודלפק עץ ענק. בחדר השני נמצאת המאפייה בת ה-300 שנה, ובקומת הגלריה ישנו לאונג' מהודר ומעוצב בסגנון סיפורי האגדות של "אלף לילה ולילה", בו אפשר לשבת ולשתות קפה בנחת. 

מעוצב כמו בסיפורי האגדות. Shawars bakery (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
מעוצב כמו בסיפורי האגדות. Shawars bakery(צילום: לין לוי)

הרובע הנוצרי רחוב 54, 02-6280004, ראשון-שבת 17:00-09:00

 

ההוספיס האוסטרי

בתוך אחת הסמטאות של העיר העתיקה יש דלת עץ ענקית שמסתירה סורגים עבים ופעמון ישן.  מאחוריהם ישנו גרם מדרגות שמוביל לאכסנייה מיוחדת במינה. השם המלא שלם המקום הוא ה"הוספיס האוסטרי של המשפחה הקדושה", והוא הוקם בשנת 1854 במטרה לשמש בית חולים. לאחר מכן הפך לאכסנייה לטובת הצליינים הנוצרים מאוסטריה, וכיום זהו מקום מהודר עם גינה ירוקה וגג ממנו אפשר להשקיף על הר הבית, כנסיית הקבר, כנסיית הגואל ומנזר סן סלוודור.  

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בקומה השנייה של הבניין פועל בית קפה בו מגישים שניצל וינאי (46 שקלים), מרק גולאש (25 שקלים) ושטרודל תפוחים (30 שקלים). המקום כולו משדר אירופה הקלאסית, וכשתשבו שם יש סיכוי טוב שתרגישו כאילו נתתם קפיצה קטנה לאוסטריה. בסיום הארוחה, אל תשכחו לעלות לגג ולהשקיף על נופיה של העיר (תמורת חמישה שקלים בלבד).

לתת קפיצה קטנה לאוסטריה. שטרודל תפוחים (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
לתת קפיצה קטנה לאוסטריה. שטרודל תפוחים(צילום: לין לוי)

ויה דולורוזה 37, 073-7598001, ראשון-שבת 22:00-10:00

 

אל עמין

בייגלה ירושלמי הוא מאפה מושלם שכיף לבצוע ולנגב איתו לבנה או חומוס, וגם לאכול אותו סתם כך, כשהוא חם וטרי. את הבייגלה שפוגשים אצל הרוכלים ברחובות העיר העתיקה, אופים במאפייה שנמצאת במרחק של כ-200 מטרים משער שכם. כמו כל המאפיות האחרות באזור הזה, גם זו עברה מדור לדור וכיום עובדים בה כל בני המשפחה, גברים בלבד, בגילאי 8 ועד 80.

לחמא בעג'ין (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
לחמא בעג'ין(צילום: לין לוי)
 

מבחוץ, המאפייה הזו עלולה להיראות כמו חנות מכולת שבמקרר שלה מסתתר הלבנה המושלם בעל 12% שומן, ליד הקופה מונחת ערימה צנועה של בייגלה ירושלמים ולידם סמבוסקים ממולאים בבשר או בעלי זעתר. למעשה, עיקר ההתרחשות כאן היא במאפייה שמסתתרת מאחורי החנות, בה אופים ביד עוגיות, מאפים, בייגלה ופיתות לכל האזור. מחיר הבייגלה בחנות הוא 4 שקלים ליחידה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הנביאים 14, 02-6288334, ראשון-שבת 22:00-07:00

 

רוצים להכיר את מזרח ירושלים דרך הרגליים? שתי הצעות לסיורים בעיר העתיקה:

 

סיור האוכל עם עתליה עין מור

עתליה עין מור - ילידת השכונה הירושלמית והצבעונית עין כרם - היא שפית, מארחת, מחברת ספר בישול וטיולים ומדריכת סיורי אוכל בירושלים. במהלך הסיור עמה תגלו את פינות החמד האמיתיות של ירושלים, ביניהן מאה שערים והעיר העתיקה (אותה היא אף הציגה בפני השף-סלב הבריטי, פול הוליווד, כשהגיע לכאן לצלם את אחד מהפרקים בתכנית האוכל שלו). 

 

כמו כן, תזכו לקבל הצצה למטבחים עתיקים ולמאפיות בנות 300 שנה, תשמעו את הסיפורים השכונתיים העסיסיים שהסוחרים מגלים רק לה, ותגלו את הצד החיובי של האזור המורכב הזה ואת הסודות הטעימים שלו. במהלך הסיור של עתליה טועמים לא מעט ושומעים הרבה, כך שבסיומו תהיו לא רק שבעים, אלא גם תגלו שבמקום הקשוח הזה לאנשים יש חמימות בעיניים, הומור בלב וחיוך על הפנים.

 

מחיר הסיור: 1,510 שקלים ל-20 משתתפים

משך הסיור: כ-3 שעות

לפרטים: 052-4755167

 

סיור האוכל עם דורון יושע

דורון יושע מדריך אף הוא סיורים בעיר העתיקה, וביניהם גם סיורי אוכל. הוא מתבל את הסיורים שלו בהרבה היסטוריה והמון נתונים מעניינים, אותם הוא מכיר היטב עוד מילדותו באזור. הסיור שלו משלב בין סודות האוכל לבין המידע הפיקנטי על על המקומות הוותיקים באזור, וגם על אלו שפחות. דורון דובר ערבית שוטפת.

 

מחיר הסיור: החל מ-89 שקלים לאדם (תלוי בכמות הטעימות שטועמים בדרך)

משך הסיור: כ-3 שעות

לפרטים: 052-4673663

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
סיור קולינרי במזרח ירושלים
צילום: לין לוי
מומלצים