שתף קטע נבחר

גואטמלה: "ארה"ב לא לחצה עלינו בעניין העברת השגרירות"

שרת החוץ מכחישה את הקשר בין האיומים לקצץ בסיוע למדינות שיתמכו בביטול ההכרה בירושלים. "לא הציעו לנו שום דבר בתמורה, זאת המדיניות שלנו - ישראל היא חברה ושותפה היסטורית"

 

 

ימים ספורים אחרי ההודעה הדרמטית על העברת מבנה השגרירות לירושלים, גואטמלה מצהירה כי לא הופעלו עליה לחצים מצד ארצות הברית. שרת החוץ של המדינה המרכז אמריקנית, סנדרה חובל, אמרה הלילה (ה') כי "לא הופעל עלינו שום לחץ וארה"ב לא הציעה לנו דבר בתמורה". במסיבת עיתונאים שכינסה בבירה גואטמלה סיטי אמרה חובל כי "הממשלה קיבלה את ההחלטה בעצמה בהתאם למדיניות החוץ של המדינה".

 

גואטמלה היא המדינה הראשונה, ובינתיים גם היחידה, שהכריזה על העברת השגרירות הישראלית שלה לירושלים בעקבות הצהרתו של הנשיא דונלד טראמפ. נשיא המדינה ג'ימי מוראלס הודיע בתחילת השבוע בחשבון הפייסבוק הרשמי שלו על העברת המבנה, אך כמו טראמפ - לא ציין את המועד המשוער לתחילת המעבר.

"ישראל חברה ושותפה היסטורית של גואטמלה". נתניהו והנשיא מוראלס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ישראל חברה ושותפה היסטורית של גואטמלה". נתניהו והנשיא מוראלס(צילום: AFP)

"לא מעבירים, מחזירים את השגרירות למקומה". שרת החוץ סנדרה חובל (צילום: AP) (צילום: AP)
"לא מעבירים, מחזירים את השגרירות למקומה". שרת החוץ סנדרה חובל(צילום: AP)

מוראלס פנה לעוקביו וכתב: "אזרחי גואטמלה היקרים, שוחחתי היום עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. שוחחנו על היחסים המצוינים של המדינות מאז שתמכנו בהקמתה. אחד הנושאים החשובים שעלו הוא העברת שגרירות גואטמלה לירושלים, ובכך אני מודיע כי הנחתי את אנשי השגרירות לתכנן את המעבר. שהאל יברך אתכם".

 

"חלום של כל דיפלומט": ההצלחה המסחררת של שגריר ישראל בגואטמלה

ירדן והפלסטינים על העברת השגרירות: "צעד מביש, פרובוקציה"


לקראת ההצבעה על היוזמה הפלסטינית, שעברה באו"ם ברוב מוחץ של 128 תומכות, 9 מתנגדות ו-35 נמנעות, איימו טראמפ והשגרירה באו"ם ניקי היילי כי יפסיקו את התמיכה במדינות שיצביעו בעד. על אף התמיכה הכלכלית שגואטמלה מקבלת מוושינגטון, חובל הדגישה כי "ישראל היא חברה ושותפה היסטורית שלנו. לא ביקשנו ממנה או מארה"ב שום דבר בתמורה".

 

איימה לפגוע בסיוע האמריקני למדינות שיתמכו ביוזמה הפלסטינית. השגרירה ניקי היילי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איימה לפגוע בסיוע האמריקני למדינות שיתמכו ביוזמה הפלסטינית. השגרירה ניקי היילי(צילום: AFP)

חברי הממשלה מתעקשים כי השגרירות אינה עוברת, אלא "חוזרת לירושלים", כפי שהייתה שם עד המעבר לתל אביב בשנת 1978. "שקלנו את האפשרות בחמשת החודשים האחרונים, והדברים פשוט הסתדרו מעצמם במקביל להצבעה באו"ם. כל ההתפתחויות האחרונות בעניין רק חיזקו את ההחלטה שלנו", הוסיפה חובל.

 

בשבוע שעבר התראיין ראש הממשלה בנימין נתניהו לרשת CNN והבטיח כי ההכרה האמריקנית היא רק ההתחלה, ואמר כי ישראל מקיימת מגעים עם מדינות נוספות בעניין. הנשיא מוראלס, קומיקאי לשעבר, כבר הספיק להסתבך השנה עם האו"ם לאחר שגוף מטעם הארגון ניסה להדיח אותו מתפקידו בגין שחיתות. מוראלס אמנם הצליח לשמור על כסאו, אך בתגובה לניסיון ההדחה ניסה לגרום לפיטוריו של ראש הוועדה הבינלאומית שפעלה נגדו, וספג ביקורת מהאו"ם, ארה"ב והאיחוד האירופי.

 

גואטמלה הייתה אחת מ-9 המדינות שהצביעו נגד היוזמה הפלסטינית שגינתה את ההכרה האמריקנית ועלתה להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם בשבוע שעבר. תחילה עלתה ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם, ועל אף ש-14 מדינות הצביעו בעדה, ארה"ב הטילה עליה וטו ובכך היא נדחתה. השגרירה האמריקנית באו"ם ניקי היילי שלחה מכתבים "מאיימים" למדינות המתנדנדות וכתבה כי "טראמפ ייקח את תוצאות ההצבעה באופן אישי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
הנשיא ג'ימי מוראלס ודונלד טראמפ
צילום: AFP, EPA
מומלצים