מבקש מקלט הורחק חזרה לסודן: "תישארו בישראל"
גירוש מבקשי המקלט למדינה שלישית חושף כשלים שישראל מתקשה להתמודד איתם. כך למשל מבקש מקלט סודני שטס לאוגנדה, אך הגיע לסודן. הוא מייעץ לחבריו "לא לעזוב, תילחמו על הזכויות שלכם". נציג רשות ההגירה: "מדינת ישראל עומדת בהבטחות, זה גם נבחן בבג"ץ"
ברקע ההחלטה לגרש את מבקשי המקלט לרואנדה, צף סיפורו של מ', בן 28, שב-2014 גורש לאוגנדה. אך במקום להגיע לשם, הוא הוטס לסודן, המדינה שממנה נס על נפשו. גורמים רשמיים ברשות ההגירה מתכחשים למקרה וטוענים כי מעולם לא גורש אף אדם מישראל לסודן.
"הייתי אמור להגיע לאוגנדה אבל 'דחפו' אותי לסודן, הייתי בכלא שלושה חודשים ואחרי כן שחררו אותי ואחרי זה יצאתי לצ'אד, שם פגשתי את משפחתי", סיפר מ'. הוא החל בהליך הגירוש כשניסה לחדש את הוויזה שלו ונמסרו לו האפשרויות העומדות בפניו - גירוש לאוגנדה או מאסר במתקן חולות. "הייתי בסהרונים במשך שמונה חודשים מאז שהגעתי ב-2009, לא רציתי ללכת לחולות", הסביר.
"כשהגענו לסודן ישבתי במטוס, ראיתי שלט, 'ברוכים הבאים לשדה התעופה של סודן'. הייתי ממש בשוק, הרגשתי שממשלת ישראל ממש שיקרה לי, הם אמרו שישלחו אותי לאוגנדה ובסוף הגעתי לסודן.
"הם הסבירו שיש לישראל הסכם עם אוגנדה, אבל זו תחבולה. כשהם מגרשים אנשים הם לא נותנים להם מקלט. אני ממש מאוכזב מהמדיניות שלהם", הוסיף.
לפיכך מייעץ מ' לכל שאר מבקשי המקלט לא לעזוב את ישראל, אלא "להילחם על הזכויות שלהם, לא כדאי לחתום על שום מסמך כתוב בלי לדעת מה כתוב בו. גם באוגנדה נורא קשה", אמר לאחר שברח מסודן לעברה.
יוסי אדלשטיין, ראש מנהל אכיפה וזרים, התעקש כי המדינה לא מרחיקה זרים לסודן. "לא הרחקנו לסודן, אני לא יודע מאיפה הטענה הזו, אין לנו יחסים דיפלומטיים איתם ואין יכולת להרחיק לשם". אדלשטיין התעקש כי מעולם לא הורחקו נתינים זרים לסודן: "אף אחד לא הורחק לסודן על ידי מדינת ישראל".
הוא הדף את הטענות בנוגע לכך שמבקשי מקלט ש"עוזבים מרצון" נתקלים בקשיים במדינות החדשות שאליהן הגיעו, כיוון שלמרות ההבטחות, ישראל לא מסייעת להם שם. "מדינת ישראל עומדת בהבטחות, זה גם נבחן בבג"ץ".
לדבריו, "אנחנו מנהלים בקרה מול כל מי שיוצא, גם באופן ישיר וגם על ידי נציגים שמגיעים לשם ובודקים את זה, זו הייתה ההבטחה שלנו לבג"ץ ואנחנו אכן מקיימים את זה".
בנוגע לצפוי בחודשים הקרובים, הסביר אדלשטיין: "אנחנו מצפים שיבואו נתינים מאריתריאה וסודן, כ-30 אלף איש, יירשמו ונסייע להם לצאת. אנחנו לא חפצים להגיע לתהליך של אכיפה, אלא שמרבית האוכלוסייה תבוא, תיענה לפנייה שלנו ולהצעה האטרקטיבית שלנו ותצא מרצון ממדינת ישראל".
הוא סיפר כי כיום מתגוררים בישראל כ-38 אלף מסתננים אפריקנים עם ילדיהם. בשלושת החודשים הבאים המדינה מציעה להם לצאת ממנה ומציידת אותם ב-3,500 דולר, ולאחר מכן המענק יצטמצם משמעותית. "נתחיל בפעולות אכיפה בהדרגה, בוודאי שלא נכלא את כולם בו זמנית, נתחיל בתהליכים מדורגים של הרחקה".
אדלשטיין אמר עוד, כי גם עובדים זרים ממדינות אחרות מורחקים מישראל: "ב-2017 הרחקנו כמעט 5,000 נתינים ממדינות מזרח אירופה. קל יותר לטפל בהם כי אפשר להרחיק אותם".