משרד הבריאות העניק ציונים מעולים לבתי אבות שהתעללו בקשישים
בעוד שהמשטרה חשפה התעללות באמצעות מצלמות נסתרות - משרד הבריאות נתן ציונים גבוהים לבתי האבות הללו, וזאת על סמך "ביקורות פתע". אלה, ככל הנראה, לא ממש הפתיעו את עובדי המוסדות
פרשת ההתעללות בקשישים בבתי האבות הסיעודיים "גן דוד" ברחובות ו"גני רום" בפתח תקווה, חושפת מחדל גם בגוף שאמור לפקח עליהם - משרד הבריאות. הם זכו לציונים גבוהים בביקורות הפתע שערכו בהם, ובהמשך התברר כי נציגי המוסדות מקבלים הדלפות ממשרד הבריאות לגבי הביקורת הצפויה ונערכים בהתאם.
בדו"ח המשרד שנכתב בעקבות ביקורת ב"גן דוד" ב-21 ביוני 2017, סביב המועד שבו על פי חקירת המשטרה החלה ההתעללות בבית האבות, זוכה המוסד לציונים גבוהים במיוחד בכל הפרמטרים, בין היתר בתחום "הטיפול הסיעודי", שבו ניתן למקום ציון של 91%. הייתה זו ביקורת פתע במוסד, שבו שתי מחלקות – למטופלים סיעודיים ולתשושי נפש. בזמן הביקורת היו 62 מאושפזים במחלקות.
בית האבות זכה לתשבחות רבות בדו"ח, בפרט בכל מה שקשור לפיקוח על המטפלים הסיעודיים. בין היתר נכתב: "צילומים מהמצלמות מהמרחבים הציבוריים מצויים על הטלפון האישי של כל הצוות הבכיר ומאפשרים פיקוח בכל שעות היממה". זאת בזמן שהמצלמות הנסתרות שהושתלו במוסד על ידי המשטרה תיעדו את המטפלים המתעללים מכים את הקשישים, מושכים בשיערם וזורקים עליהם חיתולים וכריות.
עוד נכתב בדו"ח כי "הצוות הסיעודי הרב מקצועי מקדם תוכניות לשיפור איכות החיים של הדיירים במקום, מורגשים המאמצים להקנות אווירה ביתית וחמה וקיימים תהליכי בקרה פנימיים תקופתיים הנעשים באופן שיטתי ומובנה". בנוסף צוין כי במוסד אף "הוכשרו נאמנים בתחום מניעת הכאב".
במשרד הבריאות מצהירים כי אנשיהם מבקרים לפחות פעם בשנה בכל אחד מבתי האבות שתחת פיקוחם, שמספרם עומד על יותר מ-300, אך הביקורת האחרונה שנערכה במוסד השני שבו נחשפה התעללות, "גני רום" בפתח תקווה, נערכה ב-12 באפריל 2016, לפני יותר משנה וחצי. בית האבות זוכה לציונים מרשימים ביותר בדו"ח הביקורת, בין היתר ל-96% בתחום "הטיפול הסיעודי". בזמן הביקורת היו במוסד 52 מאושפזים במחלקות סיעודית ותשושי נפש.
60% מהביקורות - "ביקורות פתע"
אין זו הפעם הראשונה שביקורת של משרד הבריאות העניקה ציונים גבוהים למוסד שבו נחשפה התעללות. לדוגמה, בבית האבות "נאות כיפת הזהב" שבחיפה, שבו נחשפה התעללות בפברואר 2017, נערכה ביקורת פתע שבה ניתן למוסד ציון 96% בפרמטר של "טיפול סיעודי".
ב-2016 נערכו 550 ביקורות בבתי אבות, 60% מתוכן היו ביקורות פתע ועל השאר ניתנה התראה מראש. מתוך כלל הביקורות - רק 17 מוסדות קיבלו ציון נכשל באחד או יותר מהתחומים שנבדקו. עדויות של מטפלים סיעודיים בבתי האבות מלמדות כי ביקורות הפתע לא מפתיעות את המוסדות, שמקבלים על כך הדלפות ממשרד הבריאות ונערכים בהתאם. הדבר עלה גם בתחקירים פנימיים של משרד הבריאות.
"לוקחים את הקשישים שלנו והופכים אותם לשקי אגרוף", אמר בראיון לאולפן ynet ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), יו"ר השדולה למען האזרחים הוותיקים בכנסת וחבר ועדת הרווחה והבריאות. "זה חוזר מכיוון שכל מה שהממשלה התחייבה לעשות כדי למנוע את התופעות האלו - תגבור של כוח האדם, התקנה של מצלמות, פשוט לא קרה. אני מתבייש להגיד שאפילו עבור הכלבה קאיה נתניהו הכנסת הזאת, הממשלה הזאת, חוקקה חוק, ועבור הקשישים הסיעודיים המסכנים האלה - תקנה אחת לא הגיעה לעולם".
הוא שיער כי בני משפחה שמעוניינים לאשפז את יקיריהם במקום ומתרשמים מהדו"חות הללו, למעשה "שולחים את אחד מהיקרים להם לגהינום. הדבר הראשון שצריך לעשות זה לפרק את האגף הזה ולהקים אותו מחדש אם אנשים שבאמת אכפת להם מהגנה על קשישים ולא דואגים לקשר שלהם, שאני לא יודע מה יוצא להם ממנו, עם מנהלי בתי האבות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר במקרה חמור, הנושא נמצא בחקירת משטרה". מבתי האבות "גן דוד" ברחובות ו"גני רום" בפתח תקווה טרם נמסרו תגובות.