שתף קטע נבחר

 

השב"כ והיועמ"ש התנגדו, החוק אושר: "עונש מוות - מענה הולם"

כל ראשי מערכת הביטחון הביעו התנגדות לחוק שיקל על האפשרות לגזור עונש מוות על מחבלים, אך הוא אושר בקריאה טרומית. מיכל סלומון, שמשפחתה נרצחה בחלמיש: "זה לא נקמה, כך יימנע הרצח הבא". האיחוד האירופי מגנה: "עונש מוות - לא אנושי ומשפיל"

 

החוק עבר בקריאה טרומית (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
החוק עבר בקריאה טרומית(צילום: עמית שאבי)
היועץ המשפטי התנגד, ראשי מערכות הביטחון הציגו עמדה חד-משמעית נגד ההצעה - אבל בסופו של דבר הקואליציה אישרה בקריאה טרומית את החוק המאפשר להטיל עונש מוות על מחבלים רוצחים. ההצעה אושרה ברוב זעום של 52 תומכים לעומת 49 מתנגדים. לפני ההצבעה שאל סגן יו"ר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) את ראש הממשלה בנימין נתניהו אם "המקרה בדומא הוא מקרה קיצון שבו אתה תומך בעונש מוות?" ונתניהו ענה: "באופן עקרוני, כן".

 

בדיוני הקבינט כל ראשי מערכת הביטחון הציגו עמדה חד משמעית נגד עונש מוות ובכלל זה ראש השב"כ, ראש אמ"ן, הרמטכ"ל והמפכ"ל. השב"כ מתנגד לעונש מוות מסיבות שונות: להערכת השב"כ, חוק שכזה עלול לגרום לחטיפות לצורכי מיקוח של ישראלים ויהודים, הוא לא מרתיע טרור יחידים ולא ירתיע מחבלים מתאבדים שממילא מוכנים להקריב את חייהם.

 

נתניהו: עונש מוות למצבי קיצון    (צילום: ערוץ הכנסת)

נתניהו: עונש מוות למצבי קיצון    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בחודש שעבר הבהיר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי הוא מתנגד ליוזמת החקיקה. לדברי היועץ, הצעת החוק אינה עולה בקנה אחד עם הצהרותיה של המדינה לעניין עונש המוות בפורומים בינלאומיים ועם עמדת ועדת זכויות האדם של האו''ם בעניינה של ישראל - והיא צפויה לעורר ביקורת בזירה הבינלאומית.

 

ואכן, ביקורת כזו כבר הגיעה. שגרירות האיחוד האירופי בישראל גינתה את אישור החוק בקריאה טרומית: "עונש המוות מנוגד לכבוד האדם. הוא מהווה עונש לא אנושי ומשפיל. אין לו כל השפעה הרתעתית מוכחת והוא עלול לאפשר מצב שבו שגיאות משפטיות עלולות להיות בלתי הפיכות ולגרום לתוצאה קטלנית".

  

בנאומו בכנסת התייחס נתניהו לפיגוע בחלמיש ואמר כי "מי שאחז בסכין, שחט וצחק - לא יבלה את יתרת חייו בין כותלי הכלא, אלא יוצא להורג". מיכל סלומון, שמשפחתה נרצחה באותה פיגוע, אמרה בתגובה להצעת החוק: "כאחת שחוותה את הטרור על בשרה, אני חושבת ומאמינה כי עונש מוות הוא המענה ההולם למחבל אשר נטל חיי אדם. רצון זה אינו נובע מנקמה, אלא מהצורך למנוע את הרצח הבא, שהרי אף עונש לא יחזיר את היקרים לנו. יחד עם זאת, איני מאמינה כי לחוק סיכוי לעבור או להתממש בעקבות המדיניות הנוכחית".

תוצאות ההצבעה בכנסת (צילום: מורן אזולאי) (צילום: מורן אזולאי)
תוצאות ההצבעה בכנסת
 

גם משפחות שכולות אחרות הביעו תמיכה בחוק שאושר בקריאה טרומית ויועבר לוועדת החוקה. הרב אהד טהרלב, אביו של סמל אלחי מטלמון שנרצח בפיגוע דריסה בצומת עפרה באפריל האחרון, אמר: "אנחנו יודעים שבחקירת המחבל שרצח את אלחי הוא אמר כי הוא פוחד מהמוות. הוא בחר לבצע פיגוע שממנו הסיכוי לצאת בחיים הוא גבוה ואילו הוא היה יודע שהוא יכול למות, הוא לא היה עושה את הפיגוע. אם החוק היה מתקבל לפני הפיגוע, אלחי עוד היה חי. ברגע שהמדינה תגזור מוות על מחבל ותממש אותו, אני בטוח שזה ירתיע רבים אחרים וימנע רצח של יהודים נוספים". על המחבל על המחבל מאלק חאמד נגזרו שני מאסרי עולם במצטבר.

 

אליעזר רוזנפלד, אביו של מלאכי שנרצח בפיגוע ירי ליד שילה ב-2015, סיפר על הצפייה בהצבעה בכנסת, שבה הרוב לא היה מובטח עד הרגע האחרון: "היה מותח ומרגש מאוד. התומכים לא מספיק טענו את הטענות האיכותיות שיש לומר. ביבי הפעיל משקל כבד ועמד בדיבורו. לשמוע את הנגד היה כאב לב. זה יום היסטורי למלחמה בטרור, אפילו אם כלום לא ייצא מזה יצאה הכרזה שדם יהודי לא הפקר".

 

דבורה גונן, מראשי פורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות בליווי תנועת "אם תרצו", הוסיפה: "דני שלי ז"ל נרצח בגלל היותו יהודי. ילד למופת, מטובי בניה של הארץ הזו. אף אחד לא רצה לקדם גזר דין מוות למחבלים כדי להעניש מישהו, אלא כדי ליצור הרתעה אמיתית. לצערי, את דני שלי זה כבר לא יחזיר. רק עם קידום החוק נוכל למנוע את הרצח של הדני הבא. אסור לנו לחכות לרצח הבא, אלא לעשות את הכול כדי למנוע אותו. זהו יום היסטורי במאבקה של מדינת ישראל בטרור".

 

לדברי נתניהו על תמיכה בעונש מוות על מקרים הדומים לטרור היהודי בדומא הגיב עו"ד איתמר בן גביר בחריפות: "אמירת ראש הממשלה כי יתמוך בעונש מוות גם ליהודים היא אמירה אומללה. עונש מוות נועד להרתיע. במקרה של יהודים אין שום צורך בהרתעה כי אין תופעה כזאת. מעשיהם של בודדים יהודים המכחישים וכופרים במיוחס להם והודו רק בגלל עינויים אינם נחשבים לטרור, גם אם תוכח אשמתם. הניסיון להשוות בין יהודים לערבים בשם השוויון הוא פופוליסטי ויש להצטער שבראש ממשלת ישראל נמצא אדם שלא יודע לעשות הבחנה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
החוק אושר בקריאה טרומית
צילום: עמית שאבי
מומלצים